Връзка с мрежата

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Връзка с мрежата

Мнениеот petar1 » 10.02.2013 12:09

Здравейте , видях че вече се продават микро "on grid"инвертори за свързване на един или два панела 240/480 Wp и инвертора директно в мрежата.Въпроса ми е ако човек реши да сложи това нещо да речем няколко стотин вата инсталирана мощност с цел през деня да се ползва смесен източник енерго/слънце с цел намаляване на месечната сметка за електричество, как стои въпроса законово.Дали енергото ако разбере (а вероятно това ще стане) ще направи проблем.Тук не става въпрос за договори за изкупуване и т.н и е за малки системи.Благодаря.
petar1

Мнениеот venkap » 11.02.2013 01:52

petar1 написа:Здравейте , видях че вече се продават микро "on grid"инвертори за свързване на един или два панела 240/480 Wp и инвертора директно в мрежата.Въпроса ми е ако човек реши да сложи това нещо да речем няколко стотин вата инсталирана мощност с цел през деня да се ползва смесен източник енерго/слънце с цел намаляване на месечната сметка за електричество, как стои въпроса законово.Дали енергото ако разбере (а вероятно това ще стане) ще направи проблем.Тук не става въпрос за договори за изкупуване и т.н и е за малки системи.Благодаря.

Толкова е незаконно, колкото е незаконно, ако решиш да спазиш закона, но ЕРП ти откаже по измислени причини. Ако все пак решиш да монтираш панелите внимавай с електромера.
venkap

Мнениеот KD Solar » 11.02.2013 14:08

petar1 написа:Здравейте , видях че вече се продават микро "on grid"инвертори за свързване на един или два панела 240/480 Wp и инвертора директно в мрежата.Въпроса ми е ако човек реши да сложи това нещо да речем няколко стотин вата инсталирана мощност с цел през деня да се ползва смесен източник енерго/слънце с цел намаляване на месечната сметка за електричество, как стои въпроса законово.Дали енергото ако разбере (а вероятно това ще стане) ще направи проблем.Тук не става въпрос за договори за изкупуване и т.н и е за малки системи.Благодаря.

А ако стане нещо по веригата и някой вземе, че го "тресне" тока, като тръгне едно разследване, ходи обяснявай, че инвертора е малък и не може да работи в автономен режим!
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот petar1 » 12.02.2013 15:28

Venkap нищо не разбрах от Вашето мнение,KD solar kak някой ще го тресне тока нали инвертора не е за автономна система.Когато има напрежение от мрежата инвертора работи в момента в който тока спре от енергото и инвертора спира.Значи фирмата която продава тези неща и пише,че просто свързваш и пускаш излиза,че продава незаконни и неработещи нормално продукти които могат да убият човек , така ли да го разбирам.Гледах клипчета в youtube за същите инвертори как ги монтират хората на запад.
petar1

Мнениеот Mateev » 12.02.2013 22:27

Има някаква нищожна вероятност вътрешната електроника на инвертора да се подлъже и да продължи да работи дори и при отпаднала мрежа. Няма как да ти го обясня с две думи защо това е така. Просто трябва да знаеш, че наистина съществува такава комбинация от външни фактори, при която даден инвертор може да се подлъже и да продължи да работи при отпаднала мрежа. Това може да доведе до поява на напрежение в изключен далекопровод и наистина може да убие човек, ако е бил невнимателен и не е спазил изискванията за безопасност при работа с високо напрежение (не е заземил проводниците на далекопровода).

Вероятността за това сигурно е 1 на милиард, но тя и чернобилската вероятност беше такава, пък взе, че се случи.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 12.02.2013 22:59

И като спомена подлъгване на инвертора - има ли начин инвертор да се подлъже, че е свързан към мрежата и да работи синхронно към нея, но да не подава мощност в мрежата? Примерно през кондензатор?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот donpesho » 12.02.2013 23:10

Mateev написа:Има някаква нищожна вероятност вътрешната електроника на инвертора да се подлъже и да продължи да работи дори и при отпаднала мрежа. Няма как да ти го обясня с две думи защо това е така. Просто трябва да знаеш, че наистина съществува такава комбинация от външни фактори, при която даден инвертор може да се подлъже и да продължи да работи при отпаднала мрежа. Това може да доведе до поява на напрежение в изключен далекопровод и наистина може да убие човек, ако е бил невнимателен и не е спазил изискванията за безопасност при работа с високо напрежение (не е заземил проводниците на далекопровода).

Вероятността за това сигурно е 1 на милиард, но тя и чернобилската вероятност беше такава, пък взе, че се случи.

Заинтригувахте ме Матеев ," требва" да ИМА ОБЯСНЕНИЕ
1.Да е ценрален инвертор със 100 ++ Kw ,естествено трифазен.
2. Как ще синхронизира честотата и ще "запали"?
3. Да е вързан на Ср.н задължително
4.Към линията Ср.н да е разкачена и да няма никакви консуматори. Тогава къде ще отиде енергията ?Как ще работи?
Нещо не ми се връзват нещата.
Аватар
donpesho

Мнениеот donpesho » 12.02.2013 23:21

[quote="Lupus"]И като спомена подлъгване на инвертора - има ли начин инвертор да се подлъже, че е свързан към мрежата и да работи синхронно към нея, но да не подава мощност в мрежата? Примерно през кондензатор?[/quote

Мислил съм си да подлъжа един on grid с малък инвертор (12v-220v,100-200 вата) с пълна синусоида
Аватар
donpesho

Мнениеот Lupus » 13.02.2013 10:30

donpesho написа:
Lupus написа:И като спомена подлъгване на инвертора - има ли начин инвертор да се подлъже, че е свързан към мрежата и да работи синхронно към нея, но да не подава мощност в мрежата? Примерно през кондензатор?

Мислил съм си да подлъжа един on grid с малък инвертор (12v-220v,100-200 вата) с пълна синусоида

Чакам с нетърпение да видя резултата! :thumleft:
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот fu4ko » 17.02.2013 00:00

Ей това ме вълнуваше и мен.Аз също ги видях и мисля да влизам в действие и това се чудех как да реша проблема с отдаването освен да свържа инвертора към нагреватела на бойлера и така когато бойлера загрее и изключи,ще се изключи и инвертора.Много ми е интересно как ще разберат,че съм сложил?като само инкасатора минава в нас да засича електромера и панелите ще бъдат на горната тераса и няма да се виждат :mrgreen:
fu4ko

Мнениеот agro » 17.02.2013 01:32

KD Solar написа:
agro написа:Днес прочетох отново тази тема и така и не намерих отговор на първоначално зададения въпрос - съществува ли серийно произвеждано устройство, синхронизиращо работата на соларната централа с вътрешната инсталация и консуматорите след електромера. То трябва да се грижи централата винаги да отдава пълната си мощност на консуматорите и непрекъснато да допълва недостига от мрежата /през електромера/. Всички основно засегнаха проблема с излишната енергия - той е свързан, но е по - лесно разрешим, например, ако и съседа има такова устройство.

Да сме живи и здрави да доживеем до догодина - много фирми в момента разработват подобни "Инвертори".
И са нещо повече от устройства, които допълват недостига на електроенергия от мрежата.

Преди две седмици в Германия тествахме такова устройство.
Но като им зададохме въпросът "А може ли да не връща в мрежата" всички ни изгледаха учудено как така ще губим енергия. При тях подобен проблем не стой, дори и не са си го помисляли.
Но с новите версии на софтуера ще се погрижат "г-н Брадата" да спи спокойно и ще има настройка BG с вкл. опция по подразбиране - "Забрана за връщане в мрежата".
Но всичко това - след нова година.

След нова година "г-н Брадата" вече го няма на поста, а по въпроса със споменатото устройство има ли развитие, че аз него чакам, за да се захвана с моята енергонезависимост.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

Мнениеот fu4ko » 17.02.2013 01:41

Venkap иска да каже,че е незаконно по принцип.Мен това не ми пречи.Когато произвеждаш и не консумираш собствената енергия електромера върти все едно консумираш от мрежата
fu4ko

Мнениеот venkap » 17.02.2013 02:21

agro написа:
KD Solar написа:
Да сме живи и здрави да доживеем до догодина - много фирми в момента разработват подобни "Инвертори".
И са нещо повече от устройства, които допълват недостига на електроенергия от мрежата.

Преди две седмици в Германия тествахме такова устройство.
Но като им зададохме въпросът "А може ли да не връща в мрежата" всички ни изгледаха учудено как така ще губим енергия. При тях подобен проблем не стой, дори и не са си го помисляли.
Но с новите версии на софтуера ще се погрижат "г-н Брадата" да спи спокойно и ще има настройка BG с вкл. опция по подразбиране - "Забрана за връщане в мрежата".
Но всичко това - след нова година.

След нова година "г-н Брадата" вече го няма на поста, а по въпроса със споменатото устройство има ли развитие, че аз него чакам, за да се захвана с моята енергонезависимост.

Няма да има нужда от такива устройства или инвертори, след либерализирането на търговията с електрическа енергия на НН и СрН. Между другото, този сегмент от търговията може да се окаже спасителен за ВЕИ отрасъла, ако същия създаде акционерно търговско дружество, което освен търговската дейност ще има възможност да защитава интересите на тези производители.
venkap

Мнениеот fu4ko » 17.02.2013 11:41

Тази либерализация не ме вълнува толко.Аз съм против слагането на панели и да се изкупува енергията и това на гърба на обикновения потребител като мен и всички останали.Вероятно има още доста,които също са против.Нека всеки,който иска да си слага панели да си ги слага за собствени нужди и излишната енергия която е отдал в мрежата да му се приспадне от сметката за тока.Не съм съгласен някой да си прави парички на мой гръб.
fu4ko

Мнениеот agro » 17.02.2013 12:07

За точно това си говорим и това е единственият начин спрямо сегашния ни начин на живот и организация, поне според мен. Чакам го този момент, ама нещо не го виждам да се задава. А ако се либерализира наистина търговията, да мога и да продавам на свободно договаряне - лошо няма за никого, освен за монополиста.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали