Кой какво предприема за Противопожарната безопасност на PV ?

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Кой какво предприема за Противопожарната безопасност на

Мнениеот joro76 » 09.02.2012 23:09

Mateev написа:Ти по-полека и много внимавай с гасенето, защото ако пожара е през деня (а той ще е през деня), знаеш ли как може да те стръска 800-1000V.

По принцип при пожари на електроцентрали, подстанции, трафопостове и въобще на енергийни обекти, гасенето не се започва докато не се получи гаранция, че обекта е изключен от енергийната система и гасенето е безопасно. Когато бях дете се запали трафопоста на блока, в който живея. Пожарникарите дойдоха и заедно с нас гледаха пожара как унищожава трафопоста и нищо не правеха. Това беше преди 30 години и тогава нямаше GSM-и. Пожарникарите се мъчеха да се свържат с енергото по някаква радиостанция, но нищо не се получаваше. Най-накрая един от живущите в блока отиде с колата си до енергото и ги информира. После дойде джип на енергото и вече по тяхната си радиостанция се обадиха в подстанцията с инструкции точно кой извод да бъде изключен. То май от подстанцията вече знаеха за пожара, но не знаеха кой точно извод да се изключи. А да спират цялата подстанция и да оставят града без ток явно нямаха права.

Всичките тези неуредици и несъгласуваност между службите отнеха може би 10 или 15 минути и през това време пожара си гореше необезпокояван. На първия етаж плочата вече беше нагрята до 100 или 200 градуса - килимите на хората вече бяха подпушили. Още малко и блока щеше да се запали, а после върви че го гаси - 14 етажен блок със 100 апартамента - един от символите на града. И когато най-после се получи потвърждение, че трафопоста е изключен, пожарникарите угасиха пожара буквално за 10 секунди. Две дебели струи пяна в помещението и след няколко секунди огъня се предаде.

Та явно има инструкции да не се гаси под напрежение, което ме навежда на мисълта, че ако в България се запали фотоволтаична централа, пожарникарите ще я оставят да си изгори до шушка и най-много да се опитат да спрат разпространението на огъня по съседни сгради. Сградата с централата обаче ще бъде оставена да изгори.

Съжалявам, но това е здравата логика. Ако някой има по-точна информация - нека да я сподели.
joro76

Мнениеот joro76 » 09.02.2012 23:12

Гася го и хич ми не пука нали пръскам с гумен маркуч а и от далече пръскам на тоя принцип ако вали сняг или дъжд трябва да си седя в къщи че от жиците по стълбовете ще ме хване ток а не ме свърта на затворено мен -)
joro76

Мнениеот retro » 10.02.2012 00:31

joro76 написа:Гася го и хич ми не пука нали пръскам с гумен маркуч а и от далече пръскам на тоя принцип ако вали сняг или дъжд трябва да си седя в къщи че от жиците по стълбовете ще ме хване ток а не ме свърта на затворено мен -)

Ха така, Жорка! Бравос !!! Га вали дъжд хич да не ти пука ... боса по хасфалта и ... пляс-пляс педалите! И га има авария у централата-пръскай смело с маркуча - тоя ток да не е противоток - да преодолее водното налягане и да те тресне! АМИ !!!
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Мнениеот joro76 » 10.02.2012 13:51

retro написа:
joro76 написа:Гася го и хич ми не пука нали пръскам с гумен маркуч а и от далече пръскам на тоя принцип ако вали сняг или дъжд трябва да си седя в къщи че от жиците по стълбовете ще ме хване ток а не ме свърта на затворено мен -)

Ха така, Жорка! Бравос !!! Га вали дъжд хич да не ти пука ... боса по хасфалта и ... пляс-пляс педалите! И га има авария у централата-пръскай смело с маркуча - тоя ток да не е противоток - да преодолее водното налягане и да те тресне! АМИ !!!

:D къде се загуби бе човек липсваше ни на всички
joro76

Мнениеот retro » 10.02.2012 17:23

joro76 написа: :D къде се загуби бе човек липсваше ни на всички

Ходих малко по белия свят да видя кое-как е. Ама се върнах - и вие ми лиспвахте..
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Мнениеот TT » 03.03.2012 18:13

1.jpg
1.jpg (20.04 KiB) Прегледано 6999 пъти
2.jpg
2.jpg (28.69 KiB) Прегледано 6999 пъти
3.jpg
3.jpg (42.81 KiB) Прегледано 6999 пъти
4.jpg
4.jpg (16.05 KiB) Прегледано 6999 пъти
5.jpg
5.jpg (31.39 KiB) Прегледано 6999 пъти
TT

Мнениеот TT » 12.03.2012 18:33

електрическа дъга около 1200 V е резултат от неправилно проектиране или свързване на панелите.
Този случай е само демонстрация.

http://www.youtube.com/watch?v=aSe872CP ... re=related
Прикачени файлове
1.jpg
1.jpg (29.44 KiB) Прегледано 6966 пъти
TT

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали