Mateev написа:Забравих да ви кажа, че някои от производителите на модулите ги предлагат в комплект с финансирането. Явно са се усетили каква е основната болка на хората. Може би това е изхода за спасяване на производителите на модули - да ги предлагат на 15 годишен лизинг или пък да се договорят с някоя банка да дава кредит срещу техни модули.
Mateev написа:Това с финансирането е много силен аргумент и аз самия бих си направил централа със скъпи модули, стига да ми ги дадат на разсрочено плащане от поне 10 години.
ivanvarna написа:Нерекламирам др. фирма , но аз лично имах следния проблем с Булбанк,
При подаване на документите за кредитиране ме отсвириха поради факта че имат договор с Прокопиев (няма да цитирам фирмата за да не е реклама). Затова наистина БГ вносителите да си сключат спешно договори с Търговските Банки и кандидатите ще са по смели за да не висят като сополи след като подпишат договори с Министерството
EOS Technologies написа:Има различни пътища до Рим.
Това, което пише ГИО за банките е напълно вярно. Повечето от тях взимат паричките за твоето ФЕЦ-финансиране от КфВ, който е Държавен Немски Институт (Банка). Ясно е, че те не подкрепят производители от Китай. Естествено не ти го казват съвсем директно
Фирмите производители на модули, които изпълняват всички условия (от гледна точка на банките в България) за едно финансиране се броят на пръсти. Една от тях е Киосера. Произвежда в Китай, Мексико, Япония и Чехия (ЕУ). Имат TÜV, имат ICE, имат 40 години опит.
Според мен, задачата на търговците в България трябва да бъде на този етап промяна на законодателството по ВЕИ-тата. На там трябва да насочим усилията си. Когато условията станат като в Германия, тогава клиентите ще ни търсят сами.
Дали ФЕЦ-а ще изкара "вероятно" 200.000^ за 25 години или "сигурно" само 190.000^ (от разлика в цени и качество на модули) - прозорливия инвеститор знае кое решение е по-добро.
Аргументацията на много колеги е чисто техническа. Така много много трудно се продава ФЕЦ. Трябва икономическа аргументация с технически подправки... а тя се получава само когато фирмата изпълнител е всеки ден на пазара, има достатъчно натрупан опит (не само технически) и всекидневен достъп до информация.
Вече всеки може да намери модули за 1,70^/Вп. Но, не всеки знае, че фирмата производител се намира в банкрот или е 1 седмица преди това.
Gio написа:...модули по 3.40 Е/Wp..? От къде пазарувате? Не знам колко качествени са, ама на тази цена ще да е нещо от нано-технологиите... Аз имам данни от наша тестова станция - приключена година, че и половина отгоре, не е заобградена с борчета и стълбове - няма да си сложа китайски модул и няма да монтирам такъв на клиент - вече мисля, че споменах за нарасналата "соларна" култура на българския потребител - не се подигравайте с хората...
ping написа:Затова немски фирми (например Солар Швабен) предлагт всичко и като поискаш оферта, модулите са китайски. Само че са с немски сертификационен произход и всичко е ок.
И кредитирането не се спира
Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта