Слънчеви електроцентрали в България

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: O6te za slan4evite centrali v BG

Мнениеот Miro » 03.12.2007 19:38

petiok написа:Lqtoto otivah na more i vidqh slan4evi fotovoltai4ni paneli na izhoda na Sliven - posoka Burgas. Okaza se 4e tova e firma , koqto predlaga proektirane, dostavka i montaj na takiva sistemi. Saita e www.sunpowerbg.com

На мен ли ми се струва така или конструкцията на тракера на входа на Сливен е с изкривена мачта?

Изображение
Miro

Мнениеот Mateev » 04.12.2007 00:18

Ако приемем, че коловете на оградата са прави, то тогава наистина мачтата е крива. Самата плоча също е изметната (посукана). Модулите не са в една равнина. Освен това десния край е провиснал.

Интересно дали строителите са били небрежни или огъването е в резултат на силни ветрове?
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 04.12.2007 01:17

Вятър. В началото на лятото огледах тракера от близо и нищо си му нямаше. На 3-4 километра от него обаче е село Калояново, където от едната перка (тази на ЖР конструкцията) след последните силни ветрове остана само купчина скрап. Това ме кара да си направя следните изводи:
1. Задължително тракерът трябва да има автоматична защита при силен вятър.
2. Независимо какво пише в инструкцията за монтаж - трябва да се презастраховаме.
3. Задължително застраховане! Твърде е голяма инвестицията, за да оставяме да я пази статистиката... (аз си намерих застраховател за 0,5% годишно)
Miro

Мнениеот Miro » 17.12.2007 18:40

Тракерът край Сливен вече не съществува, явно пораженията са били значителни...
Miro

Мнениеот Mateev » 17.12.2007 22:07

Миро, имам лоша новина за тебе:
При отрицателни температури снега се обледява и не се свлича от плочите на позиционерите. Дори и когато са напълно вертикални. Освен това почистването вече е силно затруднено. Трябва ти инструмент не за изгребване, а за изстъргване. И резултатите пак са плачевни. А при тебе добавяме и 6 метрова височина. Лошо ти се пише, ако те споходи подобен снеговалеж. А според теорията на вероятностите е само въпрос на време и ти да се сдобиеш с обилен снеговалеж при отрицателни температури.

В темата за тестовите централи съм публикувал снимки.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 18.12.2007 02:21

Мдааа. Уикенда бях на планина и ми хрумна и на мен тази идея, като гледах залепналия сняг по стръмните покриви алпийски тип.
За щастие моят тракер не е в планината и сравнително рядко ще се "наслаждавам" на подобни гледки. По тази точка южното черноморие и долината на Струма са може би най-подходящите в България за изграждането на такива инсталации. Средната продължителност на задържане на снежна покривка в региона е 4-5 денонощия, а средната Януарска температура е 3,2 градуса, докато в Габрово е отрицателна. В тази връзка при теб ядовете ще са в пъти повече, въпреки че инсталациите са ти под носа. Също така за региона на Созопол средногодишното количесво валежи са около 500 мм, докато при теб са около 900мм. Абе незнам... както писах засега снегът не ме притеснява.. но виж много се радвам, че тракерът ми не беше в Сливен примерно.
Miro

Мнениеот Mateev » 18.12.2007 16:25

Преди малко говорих с Чoлаков от Сливен. Оказа се, че позиционера е счупен от вятър със скорост (според датчика) от 160 km/h. Щетите са 1 счупен алуминиев профил и 4 счупени модула. Тоест около 15% от инвестицията. При такава скорост на вятъра щети щеше да има даже и при статичните конструкции.

Явно трябва внимателно да се подбират регионите, в които се изграждат слънчеви електроцентрали. Тоест всички региони, подходящи за вятърни генератори, са тотално неподходящи за слънчеви централи.
Последна промяна Mateev на 19.12.2007 03:37, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот tester » 18.12.2007 22:02

Преди малко тракера в Сливен (с.Тополчане, на изхода за Бургас) го нямаше!!! :-( , само мачтата му стърчи..
Ако е останало 15% от него - много е... :-( .
Плаче им се на хората... над 5кВт, 32 панела...
tester

Мнениеот Lupus » 18.12.2007 23:49

Последните няколко поста доказват, че още никой не е успял да надхитри майката Природа, особено в дългосрочен план.
А девет години (времето за изплащане на една система) са твърде много, за да се разчита на късмета.За инвестиралите с надежда печалба след 9г - "Господу помолим ся.... Господи, помилуй..."
Lupus

Мнениеот Miro » 19.12.2007 00:19

Е, дай да не товарим Господ с допълнитени задачи....от 17век насам има хора , които да поемат риска в борбата с природата вместо инвеститора. Наричат се застрахователи :wink: ...
Всичко е тръгнало от кафенето на Ллойд някъде из тесните лондонски улички към края на 17ти век, въпреки че има свидетелства и за венециански застраховки ощ от 13-ти век... Така че това са си няколко века опит, защо да не се възползваме...
Miro

Мнениеот Mateev » 19.12.2007 04:45

Ето снимки и на една централа в с. Средногорци. За съжаление нямам никаква друга информациия освен тази, че собствениците имат водноелектрическа централа (пред позиционерите) и са решили да напълнят двора си с фотоволтаици.

Изображение

Изображение

Доколкото може да се съди по снимките, позиционерите са много близо един до друг. Загубите от взаимни засенчвания ще са значителни. Буквално можеше да се икономисат 1 или 2 позиционера и пак да се получи същото годишно количество електроенергия. Да не говорим за високия баир в южна посока, който със сигурност ще скрива слънцето през зимните месеци. Доколкото виждам и в източна и западна посока има дървета и възвишения. Това означава, че ще се губи известен процент и от сутрешното и вечерното слънце. И последно: Плочите на позиционерите са много близо до земята. Когато се завъртят силно на дясно с вертикални плочи, десния им долен ръб или ще задира в земята, или ще минава на не повече от 1 педя разстояние. Това означава, че при дъжд модулите ще се калят от пръските. А зимно време при дълбок и замръзнал сняг направо е възможно счупване на крайния модул. Също така и фундаментите ми изглеждат доста нифелни (с малка площ и тегло). Направо имам чувството, че ще ги издуха даже и вятър с 60-70 km/h. И последно - инверторите са много на високо. Ще трябва стълба, за да се видят показанията на индикацията. И ако няма мониторингова система - то тогава е напълно възможно евентуална повреда да остане неразкрита месеци наред.

И въобще тази централа е ярък пример за груби грешки в проектирането и изпълнението, които са довели до огромен преразход на средства. Направо пари, хвърлени на вятъра. По моя груба оценка - около 100 000 лева (цената на 2 позиционера) заради засенчванията. И още бог знае колко след първата по-сериозна буря.

Също така имам лошо впечатление и от конструкцията на позицонерите. Забележете каква здрава плоча с какви дебели греди и как се управлява само от 2 кекави електромоторчета с тънки като кибритени клечки пръти. Приличат ми на стандартни мотори за сателитни чинии HARL 3624. Ако наистина са такива, то те са изчислени за максимално статично натоварване от 500 кг. Двата общо - 1 тон. А плочата ще ги натисне поне с 10 тона при вятър от 140 км. в час. и ще ги строши като кибритени клечки. Не знам от коя фирма са купени тези позиционери, но храня големи съмнения относно тяхната здравина.

Погледнете и накъде гледат различните позиционери. Всеки има собствено мнение за посоката на слънцето. Явно и датчика им за позиция работи калпаво.
Последна промяна Mateev на 19.12.2007 22:16, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 19.12.2007 10:53

Ето къде са като референция:
http://www.sunpowerbg.com

Изображение

Това са колегите от Сливен, които вече имат повреден позиционер в актива си, който пък беше същия тип като тези на снимката (имат и съборена перка до Калояново). Аз не вярвам пораженията да са били толкова малки, колкото ги описваш, защото от мачтата му е останала да стърчи само една педя от фундамента.
А за разположението така, както гледам картинката си мисля, че по-скоро 3 позиционера са излишни. Не мога да се ориентирам добре за посоките, защото позиционерите са сякаш в сутрешна или следобедна позиция, а часът е 12 и половина.

Незнам защо си мислиш, че са в Кранево, тъй като на сайта им пише село Средногорци (а край Кранево незнам и река да минава). А като гледам къде по Арда може да е централата и го свържа с течението на реката, стигам до извода, че в момента позиционерите са наистина в посока юг. Загубите ще са доста по-големи отколкото са ползите от позиционерите. Статична конструкция със същия брой модули щеше да произвежда повече електроенергия, да не говорим колко щеше да се спести от цената... Случаят дори не е класически пример за лошо проектиеране, а направо трагически...
Miro

Мнениеот Miro » 19.12.2007 11:36

Сега видях, че на първа страница на тази тема има статия за инсталацията в Средногорци... Ужас! 600 хил лева! Делено на 45 kWp = 6,8 Euro/kWp.
Моят тракер, дето е къде-къде по-здрав и със sanyo хибридни модули излезе около 6 при цена като за 5 kWp, а не за 45.... Не е луд този, който яде баницата....
Miro

Мнениеот Lupus » 20.12.2007 00:47

Miro написа:Е, дай да не товарим Господ с допълнитени задачи....от 17век насам има хора , които да поемат риска в борбата с природата вместо инвеститора. Наричат се застрахователи
......

Не можеш да се застраховаш срещу всички злини за 10 години напред. Знайни и незнайни. А ако опиташ от печалбата ти няма да остане нищо, и изплащането на инвестицията ще се отложи зад времето на живот на електроцентралата.
Lupus

Мнениеот Miro » 20.12.2007 01:17

Lupus написа:Не можеш да се застраховаш срещу всички злини за 10 години напред. Знайни и незнайни. А ако опиташ от печалбата ти няма да остане нищо, и изплащането на инвестицията ще се отложи зад времето на живот на електроцентралата.

Мога да се застраховам за всичко, което се сетя - кражба, злоумишлено увреждане, пожар, буря, мълния, градушка, снеговалеж, земетресение, наводнение и т.н. Е, има и рискове, които не съм покрил, но те са пренебрежимо малки: удар от летящо тяло или части от него примерно... терористични и военни действия... с тях вече ще оставя теорията на вероятностите да се справи.

Колкото за центата - не е чак толкова висока - за девет години(за колкото смятам да ми се изплати инвестицията) ще дам 4,5%...демек ще ми се увеличи времето за изплащане с около половин година...
Miro

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали