Производство на позиционери в България

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Ситуация

Мнениеот HELIOTECH » 07.10.2008 00:21

Изтичането на мозъци беше необратимо ... един факт от ликвидиранта ни икономика-ще си траем поголовно бедни,болни ,унизени и прости.Господа всички сме жертви на "ТАЗИ" система,не осъзнавате ли,че лютеницата става мезе за Богати ... Алоооо Извлекли умник Гюро без глава... Чудом се чудят умници юнаци. - Бре, де му на Гюро главата? - Ама той имаше ли глава?..Ние сме нископотенциален пазар,по стандард ни сравняват с Африкански икономики ... Алооо пендели,умници,цигани,турци,мангали ..професори ..празни бъчви .. философи... и вие от горният етаж .. стегнете се .. 10 годишна инвестиция в образЪвание,техническа и образЪвателна база,държавна политика .. тогава от стойката на Фокус,ще има смисъл.Когато 25 мегавата Пи Ви Та ... бъдат поне 50% Български продукт с принадена стойнсот останала в БГ икономиката.Ко прайм сега .. италианци взеха 40% ГРАНД ... за 5 те си мегавата .. а ние ще плащаме тока ... 20 000 000 Евро намериха реализация в Западните икономики.....и какво Имаме Един Корифей във фотоволтаичната практика в България(на,когото искренно свалям шапка надмина и нас ..г-на Метеев ).... Един изключителен инжинер Фокус ... и пред нас нищо. ЛЮТЕНИЦАТА започва да става мезе за богати ... т.е. и богатите в БГ немогат да БЪДАТ богати ... Това е страшно .... Събрали сте се тука отбор умни глави .. ами измислете нещо бре ... избутаите малко свежи идеи.Само ще ви кажа,че аз лично внесох 40 тракера LORENZ ... при договарянето ,категорично ми заявиха,че ще бъдат доставени с товарителници от Китай .. аз останах ,като гръмнат .. абе не са ли немски питам аз .. те казаха .. в Германия,Австрия и цяла Западна Европа,няма локализирано производство за горещо поцинковане.Всичко що е лъскав цинк идва от Китай,Мароко и Турция .. сега и България .. така,че не ми говорете made in .. Европа продава документация , сертификати и тем подобни... а тука има явно хора които искат да бачкат. :idea: :idea: Жалко,че и ние на времето загубихме толкова време в разработки вместо да бръмчим контейнерите .. но някак си съдбата беше благосклонна към нас ...
Последна промяна HELIOTECH на 07.10.2008 09:12, променена общо 1 път
Аватар
HELIOTECH

Мнениеот Mateev » 07.10.2008 00:28

Това за тракерите е напълно вярно. На моите тракери на моторите си личи къде е отлепена китайската етикетка (не са си направили даже труда да изтрият лепилото). И после са лепнали етикетката на DEGER ENERGIE. С две думи - май наистина германците продават само сертификати и етикетки. А ние глупаците ги купуваме. И който купи веднъж - после не повтаря. Но докато всички се изредят с една покупка и ето ти многомилионен бизнес за германците.

Затова ето една препоръка:
Ако наистина сте тракер-маниак, поне не бързайте да купувате от раз цяла централа. Купете си само един тракер за проба и го монтирайте. И после седнете да се напиете от мъка. :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 07.10.2008 17:13

И после седнете да се напиете от мъка.

С тракерите е така ами чувам че и инсталациите за газопроводите били китайски.А това е много лошо.На времето имаше руски "издялани" но имаше стандартизация.А сега красиви тръбички клапи колена т.н. но китайски а кое качество са не се знай.И това нещо го слагаш в къщи.И като гръмне тогава разбираме кое качество са а може и да не разберем :!: :!: :roll:
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 08.10.2008 14:42

Това, че е китайско, не означава, че е некачествено. Време е да си променим разбиранията. Годините се менят. Мени се и качеството на изделията. И към днешна дата знанието за държавата-производител вече не ни носи никаква информация за качеството.

Едно време и българското производство беше некачествено. Даже имаше поговорка "Хубава работа, ама Българска!". Но сега не е така. След това се заговори за некачествените турски стоки. Но сега не е така. После пък за руските боклуци. Но сега май и те се оправиха. Сега пък се говори за лошото китайско качество. Но дали това е истина или е само поредния мит от фолклора? Ако китайското качество беше токова лошо, защо всички световни концерни местят заводите си там. Защо почти всичко електронно се произвежда там? Та даже и в американската совалка интегралните схеми сигурно са китайски или тайвански. Просто защото други няма. :lol:

Огледайте се около вас и ще видите, как сте се напълнили със стоки, произведени в Китай. И в същото време имате германски или американски боклуци. Според мене света се обърка. Глобализацията разпиля производствата из целия свят и в момента не може да се каже кое е качествено и кое - не. Също и с марковите стоки - уж известна фирма с традиции, а се дъни. В същото време неизвестни фирми произвеждат качествени стоки.
Последна промяна Mateev на 21.10.2008 11:18, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 08.10.2008 18:08

Поста го написах по вече за българския качествен контрол над вносните продуктите които се монтират.А доколкото знам много чуждестранни фирми имат изнесено производство в китай и си получават обратно продукцията и след това я продават.Но в това времи китайците изграждат паралелен завод за същата продукция с незнайни суровини за производство на тази продукция.И тя вече е предназначена за страни с ниска платежоспособност.
lz1wvm

Мнениеот Мишо » 18.10.2008 16:04

Fokus_42 , не се впрягай много, ами по-добре кажи каква е точността на позициониране. Доколкото разбрах ориентацията е изцяло на базата на часовник. Каква е цената на управлението, ако не е тайна?

Относно цените - те са такива, защото такъв е пазара. Търсенето е голямо и следователно цените са големи. Цените на тракерите са такива, защото производителите са си направили сметката колко ще се спечели от тях. Изводът е - да се спасим сами и да си направим тракери каквито трябва да бъдат.

А между другото не беше ли STS първата българска групировка купила завод в Китай?
Мишо

Мнениеот Mateev » 19.10.2008 06:19

Много отдавна имаме завод в Китай, но той е за пасти за зъби. :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Fokus_42 » 19.10.2008 12:27

Браво Мишо, ей сега наистина се впрегнах!
Както казва един приятел като си пийне - Дай Ножа Да Гръмна!

Очевидно отговор, който изцяло те устройва звучи така: Дай си e-mail-a да ти пратя всички схеми, чертржи и програми, да си правиш и ти такива тракери.

Отговор, който мен изцяло ме устройва звучи така: Готово бе пичове, имало търсене значи.... Нормално било цената да е голяма.... Значи няма да продаваме съоръжение оскъпяващо ~60 цента на ват - почваме да го продаваме за 1,4 евро на ват - хем сме по-евтини от конкуренцията, хем си правим сметката да печелим.

Четейки между редовете обаче, твоят пост много нежно стреля точно в темата: Ще ли пък да е възможно българи с фабрика в Китай, да произвеждат измисленото от другите българи, че да падне цената още на половина почти? Това няма да го коментирам.

Подробни технически данни и цени - когато му дойде времето.
Fokus_42

Мнениеот Мишо » 19.10.2008 13:00

Eх, конкуренцио! :)
И да ти видя чертежите, няма да го направя така. Исках само да знам, какви параметри залагаш. Просто за сведение.
Впрочем, като гледам снимките , че топлиш вода няма да търсиш голяма точност. На мене ми трябва точност не по-лоша от 1 градус. Както и да е - поздравления за ентусиазма! Ако ги нямаше такива като тебе, нямаше да си пишем електронни писма, а щяхме да се провикваме от една пещера до друга. :wink:
А относно мечтите да спечелиш чрез някоя фирма, която да ти прави тракерите в Китай - не виждам как ще стане. :?
Мишо

Мнениеот Fokus_42 » 19.10.2008 17:45

Един градус е точността, устройва ли те?
И не си мечтая някой някъде да ги прави, а да ги купува. Ако може без да пита кое как сме го направили.
Fokus_42

Мнениеот Mateev » 20.10.2008 03:18

Ето и от мене снимки на първите ми експерименти за направата на тракер още от преди година и половина. Първата бета версия сглобихме само за няколко часа.

Изображение

И първата и най-важна част беше да пробваме истинско лагеруване, а не немската интерпретация с месингови втулки, които се разхлопват за 3 месеца.

Изображение

На снимката виждате една идея за лагеруване, която е направена с китайски самонагаждащ се лагер, струващ само 6 лв. в магазина (на снимката по-горе). Разбира се тази идея умря в зародиш, защото нямаше как надеждно да защитим лагера от проникване на влага и от ръждясване на сачмите. Както и да е. Изоставихме (захвърлихме) образеца на поляната и той стоя там повече от година (махнахме го допреди седмица-две). И най-интересното беше, че лагера все още не беше блокирал, въпреки покрилата го ръжда.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 20.10.2008 04:05

После направихме няколко експеримента и достигнахме до една доста по-елегантна конструкция на едноосен позиционер - с възможно най-малко части и в същото време достатъчно здрав. Даже го монтирахме, но заваля сняг и не можахме да сложим модулите. И така изкара цяла зима.

Изображение

Конструкцията е безкрайно проста. Една тръба, която лагерува на два профила двойно Т. На тръбата със скоби са монтирани П профили, а върху тях - алуминиевите профили. Има обаче една тънкост - П профилите са монтирани ПОД тръбата. По този начин тяхното тегло е ПОД центъра на тежеста на тръбата. Когато се монтират модулите, тяхното тегло ще е НАД центъра на тежеста на тръбата. Като цяло се получава балансиране на двете тежести, в резултат на което 250 килограмовата плоча се движи с усилие само от 5-10 килограма.

И това е целия тракер. В момента е ориентиран в посока изток-запад, което означава, че това е конструкция с автоматично сезонно регулиране (просто ми трябваше такава за експериментите). Нищо обаче не ни пречи да го ориентираме в посока север-юг и да направим единия крак по-къс от другия. И ето ти готов едноосен тракер. При това безкрайно прост и евтин.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 20.10.2008 04:34

Веднага след като се стопи снега сложихме модули на тракера и ето какво се получи:

Изображение

Стана голям красавец, само че се появи проблем. Горния връх на краката леко тръпнеше при силен удар (вибрации с отклонение около 1-2mm). Това е нищо в сравнение с немските тракери (които се гънат с по 5 сантиметра). Но въпреки всичко аз исках много здрава конструкция и затова добавих по 2 подпори на всеки един крак. Не че имаше нужда, но нали съм си маниак на тема здравина. Другия проблем, който се появи, беше видимото провисване на тръбата, след като монтирах модулите (те тежат около 150 кг.). Провисването беше не повече от 7-8 mm, но се виждаже и дразнеше окото. Затова добавих отдолу още два квадратни профила 10х10. И след тези модификации вече се получи един невероятно здрав тракер, който превъзхожда немските по здравина поне 5 пъти и който би издържал теглото на една лека кола върху плочата си. Последния недостатък на тракера беше това, че лагеруващата система все още беше с открити лагери. Мислех си, че в бъдеще ще измисля някакъв начин да я защитя, но така и не го направих. И до ден днешен лагерите са открити и дъжда вали върху тях. Впоследствие реших въобще да не ги защитавам, за да видя колко ще издържат, преди да блокират от ръждата. И вече издържат 7-8 месеца. А когато блокират, ще ги сменя (новите ще струват 10-12 лв.) и чак тогава ще мисля за защитата им от влага.
Последна промяна Mateev на 20.10.2008 04:50, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 20.10.2008 04:46

А ето и следващата версия на същия тракер (от дясно на стария):

Изображение

На снимката не се вижда, но новата версия е оборудвана с по-съвършенна лагеруваща система, скрита вътре в тръбата. Състои се от два радиални и един радиално-аксиален лагер, скрити вътре в тръбата и защитени от влагата със семеринки. Тази версия има две основни предимства:

1. Лагеруващата система е не по-лоша от тази на колелaта на една лека кола. Никога няма да се повреди и никога няма да блокира от проникване на влага и ръжда. Тоест постигнахме ефекта "maintenance free". Но това леко повиши цената (новата глава вече струва 25 лв.).

2. Радиално-аксиалния лагер позволява и странични натоварвания на главата. Такива ще се появят когато тракера се ориентира на север-юг и единия крак стане по-къс от другия (тоест когато стане истински 1-axis тракер).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 20.10.2008 05:25

И така ...........
Ето я равносметката:

Желязо - 550 лв.
Труд - 200 лв.
Лагеруване - 50 лв.
Мотор - 50 лв.
Датчик - 150 лв.
Алуминиеви профили - 200 лв.
Закрепващи скоби - 70 лв.
Поцинковане и боядисване - 50 лв.
===========================
ОБЩО: 1320 лв.
Печалба: 132 лв.
Продажна цена: 1452 лв. или 742 EUR без ДДС

На този тракер се събират 12 модула по 180Wp, което прави 2.1 kWp. Следователно цената на тракера е 0.35 EUR/Wp.

Това означава, че още преди половин година съм изпълнил и преизпълнил заданието на 3К, като съм постигнал 2 пъти по-ниска цена и в същото време не съм направил никакъв компромис със здравина, надеждност и време на живот. Даже обратното - направих го много по-здрав, отколкото е нужно. Постигнах и ефекта "maintenance free".

Има и още. Двата тракера работят вече 6-7 месеца и няма никакви проблеми с тях или със силните ветрове. И въобще като се замисли човек, аз отдавна имам работоспособна разработка. Но не съм хукнал да се хваля по форумите или пък да се гордея и да правя намеци, че чертежите ми са секретни. Напротив - гледайте и копирайте колкото си искате. Досега тракерите са видени отблизо и са снимани от поне 100-200 човека, които са ми идвали на посещение.

По принцип въобще не смятам, че съм направил нещо велико. И че трябва да се хваля наляво и надясно. Но в момента се почувствах засегнат от намеците, развили се в тази тема по мой адрес. И затова реших и аз да се наредя на бързея и да се "похваля" с постиженията си. И да декларирам, че нямам никакво намерение да ги засекретявам, а точно обратното - имам намерение да предложа на всеки цялата налична информация и целия мой опит, за да може сам да си сглоби нещо надеждно, евтино и здраво.
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали