Приеха нов закон за Връщане на парите по м.311 и 312

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Re: Приеха нов закон за Връщане на парите по м.311 и 312

Мнениеот goodnight » 28.07.2015 14:20

Прав си Вандал. Те по същия начин могат да напишат: Чл. ... Цените за изкупуване на ел.енергията от американските централи се намалява с 80%. И точка. И да вървят американците да се жалват на арменския поп.
goodnight

Мнениеот Joro762 » 28.07.2015 14:23

ivanli написа:
Invincible написа:http://frognews.bg/news_95273/%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%20%D0%B2%D1%8A%D0%B2%20%D0%A4%D1%80%D0%BE%D0%B3:%20%D0%9F%D1%8A%D1%82%D1%8F%D1%82%20%D0%BD%D0%B0%20%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B0%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%20%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%20%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%20%D0%B8%20%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%20%D0%92%D0%95%D0%98

Като изключим личните моменти, все едно съм го писал аз.
Затова - организирана битка в Европа (наистина не вярвам на каквито и да е възможности за справедливост в тази държава).
А как ще се справим с подкупния кипърец в ЕСПЧ (описан по-горе от Joro 762), ще се наложи да го измислим - най-вече, мисля си, с професионално и точно изготвена колективна жалба, както и такава до ЕК.

Ще те разочаровам но ще ти кажа вътрешна информация.Проблема не е как е написана жалбата , а че няма кой да е прочете. Човека е добре обвързан за да го прави!!! Ако искате имам много опит мога да споделям и съветвам ...И така колеги мога да кажа най-важното за момента стискайте на 13.октомври палци .Влезе ли за разглеждане в СЕС моето дело и излезнем ли победители там обръщаме нещата .Това е за сега ,-)
Joro762

Мнениеот Joro762 » 28.07.2015 14:27

goodnight написа:Прав си Вандал. Те по същия начин могат да напишат: Чл. ... Цените за изкупуване на ел.енергията от американските централи се намалява с 80%. И точка. И да вървят американците да се жалват на арменския поп.

С тях да не се сравняваме колеги , марси само им скръцва със зъбки и нещата не се пипат .
А ние си го отнасяме пак !!
Joro762

Мнениеот Joro762 » 28.07.2015 14:30

Vandal написа:§ 18. (1) За производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници чрез
енергийни обекти, които са изградени със средства от национална или европейска
схема за подпомагане и по отношение на които заявления за подпомагане са постъпили до влизането в сила на Закона за енергията от възобновяеми източници, се прилагат
цените по чл. 31, ал. 8 от същия закон, които последно са определени с решение на
Комисията за енергийно и водно регулиране към датата на влизането в сила на този
закон.
(2) Производителите по ал. 1 в срок до 31 юли 2015 г. привеждат договорите за
изкупуване на електрическа енергия, които са сключили с обществения доставчик или
съответния краен снабдител, в съответствие с изискванията на ал. 1.
(3) След изтичане на срока по ал. 2 общественият доставчик или съответният краен
снабдител изкупуват произведената електрическа енергия по цените, предвидени в ал.
1.
(4) Алинея 3 се прилага и в случаите на неизпълнение на задължението по ал. 2.
(5) За производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници по ал. 1 не
се прилагат разпоредбите на чл. 31, ал. 4 и чл. 32, ал. 3 от Закона за енергията от
възобновяеми източници. След изтичане на срока на договора за изкупуване по чл. 31,
ал. 2 от Закона за енергията от възобновяеми източници преференциални цени не се
предоставят.

Колеги, искам да изразя мое лично мнение.
НЕ ПОДПИСВАЙТЕ НИКАКВИ ДОГОВОРИ
Изчакайте ЕРП да приложи ал. 4
Не го приемайте като някакво становище!!!
Просто изразявам лично мнение извън БСА.
Все пак консултирайте се с адвокат.
Мисля че ал.5 е в противоречие на вече поети ангажименти
и точно там трябва да се атакува.

