Привет на всички.
От скоро започнах да чета този форум. Интересно ми е всичко свързано с фотоволтаичните системи и при поредното претърсване в Google, попаднах тук. А сега реших и да се регистрирам и да напиша първият си пост и въпрос.
Макар и на повече от година, темата ми се струва подходяща за някое друго питане.
Ето какво ме вълнува в последните 1-2 дни.
Имам няколко консуматорчета с обща мощност 35-40W, но може да я закръглим за по-лесно на 50W (2 рутера, 2 малки компютъра). Това измерих като на входа на разклонителя, от който се захранват сложих ватметър. Отчиташе между 35 и 40W. Идеята ми е тези ус-ва да ги захранвам с малка соларна автономна система.
Тъй като товарът е прекалено малък, реших, че ще е лесно (но не знам колко скъпо) да постигна това. Градско захранване за тези ус-ва няма да има. Трябва да се захранват само от соларната система. В този случай ще трябва да се предвиди такава мощност на соларната система, че в облачни зимни дни да успява да работи.
Ясно ми е, че 100% работа в няколко поредни мъгливи дни няма да се получи, поради високата цена, която би струвала такава система.
Моля да поправите/допълните това, което си мисля, че е подходящо за моята цел:
1) Слънчеви панели - 2 х 250 Wp
2) Батерии - 2 х 12v 80Ah
3) Инвертор - 1 х 24v, 300W
4) Заряден контролер - 1 х 24v, макс. мощнст 480W
Като цяло се съмнявам най-вече за първите 2 компонента. Може би панелите ще трябва да са 3 или 4, ако искам и през зимата да захранвам консуматорите. А батериите въобще нямам идея с какъв капацитет трябва да са и кои параметри са важни при тях.
Благодаря.