Фотоволтаична електроцентрала - инвестиция и възвръщаемост

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот dobrin » 17.04.2010 13:59

Ама много разбирачи се навъдиха тука. Все едно слушам Бат Бойко да обяснява икономиката със свои думи... Такива висоти на мисълта не са за всеки.
dobrin

Мнениеот kushtir » 18.04.2010 03:46

Погледнато инвеститорски финансовите обосновки , анализи и дефиниции на последните постове могат да бъдат полезни на всеки , който успее да консумира максимума положителна информация.
Погледнато практически Mateev изясни ситуацията - Трябват пари !
Специялно аз за себе си изясних някои положения и се заредих с полезна информация блягодарение на този форум и на участниците в него.
Ако мислите , че темата не е изчерпана и може да се доразвие ще бъде добре.
kushtir

Мнениеот kushtir » 18.04.2010 04:00

Възникна още един въпрос , които не касае толкова инвестицията , колкото възвращаемоста. Споменава се ,че разходите на практика след пускането на централата са почти нулеви. ( за първите 10 години )
Това означава ли , че при облагането "данък печалба" нама как да се отчитат някакви разходи ? ... примерно някакви фиктивни разходи :scratch:
kushtir

Мнениеот Mateev » 20.04.2010 18:37

Разход са единствено 4-те процента амортизация. Всичко останало е печалба, върху която се дължи данък.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот andrea » 20.04.2010 21:47

Заплати, осигуровки, СОТ, застраховка, разходи за ремонти по централа, може би някакви консултантски разходи. Това всичко се признава за разход.
andrea

Мнениеот equilibrium » 21.04.2010 10:44

Здравейте.

Попрочетох доста неща от писаните във форума. Хубав форум, поздравления!
Хванах се да направя малко сметки със събраните данни от форума с цел да видя дали една такава инвестиция си струва. Резултатът малко ме озадачи, имайки предвид големия интерес към темата... За по-голяма конкретика ще работя с данните за споменатата работеща централа около Пловдив (тази с 19.44 kWp мощност).

Входни данни: 19.44 kWp, 2-3 евро себестойност на ват
Приходи - изкупна цена 0.755 лв/kWh (0.906лв с ДДС), продажба на въглеродни емисии - около 30лв/тон
Разходи - лихви по кредит (взети от примерен погасителен план с анюитети за 25г и 6% лихва), охрана, други - примерно 10000лв/год., като най-голямата част са лихви по кредита

При така зададените параметри и реалните данни от работата на централата за година назад, проектът е неизгоден и нулевата точка не се достига дори и след 20 години работа на централата!

Дори и да махнем кредита и да се изгради със собствени средства, отново при себестойност от 3 евро/ват, сметките не излизат. При 2 евро/ват излиза на положителна територия някъде към 8-мата година, което все пак е добре.

Всичко това е смятано при норма на дисконтиране от 15%, която смятам, че е нормална за все още рискова страна като нашата. Ако нормата се свали на 5% примерно, сметките са по-розови, макар че при варианта с кредит, проектът отново не си струва.

Всичко това ме кара да се чудя на големия интерес от инвестиране в подобни мощности... Та въпросът ми е - нещо пропускам ли? :)

Вариантите за оптимизиране ги виждам в намаление на себестойността и намиране на място с по-голяма стойност на слънчевата радиация.

Спомена се някъде назад в темата, че може след време да се продаде обекта. Да, това е вариант да се излезе по-сигурно на положителна територия.
Има ли обаче, примери в други страни за продаване на използвани с години фотоволтаични централи и на каква цена се продават?

Не искам да оборвам желанието на който и да е да се включи, просто се опитвам да си изясня доколко един такъв проект е изгоден.

Поздрави.
equilibrium

Мнениеот Miro » 21.04.2010 11:10

equilibrium написа:Входни данни: 19.44 kWp, 2-3 евро себестойност на ват
Приходи - изкупна цена 0.755 лв/kWh (0.906лв с ДДС), продажба на въглеродни емисии - около 30лв/тон
Разходи - лихви по кредит (взети от примерен погасителен план с анюитети за 25г и 6% лихва), охрана, други - примерно 10000лв/год., като най-голямата част са лихви по кредита

Бъркаш във входните и изходните данни.

1. Продажбата на въглеродни емисии не се случва. Издават се сертификати за произход на ел.енергията, но те са друго и не се продават.

2. Централа от 19 киловата годишно ще ти носи 18-20 хил.лв, неравномерно разпределени през периодите.

3. 10 хил разходи за година за нея представляват повече от половината от годишния и приход, което я прави тотално неизгодна. Какво включваш в тях? Такава малка централа се прави на покрив или в двор, който няма нужда от изрични разходи по охрана или каквото и да било друго (освен евентуално интернет, за да си следиш онлайн производството), иначе сметката тотално не се връзва.

4. Кредитът го смятай за 10 години. Лихвите за 25 години ще те съсипят.

и т.н....
Miro

Мнениеот equilibrium » 21.04.2010 12:56

Благодаря за отговора.

Относно въглеродните емисии - те и без това са малка част от приходите, сравнено с цялата сума. Мисля си, че би трябвало да има възможност да се продават сертификатите, поне в бъдеще, но може и да бъркам.

Да, толкова годишен приход съм смятал.

Не съм споменал изрично, но горните сметки са правени при инвестиране изцяло на заемни средства. Затова и разходите са толкова големи - около 9000 лв са само за лихви годишно. В такъв случай ако намаля срока на кредита на 10 години, става по-неизгодно погледнато във времето, понеже се налага в началото да се плащат още по-големи суми.

Както се спомена по-рано, стигам до извода, че трябват пари, и то налични, а не кредит. При отпадане на разходите по кредита, за 10 години сметките излизат на положителна територия. Пак зависи спрямо какви алтернативи се смята, но това всеки си го решава сам за себе си...
equilibrium

Мнениеот Miro » 21.04.2010 13:22

При 6% годишна лихва и период на погасяване 10 г, сумата на лихвите в годишен план е 5795 лв за първата година, а заедно с главницата сумата става около 19 хил лв, т.е. 10 години централата ти ще работи САМО за да погасява кредита.

При 25 години и 6 % лихва, сумата на лихвите ще ти е 5952 за първата година, а общо с главницата годишно ще плащаш 13700 лв, т.е. ще ти остават едни 5 хил.

Посмятай малко и ще видиш какви пари ще изръсиш в банката във втория случай и ще ти се завие свят... По-добре си изплати кредита за по-малък период и после се радвай на слънчевото време....

Не съм сложил съпътстващите разходи по кредита, с тях веселбата става по-голяма - такса за разглеждане, такса за управление, застраховка и т.н.....
Miro

Мнениеот snipi » 09.05.2010 13:13

Mateev написа:Около 2.7-2.8 EUR/Wp без ДДС от гола поляна до готова централа. Разходите за поддръжка през първите 10 години са на практика нулеви.

Поздравления за хубавия форум и на собственици и на участници.
Горното как точно да се разбира.Цена само на самата централа като техника/панели,носещи конструкции,кабели ....../ или предварителни разходи/без земя/одит,проект...... + централата/техниката/.
Предварително благодаря.
snipi

Мнениеот ferdy » 09.05.2010 16:05

Всичко след виза за проектиране.
ferdy

Мнениеот snipi » 09.05.2010 17:19

ferdy написа:Всичко след виза за проектиране.

Благодаря много.
snipi

Мнениеот lion » 09.08.2010 14:52

здравеите аз съм нов член на вашия форум но ми хареса вашата тема и реших да се присъединя с няколко въпроса :arrow: можете ли да ми кажете в кои сайтове да вляэа за да разбера какви документи ми трябват за кандидатстване за субсидия,и какви субсидии се отпускат,-
lion

Мнениеот YordanIvanov » 09.08.2010 17:08

На правилното място си.Почвай да търсиш.
YordanIvanov

Мнениеот Вальо Генов » 09.08.2010 21:37

lion написа:здравеите аз съм нов член на вашия форум но ми хареса вашата тема и реших да се присъединя с няколко въпроса :arrow: можете ли да ми кажете в кои сайтове да вляэа за да разбера какви документи ми трябват за кандидатстване за субсидия,и какви субсидии се отпускат,-
Можеш да почнеш тук
http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?t=141 - 20 странички, които ще ти дадт доста отговори
http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?t=65 - още 30-ина стр.
За начало изчети тези теми. Те ще породят още много еъпроси, на които със сигурност ще намериш отговор тук.
Добре дошъл и от мен! :D
<b><i>Започни бизнес или разшири настоящия си</i> - http://lr.cityplaza.eu</b>
Аватар
Вальо Генов

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали