Брой централи по мярка 312

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

...

Мнениеот Gio » 01.06.2009 07:27

...не е мое мнение, г-н Матеев. Аз също се върнах от Мюнхен и споделям с тук четящите колеги разговорите си с банки представени на изложението и с такива, които не са представени. Условията, които поставят хората, аз предоставям на четящите Вашия форум. И както Вие имате навик да подчертавате важни неща тук, аз ще напиша това също с големи букви: ЕВРОПЕЙСКИТЕ БАНКИ НЕ ЖЕЛАЯТ ДА РАБОТЯТ С МОДУЛИ ПРОИЗВЕДЕНИ ИЗВЪН ЕВРОСЪЮЗА - ИСКАТ ДА НЕ СЕ ГУБИ ВРЕМЕ С ПРОУЧВАНЕ - какви да е фирми, произвеждащи модули, не се приемат дори още на първо представяне пред финансова институция. Дали това обслужва интересите на БГ фирмите, които гледат да пляснат пред лицето на инвеститора една ниска цена, а след това да го оставят да гледа тъжно електромера и да сравнява с този на комшията, който не се е поколебал да бъде истински инвеститор, това не стои на вниманието на евробанките, които финансират проекти в България. Освен спада на продажбите, за които споменавате и за които всеки един човек знае, трябва да споменете и за рейтинга на страната ни пред тези институции - от нас зависи дали ще продължим да отблъскваме финансите от себе си и отново да правим какви да е тестови станции, или да бъдем коректни и прозорливи както към клиента си, така и към своето бъдеще...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот EOS Technologies » 01.06.2009 12:17

Има различни пътища до Рим.

Това, което пише ГИО за банките е напълно вярно. Повечето от тях взимат паричките за твоето ФЕЦ-финансиране от КфВ, който е Държавен Немски Институт (Банка). Ясно е, че те не подкрепят производители от Китай. Естествено не ти го казват съвсем директно :-)

Фирмите производители на модули, които изпълняват всички условия (от гледна точка на банките в България) за едно финансиране се броят на пръсти. Една от тях е Киосера. Произвежда в Китай, Мексико, Япония и Чехия (ЕУ). Имат TÜV, имат ICE, имат 40 години опит.

Според мен, задачата на търговците в България трябва да бъде на този етап промяна на законодателството по ВЕИ-тата. На там трябва да насочим усилията си. Когато условията станат като в Германия, тогава клиентите ще ни търсят сами.

Дали ФЕЦ-а ще изкара "вероятно" 200.000^ за 25 години или "сигурно" само 190.000^ (от разлика в цени и качество на модули) - прозорливия инвеститор знае кое решение е по-добро.

Аргументацията на много колеги е чисто техническа. Така много много трудно се продава ФЕЦ. Трябва икономическа аргументация с технически подправки... а тя се получава само когато фирмата изпълнител е всеки ден на пазара, има достатъчно натрупан опит (не само технически) и всекидневен достъп до информация.

Вече всеки може да намери модули за 1,70^/Вп. Но, не всеки знае, че фирмата производител се намира в банкрот или е 1 седмица преди това.
EOS Technologies

Мнениеот Mateev » 01.06.2009 12:36

Забравих да ви кажа, че някои от производителите на модулите ги предлагат в комплект с финансирането. Явно са се усетили каква е основната болка на хората. Може би това е изхода за спасяване на производителите на модули - да ги предлагат на 15 годишен лизинг или пък да се договорят с някоя банка да дава кредит срещу техни модули.

Това с финансирането е много силен аргумент и аз самия бих си направил централа със скъпи модули, стига да ми ги дадат на разсрочено плащане от поне 10 години.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ivanvarna » 01.06.2009 12:46

Нерекламирам др. фирма , но аз лично имах следния проблем с Булбанк,
При подаване на документите за кредитиране ме отсвириха поради факта че имат договор с Прокопиев (няма да цитирам фирмата за да не е реклама). Затова наистина БГ вносителите да си сключат спешно договори с Търговските Банки и кандидатите ще са по смели за да не висят като сополи след като подпишат договори с Министерството
ivanvarna

Мнениеот YordanIvanov » 01.06.2009 17:55

доста спам се получи в тая тема.някакво актуално инфо за броя одобрени централи по мярка 312?
YordanIvanov

Мнениеот EOS Technologies » 01.06.2009 20:22

Mateev написа:Забравих да ви кажа, че някои от производителите на модулите ги предлагат в комплект с финансирането. Явно са се усетили каква е основната болка на хората. Може би това е изхода за спасяване на производителите на модули - да ги предлагат на 15 годишен лизинг или пък да се договорят с някоя банка да дава кредит срещу техни модули.

