Ето снимки и на една централа в с. Средногорци. За съжаление нямам никаква друга информациия освен тази, че собствениците имат водноелектрическа централа (пред позиционерите) и са решили да напълнят двора си с фотоволтаици.
Доколкото може да се съди по снимките, позиционерите са много близо един до друг. Загубите от взаимни засенчвания ще са значителни. Буквално можеше да се икономисат 1 или 2 позиционера и пак да се получи същото годишно количество електроенергия. Да не говорим за високия баир в южна посока, който със сигурност ще скрива слънцето през зимните месеци. Доколкото виждам и в източна и западна посока има дървета и възвишения. Това означава, че ще се губи известен процент и от сутрешното и вечерното слънце. И последно: Плочите на позиционерите са много близо до земята. Когато се завъртят силно на дясно с вертикални плочи, десния им долен ръб или ще задира в земята, или ще минава на не повече от 1 педя разстояние. Това означава, че при дъжд модулите ще се калят от пръските. А зимно време при дълбок и замръзнал сняг направо е възможно счупване на крайния модул. Също така и фундаментите ми изглеждат доста нифелни (с малка площ и тегло). Направо имам чувството, че ще ги издуха даже и вятър с 60-70 km/h. И последно - инверторите са много на високо. Ще трябва стълба, за да се видят показанията на индикацията. И ако няма мониторингова система - то тогава е напълно възможно евентуална повреда да остане неразкрита месеци наред.
И въобще тази централа е ярък пример за груби грешки в проектирането и изпълнението, които са довели до огромен преразход на средства. Направо пари, хвърлени на вятъра. По моя груба оценка - около 100 000 лева (цената на 2 позиционера) заради засенчванията. И още бог знае колко след първата по-сериозна буря.
Също така имам лошо впечатление и от конструкцията на позицонерите. Забележете каква здрава плоча с какви дебели греди и как се управлява само от 2 кекави електромоторчета с тънки като кибритени клечки пръти. Приличат ми на стандартни мотори за сателитни чинии HARL 3624. Ако наистина са такива, то те са изчислени за максимално статично натоварване от 500 кг. Двата общо - 1 тон. А плочата ще ги натисне поне с 10 тона при вятър от 140 км. в час. и ще ги строши като кибритени клечки. Не знам от коя фирма са купени тези позиционери, но храня големи съмнения относно тяхната здравина.
Погледнете и накъде гледат различните позиционери. Всеки има собствено мнение за посоката на слънцето. Явно и датчика им за позиция работи калпаво.