Вандале , не искам да съм лош пророк , но с големия си горчив опит ви казвам какво ще стане . Не подписваш ерп ти дърпат шалтера и това е .
Joro762

Мнениеот d.dobrevski » 28.07.2015 14:58

Joro762 написа:Вандале , не искам да съм лош пророк , но с големия си горчив опит ви казвам какво ще стане . Не подписваш ерп ти дърпат шалтера и това е .

Този път дърпането на шалтера ще си го правим сами.

Направих си труда да изчисля с реални данни годишните и приходи и разходи, за 75 kw централа, която НЯМА да връща кредити и да плаща лихви ... и се получи отрицателен финансов резултат.
Тоес, няма никакъв смисъл да продължаваме да работим при тези условия, това ще ни носи само загуби !

А за тези, които имат да връщат и кредити, направо не ми се мисли :( , най вероятно е банките да се сдобият с един губещ бизнес
d.dobrevski

Мнениеот Joro762 » 28.07.2015 15:56

d.dobrevski написа:
Joro762 написа:Вандале , не искам да съм лош пророк , но с големия си горчив опит ви казвам какво ще стане . Не подписваш ерп ти дърпат шалтера и това е .

Този път дърпането на шалтера ще си го правим сами.

Направих си труда да изчисля с реални данни годишните и приходи и разходи, за 75 kw централа, която НЯМА да връща кредити и да плаща лихви ... и се получи отрицателен финансов резултат.
Тоес, няма никакъв смисъл да продължаваме да работим при тези условия, това ще ни носи само загуби !

А за тези, които имат да връщат и кредити, направо не ми се мисли :( , най вероятно е банките да се сдобият с един губещ бизнес
Мушеници са колега , това е то !!! Аз мислих също да изключвам но размислих, ще работя на загуба с цел да имам черно на бяло документ ако падне като незаконни тези поправки да има основание за претенция за доплащане от страна на държавата ...
Joro762

Мнениеот Foton » 28.07.2015 18:27

ivanli написа:Изобщо не е важно дали ще ядосаш някого, а същественото е, че манипулативно и неколкократно изваждаш от "умствения си ръкав" някакви примери, които сами по себе си и до някаква степен е възможно да се верни, но не отразяват изобщо цялостната картина, а на тяхна база правиш тотално неправдоподобни обобщения.
Централата, в която мой близък е партньор, е в кюпа на "народните изедници", а шестцифрени суми заеми продължават да висят (не поради лоша работа на централата или грешна инвестиция) и с цена 10 ст. на кВтч не е възможно да се изплатят и след 150 години.
Така че опитите ти за обобщения и доомаскаряване, които се опитваш да "пакетираш" като принципен подход, просто са далеч от пълната истина.
Това е, нищо повече...

Този път няма да вадя пример от "умствения си ръкав", ще използвам дадените от Вас. Много ми се иска да знам как точно центарлата на Вашия близък има да връща на банките шестцифрена сума, а в същото време е финансирана от ДФЗ и е в кюпа на "народните изедници". Нещо ми се губи логиката.
Отделно примера от статията във frognews.bg - ами и там пак нещо не се връзват нещата. Хем финансиране от ДФЗ, хем висящ голям кредит. Отгоре на това 84kW работили 3 години, па макар и при нашенските ценови условия...пак нещо не излиза.
И явно нищо не си разбрал. Реагираш като комуняга, чул че оплюват Ленин. Исках да кажа, че на обществото, по-точно на мислещата час от него, му е писнало някой да се вайка и да представя нещата само от негова гледна точка и то разбира се манипулативно. Ако искаме някой извън нашите кръгове да ни подкрепи трябва да казваме нещата такива, кавито са. Може да не ни харесват, но това според мен е начина да накараме другите да се замислят за такива решения, които отчитат и нашите интереси. Иначе ще си останем "ония, дето са се закачили на електромерите на почтените граждани".
Така, че ако искаш да ме убедиш в своята правота дай ми и ти един, макар и изолиран пример. Но ако може с точни числа. Например: мощност, инвестиция, подпомагане, заем, изкупна цена, разходи, състояние в момента. И ако намериш някой, който да е получил подпомагане над 70% и вече да не е на нула...значи има добри счетоводители :D
Това е, нищо повече....

До Joro762:
Би ли уточнил колко kWp ти е централата?
И не е много вярно това за голямата разлика в цените на малките и големите. Вярно е ако сравняваш примерно 100kWp и 5MWp, но съм готов да се обзаложа с всеки на каса бира, че 30kWp са много по-евтини от 50kWp, като цена на инсталиран киловат. И като казвам много имам в предвид наистина мнооого!
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Joro762 » 28.07.2015 18:49

Foton написа:
ivanli написа:Изобщо не е важно дали ще ядосаш някого, а същественото е, че манипулативно и неколкократно изваждаш от "умствения си ръкав" някакви примери, които сами по себе си и до някаква степен е възможно да се верни, но не отразяват изобщо цялостната картина, а на тяхна база правиш тотално неправдоподобни обобщения.
Централата, в която мой близък е партньор, е в кюпа на "народните изедници", а шестцифрени суми заеми продължават да висят (не поради лоша работа на централата или грешна инвестиция) и с цена 10 ст. на кВтч не е възможно да се изплатят и след 150 години.
Така че опитите ти за обобщения и доомаскаряване, които се опитваш да "пакетираш" като принципен подход, просто са далеч от пълната истина.
Това е, нищо повече...

Този път няма да вадя пример от "умствения си ръкав", ще използвам дадените от Вас. Много ми се иска да знам как точно центарлата на Вашия близък има да връща на банките шестцифрена сума, а в същото време е финансирана от ДФЗ и е в кюпа на "народните изедници". Нещо ми се губи логиката.
Отделно примера от статията във frognews.bg - ами и там пак нещо не се връзват нещата. Хем финансиране от ДФЗ, хем висящ голям кредит. Отгоре на това 84kW работили 3 години, па макар и при нашенските ценови условия...пак нещо не излиза.
И явно нищо не си разбрал. Реагираш като комуняга, чул че оплюват Ленин. Исках да кажа, че на обществото, по-точно на мислещата час от него, му е писнало някой да се вайка и да представя нещата само от негова гледна точка и то разбира се манипулативно. Ако искаме някой извън нашите кръгове да ни подкрепи трябва да казваме нещата такива, кавито са. Може да не ни харесват, но това според мен е начина да накараме другите да се замислят за такива решения, които отчитат и нашите интереси. Иначе ще си останем "ония, дето са се закачили на електромерите на почтените граждани".
Така, че ако искаш да ме убедиш в своята правота дай ми и ти един, макар и изолиран пример. Но ако може с точни числа. Например: мощност, инвестиция, подпомагане, заем, изкупна цена, разходи, състояние в момента. И ако намериш някой, който да е получил подпомагане над 70% и вече да не е на нула...значи има добри счетоводители :D
Това е, нищо повече....

До Joro762:
Би ли уточнил колко kWp ти е централата?
И не е много вярно това за голямата разлика в цените на малките и големите. Вярно е ако сравняваш примерно 100kWp и 5MWp, но съм готов да се обзаложа с всеки на каса бира, че 30kWp са много по-евтини от 50kWp, като цена на инсталиран киловат. И като казвам много имам в предвид наистина мнооого!
И така Фотоне смятай трите компонента написани от мен (но на глас -)), всички колеги да преценят за себе си, кой прав и кой крив )Сравни ни 43кв п със 2мв п строени по едно и също време без финансиране . Не се сърди , че след теб ще добавям много и ще поправям също така , защото тази съпоставка е минала в реалността ,-) Давай ти си.
Joro762

Мнениеот venkap » 28.07.2015 19:48

Имам един любим философ, ама много противоречив философ, който е автор на фразата - Es ist nicht das Bewußtsein der Menschen, dass ihr Sein, sondern umgekehrt ihr gesellschaftliches Sein, das ihr Bewusstsein bestimmt, или получилата популярност съкратена версия - "Битието определя съзнанието".
Никакви доводи не са в състояние да убедят един инвеститор загробил маса пари и то спазвайки добросъвестно законодателството. По същия начин обаче, не може да бъде убеден един добронамерен потребител на електроенергия, че той трябва да плати цената на енергията от ВЕИ. Това е омагьосан кръг, защото, каквито и доводи да изкара едната страна, другата ще репликира например: "Бизнеса е рискована работа, особено в България и не е за всеки ". Да се реши такъв спор е равносилно да убедиш гърците, че само те, а не някой друг, е виновен за сегашното състояние на Гърция, примерно световния империализъм...
venkap

Мнениеот energy11 » 28.07.2015 21:25

Колеги, дайте да не си чукаме лафчета точно в този момент кой какви сметки ще изкара. Жоро е прав, че всички сме засегнати и ако искате дайте да направим една среща, защото през форума освен да си се жалим един на друг нищо конструктивно няма да направим.

Нека някой от колегите от БСА (ако имат желание разбира се) да предложат ден, час и място, където можем да се съберем и да поговорим на четири очи, както направихме като сложиха цената за достъп през 2012г. Може би е добре срещата да я организираме за идната седмица, за да може ако някои колеги пътуват да имат време да си организират пътуването. Ако трябва да се наеме зала, предполагам всички ще са ОК да заплаим по някой лев.
energy11

Мнениеот goodnight » 29.07.2015 01:00

напълно споделям. Събота - Неделя - Понеделник - най-късно. Пловдив ли ще , София ли ще е. Иначе си говорим и нищо. Написаха се 5-6 телефона и това е.
goodnight

Мнениеот Joro762 » 29.07.2015 10:08

energy11 написа:Колеги, дайте да не си чукаме лафчета точно в този момент кой какви сметки ще изкара. Жоро е прав, че всички сме засегнати и ако искате дайте да направим една среща, защото през форума освен да си се жалим един на друг нищо конструктивно няма да направим.

Нека някой от колегите от БСА (ако имат желание разбира се) да предложат ден, час и място, където можем да се съберем и да поговорим на четири очи, както направихме като сложиха цената за достъп през 2012г. Може би е добре срещата да я организираме за идната седмица, за да може ако някои колеги пътуват да имат време да си организират пътуването. Ако трябва да се наеме зала, предполагам всички ще са ОК да заплаим по някой лев.

И ние трябва да се съединяваме , съединението е станало в Пловдив така , че предлагам да е тук срещата.Ще опитам да поканя и моята адвокатака(която смея да твърдя е може би най -опитната в тази област) води ми 13 дела +1 споразумение свързани с веи с различна тематика в 6 различни съдилища включително 2 европейски +ЕК .Имам и пълно доверие , като човек който може да ни съветва!!! Има само един проблем доста е топло тук, но като се има впредвид че и темата е пареща няма да ви направи особено впечатление.-) решавайте и пишете....
Joro762

Мнениеот fecinvest » 29.07.2015 11:51

Колеги, срещата е в 11 часа понеделник в гр. Пловдив, хотел Санкт Петербург. Предайте на повече хора за да може да се съберем колкото е възможно по голяма група. Ако имате познати адвокати близки до материята ги поканете на срещата.
fecinvest

Мнениеот Joro762 » 29.07.2015 13:37

fecinvest написа:Колеги, срещата е в 11 часа понеделник в гр. Пловдив, хотел Санкт Петербург. Предайте на повече хора за да може да се съберем колкото е възможно по голяма група. Ако имате познати адвокати близки до материята ги поканете на срещата.

Там сме.
Joro762

Мнениеот Joro762 » 29.07.2015 13:52

Разговарях и с моята адвокатка , съгласи се да дойде на срещата за обсъждане на правните действия .
Joro762

ПредишнаСледваща

Назад към Нормативни документи