Това са само тези, които имат адски много зор с продажбите. Засега.

Mateev написа:Това с финансирането е много силен аргумент и аз самия бих си направил централа със скъпи модули, стига да ми ги дадат на разсрочено плащане от поне 10 години.

Имаш ли какво да заложиш, освен централата? Финансиране може да се сглоби.
EOS Technologies

Мнениеот EOS Technologies » 01.06.2009 20:30

ivanvarna написа:Нерекламирам др. фирма , но аз лично имах следния проблем с Булбанк,
При подаване на документите за кредитиране ме отсвириха поради факта че имат договор с Прокопиев (няма да цитирам фирмата за да не е реклама). Затова наистина БГ вносителите да си сключат спешно договори с Търговските Банки и кандидатите ще са по смели за да не висят като сополи след като подпишат договори с Министерството

Както Матеев каза, финансирането се проверява в Италия. Има ли някой тук, който наистина да мисли, че италиянците наистина ще направят финансиране на модули от фирма, която има 2 месеца опит в производството???

Ако въобще някой получи финансиране с условията на българска банка, то ще единствено защото е жаложил 200% първокласни имоти, чиито цени вече са паднали с 80% от 2008.

Помислете защо?
EOS Technologies

Мнениеот ping » 02.06.2009 02:39

EOS Technologies написа:Има различни пътища до Рим.

Това, което пише ГИО за банките е напълно вярно. Повечето от тях взимат паричките за твоето ФЕЦ-финансиране от КфВ, който е Държавен Немски Институт (Банка). Ясно е, че те не подкрепят производители от Китай. Естествено не ти го казват съвсем директно :-)

Фирмите производители на модули, които изпълняват всички условия (от гледна точка на банките в България) за едно финансиране се броят на пръсти. Една от тях е Киосера. Произвежда в Китай, Мексико, Япония и Чехия (ЕУ). Имат TÜV, имат ICE, имат 40 години опит.

Според мен, задачата на търговците в България трябва да бъде на този етап промяна на законодателството по ВЕИ-тата. На там трябва да насочим усилията си. Когато условията станат като в Германия, тогава клиентите ще ни търсят сами.

Дали ФЕЦ-а ще изкара "вероятно" 200.000^ за 25 години или "сигурно" само 190.000^ (от разлика в цени и качество на модули) - прозорливия инвеститор знае кое решение е по-добро.

Аргументацията на много колеги е чисто техническа. Така много много трудно се продава ФЕЦ. Трябва икономическа аргументация с технически подправки... а тя се получава само когато фирмата изпълнител е всеки ден на пазара, има достатъчно натрупан опит (не само технически) и всекидневен достъп до информация.

Вече всеки може да намери модули за 1,70^/Вп. Но, не всеки знае, че фирмата производител се намира в банкрот или е 1 седмица преди това.

Само че процесите тръгват в друга посока.
Немците държат с името и сертификатите си доверието на банковата система. От друга страна китайците са по добри вече от всички останали. Едва ли някой не е наясно, че модула за 1,70 не е два пъти по скапан от този за 3,40, нито произвежда два пъти по-малко, както и живота му не е значително по - малък.
А бизнас модела с 1,70 сравнен с този за 3,40 е 2,5 пъти по ефективен. Какво трябва да е съотношението в качество, ефективност и живот на модула 3,40 за да бъде конкурентен инвестиционно..... невъзможна задача.

Затова немски фирми (например Солар Швабен) предлагт всичко и като поискаш оферта, модулите са китайски. Само че са с немски сертификационен произход и всичко е ок.
И кредитирането не се спира ....

Както се казва, ние сме активни наблюдатели и ще продължаваме да наблюдаваме все интересни процеси...:)))
ping

...

Мнениеот Gio » 02.06.2009 07:52

...модули по 3.40 Е/Wp..? От къде пазарувате? Не знам колко качествени са, ама на тази цена ще да е нещо от нано-технологиите... Аз имам данни от наша тестова станция - приключена година, че и половина отгоре, не е заобградена с борчета и стълбове - няма да си сложа китайски модул и няма да монтирам такъв на клиент - вече мисля, че споменах за нарасналата "соларна" култура на българския потребител - не се подигравайте с хората...
Аватар
Gio

Re: ...

Мнениеот sotirov » 02.06.2009 10:27

Gio написа:...модули по 3.40 Е/Wp..? От къде пазарувате? Не знам колко качествени са, ама на тази цена ще да е нещо от нано-технологиите... Аз имам данни от наша тестова станция - приключена година, че и половина отгоре, не е заобградена с борчета и стълбове - няма да си сложа китайски модул и няма да монтирам такъв на клиент - вече мисля, че споменах за нарасналата "соларна" култура на българския потребител - не се подигравайте с хората...

Всичко е въпрос на икономическа обосновка!
Каквото и да се говори за малки елекроцентрали по 312 или 311 мярка важното е най-бързо възвръщане на инвестицията. А това мисля че е възможно само с китайските модули (все пак се инстлалира двойно по-голяма мощност)
Избие ли се инвестицията след 3-4 година вече каквото дойде отгоре ще е от полза но пак да повторя най важно е да се покрият вложените средства възможно най бързо. Според мен няма дза е сериозно да се правят планове за след 10тата година и т.н никой не може за гарантира какво ще се случи до 2-3 години време та камоли 10
sotirov

Мнениеот EOS Technologies » 02.06.2009 10:29

ping написа:Затова немски фирми (например Солар Швабен) предлагт всичко и като поискаш оферта, модулите са китайски. Само че са с немски сертификационен произход и всичко е ок.
И кредитирането не се спира

Да, обаче немските импортъори по тази бизнес схема си имат доста проблемчета в момента. Ако утре фирмата фалира, виж например развитието на Conergy, иди и си тарси гаранцията от техния производител - никога нямат да ти кажат, кой китаец е. А и да разбереш, китаеца ще ти каже, да се обърнеш към Солар Швабен :-)

По отношение на цените и качеството. В крайна сметка всеки инвеститор трябва сам да вземе решението за себе си. Писах по-горе по въпроса. Рендит версус риск. Единия параметър може да го изчислиш, другия не можеш.

Ти всъщност каква кола караш? Що не си лупиш един хубав китайски джиб, много са готини и са евтини. :-)
EOS Technologies

...

Мнениеот Gio » 02.06.2009 10:40

...защо обаче смятате, че двойно по-голямата инсталирана мощност ще Ви донесе двойно по-голям енергодобив..? Защо смятате, че това ще продължи толкова дълго във времето..?
Аватар
Gio

...

Мнениеот Gio » 02.06.2009 10:40

Към господин Сотиров бяха въпросите ми...
Аватар
Gio

Мнениеот sotirov » 02.06.2009 10:46

Не очаквам 2но по-голям енергодобив но мисля че със сигурност ще е по-голям да не кажа и 1.5 повече.
Но както казах и по-горе за мен най важното е да се покрие инвестицията до 3-4 години.
sotirov

Мнениеот Kovex » 02.06.2009 11:37

Цялата тази история с цените на панелите и доставчиците просто е борба къде да остане печалбата от инвестицията !
В България ... или някъде в Европа.
Защото същите тези немски, австрийски и други европейски фирми взимат модулите от източните производители на цени 2-3 пъти по- ниски отколкото ги набиват на нашите инвеститори вкл. и на фирмите които се занимават с това !
Когато бях на Интерсолар и гледах ФЕЦ-а на Шюго, в палатата на едно невзрачно щандче стояха .... техните стратегически партньори - китайците.
Сега се опитва да се играе с банките, как да порязват инвеститорите, които имат виждания за други модули .... освен от "правилните" доставчици !
Позната история, ясна е и Булбанк, но скоро някой ще се усети с жалба в Комисията за защита на конкуренцията.
Ако аз съм инвеститор с много пари, откъде накъде някой ще ми обяснява, че ми залага "евдропейски" модули за 4-5 Евро Вата, когато същия по качество, мощност и сертифициран колектор, може да се вземе директно от Китай, Тайван, Индия и т.н за два, че и повече пъти по ниска цена !
За да ми изсмуче инвестицията, а аз да се чудя как ще ми излезе въвращаемостта !
Може и да се навия на 5 Евро, ако доставчика и този дето ми прави проекта и ми взима парите за одит, проектиране и т. н ми даде ГАРАНТИРАН СЛЪНЧЕВ РЕЗУЛТАТ !
Защо съм сигурен, че големите проблеми ще дойдат, когато проектите почнат да се въвеждат в действие !
Тогава сълзи и сополи ще има много .... ама наистина много ....!!
Kovex

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали