Ако свети постоянно и не мига значи консумираш собствената енергия.Ако имаш излишък,червения диод пак мига.Поне при мен е така.Има и едни стрелки,които сочат различно при връшане на енергия и при консумиране на енергия от ЕРП.Споделям от личен опит с проведени тестове с акумулутарчоета и само с 25 вата панели.Абонат съм на ЧЕЗ,ако има значение.Когато няма консумация от ЕРП,стрелкичките ги нема.Когато консумирам от ЕРП,Стрелкичките сочат на дясно като застана срещу електромера.Когато връщам излишна енергия,Стрелкичките сочат на ляво.Дано съм полезен.bubolinka1 написа:Да не нахалствам в чужда тема, но пак според заглавието: С мрежов инвертор съм 5кв и в момента произвежда 4кв. Включени са консуматори 3 кв общо. Електромера на ЕВН свети с червения диод и екранчето свети. Значи ли това, че си плащам 1 кв излишък който се бута в мрежата ? / модела на електромера не мога да го посоча.
bubolinka1 написа:Да не нахалствам в чужда тема, но пак според заглавието: С мрежов инвертор съм 5кв и в момента произвежда 4кв. Включени са консуматори 3 кв общо. Електромера на ЕВН свети с червения диод и екранчето свети. Значи ли това, че си плащам 1 кв излишък който се бута в мрежата ? / модела на електромера не мога да го посоча.
За някои не е проблем.bubolinka1 написа:Процедурите са тромави, защото заради достъпа до ел.мрежите е организирана администрацията на сградите/респ. данъците и таксите/. Поставянето на зависимост от едните, води до задължения към другите. Не така е обаче при наличието на технологиите, където администрацията се явява неподготвена. Навсякъде, където съществува такава възможност / не е за обществено ползване сградата, е приложима система подобна на тази http://www.ebay.de/itm/SMA-Netzunabhang ... 3385a04b4c
Ако един имот струва стотици хиляди левове, какъв е проблема, да се дадат 15хил за такава система, срещу липсата на монополи и срещу липсата на всякакви данъци и такси ?
bubolinka1 написа:Въпреки допитванията до служители в ЕВН и до работещи в сектора, отговора, че върнатата енергия не би могла да се отчита като потребена енергия , освен ако не е монтиран двупосочен електромер, не се потвърдиха:
Изключих всички бушони, за да няма никаква консумация в обекта и оставих да бъде включен само инвертора. В дъждовното време показваше 2кв производство, а за 30мин. електромера се придвижи напред с половин киловат.
ТОва идва да рече, че излишъка се заплаща като потребена енергия. Цената на баланса на мрежата.
Къде отидоха уверенията, че това е невъзможно, освен при двупосочен електромер?
NYKOLAYPOPOV написа:Според мен ще трябва четириквадрантен електромер, ще трябва да попълни и изпрати приложение3 за лица за връзка с ЕРП , ще трябва да попълни приложение 1 за прогнозно количество на върнатата ел.енергия ще трябва да плати към АУЕР месечната такса към която ще трябва да приложи и отчета на хартиен и отделно на цифров носител, ще трябва обаче да плати и таксите по поддръжка на електронен подпис, ще трябва да заплати и изискуемите по ЗВЕИ гаранционни суми и някои други по-дребни разходи ,но не е сигурно за следващата година.
NYKOLAYPOPOV написа:Според мен ще трябва четириквадрантен електромер, ще трябва да попълни и изпрати приложение3 за лица за връзка с ЕРП , ще трябва да попълни приложение 1 за прогнозно количество на върнатата ел.енергия ще трябва да плати към АУЕР месечната такса към която ще трябва да приложи и отчета на хартиен и отделно на цифров носител, ще трябва обаче да плати и таксите по поддръжка на електронен подпис, ще трябва да заплати и изискуемите по ЗВЕИ гаранционни суми и някои други по-дребни разходи ,но не е сигурно за следващата година.
Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта