Здравейте.
Попрочетох доста неща от писаните във форума. Хубав форум, поздравления!
Хванах се да направя малко сметки със събраните данни от форума с цел да видя дали една такава инвестиция си струва. Резултатът малко ме озадачи, имайки предвид големия интерес към темата... За по-голяма конкретика ще работя с данните за споменатата работеща централа около Пловдив (тази с 19.44 kWp мощност).
Входни данни: 19.44 kWp, 2-3 евро себестойност на ват
Приходи - изкупна цена 0.755 лв/kWh (0.906лв с ДДС), продажба на въглеродни емисии - около 30лв/тон
Разходи - лихви по кредит (взети от примерен погасителен план с анюитети за 25г и 6% лихва), охрана, други - примерно 10000лв/год., като най-голямата част са лихви по кредита
При така зададените параметри и реалните данни от работата на централата за година назад, проектът е неизгоден и нулевата точка не се достига дори и след 20 години работа на централата!
Дори и да махнем кредита и да се изгради със собствени средства, отново при себестойност от 3 евро/ват, сметките не излизат. При 2 евро/ват излиза на положителна територия някъде към 8-мата година, което все пак е добре.
Всичко това е смятано при норма на дисконтиране от 15%, която смятам, че е нормална за все още рискова страна като нашата. Ако нормата се свали на 5% примерно, сметките са по-розови, макар че при варианта с кредит, проектът отново не си струва.
Всичко това ме кара да се чудя на големия интерес от инвестиране в подобни мощности... Та въпросът ми е - нещо пропускам ли?
Вариантите за оптимизиране ги виждам в намаление на себестойността и намиране на място с по-голяма стойност на слънчевата радиация.
Спомена се някъде назад в темата, че може след време да се продаде обекта. Да, това е вариант да се излезе по-сигурно на положителна територия.
Има ли обаче, примери в други страни за продаване на използвани с години фотоволтаични централи и на каква цена се продават?
Не искам да оборвам желанието на който и да е да се включи, просто се опитвам да си изясня доколко един такъв проект е изгоден.
Поздрави.