Фотоволтаична централа за собствени нужди

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

Мнениеот bubolinka1 » 03.02.2014 10:07

Аз държа на въпроса си, зададен е по темата и не я разводнява- Каква е цената на изкупуване, когато инсталацията е за собствени нужди- На каква цена се изкупува излишъка? /защото в решение Ц-18/2013г на ДКЕВР не го виждам или не гледам хубаво на кое е приравнено/.
Относно конкуренцията и марж 10%- също наблюденията са ми за 30-40%, но- това не е по темата...
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот BulSpace » 03.02.2014 10:39

Цената се формира според присъединената мощност, ако сте заявили използване на преференциални цени при подаването на искането за присъединяване. Този случай не изключва ползване на произведената енергия за собствени нужди и фактуриране само на остатъка(изпомпената към мрежата).

Ако при подаването на искането за присъединяване сте посочили, че се отказвате от преференциалните цени и че ще имате собствени нужди, то изпомпаната енергия към мрежата ще я фактурирате на цена под 0,10лв/kWh или просто ще приспадате с протокол купена/продадена енергия в края на месеца и плащате/плащат ви разликата всеки месец.

И в двата случая бюрокрацията и таксите по строителство и присъединяване са еднакви.

По въпроса с маржовете - няма как да знаете освен, ако нямате достъп до счетоводните документи на соларните строители за всеки един обект. Това са многокомпонентни строителства и почти никога заложените в офертите маржове не се преизпълняват. Напротив - все нещо изниква и строителя е ощетен спрямо предвидения марж, защото клиента не желае да поеме разходи по непредвидени пера - митнически проверки, доокрепване, проектантски грешки, забавяне на плащането от клиента, климатични фактори удължаващи строежа....
Едно днес е много повече от две утре!
Изображение
Аватар
BulSpace

Мнениеот bubolinka1 » 03.02.2014 10:49

Вероятно при двупосочното отчитане на електроенергията, при нейната продажба, се начислява такса пренос 0,05ст и достъп 0,453ст / те се изваждат от цената 0,10лв за продеданета енергия/, а за закупената се заплаща тя по 0,10ст и в крайната цена допълнително са включени 0,453ст за достъп и 0,05ст за пренос ? / таксите са почти тези на ДКЕВР, за да не отварям сега решението им /.

Казано по друг начин, колкото повече вземане-давене имаш, толкова повече нямаш.
bubolinka1

Мнениеот venkap » 03.02.2014 13:04

BulSpace написа:...Ако при подаването на искането за присъединяване сте посочили, че се отказвате от преференциалните цени и че ще имате собствени нужди, то изпомпаната енергия към мрежата ще я фактурирате на цена под 0,10лв/kWh или просто ще приспадате с протокол купена/продадена енергия в края на месеца и плащате/плащат ви разликата всеки месец...

От кой официален източник черпиш тази информация?
venkap

Мнениеот venkap » 04.02.2014 14:37

Добре, кое ЕРП сключва договори при тези условия?
venkap

Мнениеот BulSpace » 04.02.2014 19:07

Енерго Про
Изображение
Аватар
BulSpace

Мнениеот venkap » 04.02.2014 20:24

Някой знае ли, друго ЕРП, да сключва договори със същите или приблизително същите условия?
venkap

Мнениеот BulSpace » 04.02.2014 23:01

Питаш все едно можеш да си ги избираш............
Изображение
Аватар
BulSpace

Мнениеот saraneron » 04.02.2014 23:36

Ако човекът има бизнес в бранша , а и за нас простосмъртните тази информация е важна ,стига да е актуална!
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот venkap » 05.02.2014 00:02

BulSpace написа:Питаш все едно можеш да си ги избираш............

Питам защото в ЕВН не искат да чуят за такъв вариант, а служителите им изпадат в паника. Сякаш тази тема е табу. Сега се сещам, че неотдавна КЗК глоби Енерго-Про заради забавено включване. Предполагам, това е основната причина.
venkap

Мнениеот bubolinka1 » 20.02.2015 17:29

Ей тази паника в през февруари 2015г я усещам, а съм задавал въпросът си през февруари 2014г...Егати и трудното... :bom: Цяла година да няма отговор ?
bubolinka1

Мнениеот ludman1 » 21.02.2015 01:06

Привет на всички.

От скоро започнах да чета този форум. Интересно ми е всичко свързано с фотоволтаичните системи и при поредното претърсване в Google, попаднах тук. А сега реших и да се регистрирам и да напиша първият си пост и въпрос. :)
Макар и на повече от година, темата ми се струва подходяща за някое друго питане.

Ето какво ме вълнува в последните 1-2 дни.
Имам няколко консуматорчета с обща мощност 35-40W, но може да я закръглим за по-лесно на 50W (2 рутера, 2 малки компютъра). Това измерих като на входа на разклонителя, от който се захранват сложих ватметър. Отчиташе между 35 и 40W. Идеята ми е тези ус-ва да ги захранвам с малка соларна автономна система.
Тъй като товарът е прекалено малък, реших, че ще е лесно (но не знам колко скъпо) да постигна това. Градско захранване за тези ус-ва няма да има. Трябва да се захранват само от соларната система. В този случай ще трябва да се предвиди такава мощност на соларната система, че в облачни зимни дни да успява да работи.
Ясно ми е, че 100% работа в няколко поредни мъгливи дни няма да се получи, поради високата цена, която би струвала такава система.
Моля да поправите/допълните това, което си мисля, че е подходящо за моята цел:

1) Слънчеви панели - 2 х 250 Wp
2) Батерии - 2 х 12v 80Ah
3) Инвертор - 1 х 24v, 300W
4) Заряден контролер - 1 х 24v, макс. мощнст 480W

Като цяло се съмнявам най-вече за първите 2 компонента. Може би панелите ще трябва да са 3 или 4, ако искам и през зимата да захранвам консуматорите. А батериите въобще нямам идея с какъв капацитет трябва да са и кои параметри са важни при тях.

Благодаря.
ludman1

Мнениеот BulSpace » 21.02.2015 06:40

Здравейте,
Идеята Ви е прекрасна. Ето няколко съвета:

1. Понеже консуматорите Ви са правотокови можете да елиминирате инвертора;
2. Като много начинаещи забравяте перо - ел. табло със защити;
3. Препоръчвам Ви да се обърнете към фирма за решение до ключ - проектиране, доставка и монтаж. Въпреки, че проектът е в хоби размер има много места, където човек без опит може да се обърка. Също не се подлъгвайте, че цената до ключ от фирма ще е по-висока от цената, която сам ще постигнете в края на проекта... Много клиенти забравят/незнаят, че фотоволтаичните системи имат проектиране, конструкции, окабеляване, защити и оптимизация/поправки след монтажа.

Успех!
Изображение
Аватар
BulSpace

Мнениеот Mateev » 21.02.2015 12:03

BulSpace е прав в това, че ви съветва директно да минете на DC захранване, без да използвате инвертор на 220V. Единствено трябва да се погрижите да сложите на всяко едно от устройствата DC-DC преобразовател, щото то да може да се захранва от напрежение от 10.0V до 14.5V (това е диапазина на напрежения на един акумулатор). Аз у дома отдавна имам такава практика - отварям всяко едно малко електронно устройство и вграждам в него DC-DC преобразувател, настроен на вярното изходно напрежение. По-този начин входното напрежение може да се изменя от 3 до 30V и това не оказва никакво влияние на работата на устройството. Това вече ми позволява да захранвам устройството с първия ми попаднал под ръка адаптор, без да се интересувам за какво напрежение е той. Също така мога да го захранвам и с произволен акумулатор - 3, 6, 9, 12 или 24V.

Ето подходящи DC-DC преобразуватели:
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4 ... 2&LH_BIN=1

Другата препоръка е първо да си подбереш такива рутери, компютри и всичко останало така, щото да са с ниска консумация. Разходите по закупуване на устройства с ниска консумация ще са много по-малки от разходите за направа на фотоволтаичната система с излишна мощност и енергия, която после се пилее от недобре подбрани консуматори.

Третият етап е да си изясниш колко е количеството енергия, което се консумира за 24 часа. Това количество енергия трябва да се съхранява от акумулатора, така че капацитета му се определя именно от това. Ако искаш системата ти да издържи един облачен ден, то тогава акумулатора трябва да е изчислен да поема енергията за 48 часа автономна работа. Ако искаш системата ти да издържа 2 облачни дни - респективно акумулатора трябва да има капацитет за 3 денонощия.

Една от алтернативите (най-добрата при това) е да имаш зареждане на акумулатора от мрежата тогава, когато въпреки соларната система успее да се изтощи на 90%. Така ще си гарантираш работа на соларна енергия в над 90-95% от времето, но ще имаш и гаранции, че захранването няма да отпадне при последователност от облачни дни.

И последната фаза от изчисленията е да използваш такива панели, при които отдадената енергия през деня да успява да зареди избрания акумулатор за 1 слънчев ден. Тъй като факторите при това изчисление са много, най-добре е да се използва специализирана програма, каквато имат професионалните соларни фирми. Естествено има и поне 1000 други тънкости, които ако човек не ги знае, може да допусне една или друга фундаментална грешка. Така че послушай BulSpace и се довери на някой професионалист, или ако си смел експериментатор, хвърляй се надолу с главата в неизвестното, и след няколко грешни опита и похарчени 5 пъти повече пари най-накрая ще успееш да сглобиш вярната система.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот bubolinka1 » 23.02.2015 10:40

Проблемът тук е, че тези които трябва да ти го направят, трябва да ти кажат как сами да си го направиш.
Аз съм също "експериментатор", който хвърлям 2-пъти повече за експерименти и то главно заради ЕВН- щото експериментирам с тях. Но веднъж ми беше поискано 2пъти по-скъпо за "ноу-хау" системата, а веднъж ми беше поискано 10-по-скъпо за "ноу-хау" системата. Възразявайки, че ми е неизгодно- беше намалено с други части/по- нискокачествени/ на 7 пъти по-скъпо за "ноу-хау" системата.

Разбирам и уважавам професионализма, но не и злоупотребата с него. Къде е границата ? От "експериментатор" , трудно ще се вземат 3-пъти цената на системата заради "ноу хау".

Тук се сещам, че г-н Матеев предвидливо беше разбработил система от 5квП, с подробни инструкции за монтаж. Защото рано схванал, че такива системи се сглобяват лично от ползвателите... Може би тук е мястото да с и я предложи на питащия. Цената спрямо мощността може и да си заслужава,вместо лутането и приспособяването.

Направете типови системи от по 5 и 10 квП "отворени" и "затворени", "хибридни" - мисля, че много хора ще си ги купуват с по-малко лутане и с по-ясна цена.

Ще има монтажи въпреки КЕВР и въпреки ЕРП - интелектуалните спънки.

Късането с монопол винаги е ТЕЖКО. Нито детето можеш да си обучаваш по собствени правила или в изцяло частни училища, нито от отоплителната система да се откачиш по желание, нито с ЕРП да скъсаш без последствия...Цялата държавна машина ще бъде срещу теб.
Този форум е създаден за да каже "КАК Да станат нещата"- улеснете ги дори за "експериментаторите". Все пак, питащия се удоволства в това САМ да си го направи. Най-добрия вариант ако му предложите, ще намери начин да го измени и подобри :D , защото обича да търси и да експериментира. И без форума, едва ли е останал без интернет и без компютър.
bubolinka1

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали