фотоволтаик

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

фотоволтаик

Мнениеот Daron » 05.08.2008 16:31

здравейте, искам да разбера колко е реалната мощност на един фотоволтаик ако номиналната му от производител е 130 вата на панел. След като се свърже инвертор и някаква друга електроника евентуално намалява или увеличава ел. мощност или не се променя?
Like no other in nowadays
Daron

Мнениеот lz1wvm » 05.08.2008 18:56

Основните загуби са в самите панели(температурни) това трябва да го дават от производитела на панелите загубите в инвертора са около 5 процента и другите са по кабелите които също могат да се пресметнат. :)
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 06.08.2008 00:20

Общото ниво на загубите е 20-25%. Основните загуби са температурните (до 10%), след тях са тези от отражения в стъклата на модулите (до 7%) и след това дълъг списък от дребни загуби къде ли не (до 7-8%).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Daron » 06.08.2008 09:11

Следователно ако ми трябва поле с мощност да кажем 5 КВата, след като разделя търсената мощност на тази на колекторите за да видя колко панела ми трябват и да прибавя поне 20 % парчета в повече за да си я подсигуря.
Имам и един допълнителен въпрос - на едни от панелите, японско производство пише маскимална мощност при максимална температура 23 градуса. Това разбирам, че важи за всички фотоволтаици. Как може да се компенсира това понижение на КПД на панелите. Мислех си да се монтират специални огледала, които да събират сл. енергия към панела и така да се повиши КПД-то поне с 5%. Мислите ли, че има надежда?
Daron

Мнениеот Mateev » 06.08.2008 09:51

Де да беше толкова просто. :lol: :lol: :lol:

Определянето на броя на панелите става само заедно с инвертора. Използват се специализирани програми, които смятат диапазони на напрежения и токове и след това така определят броя на стринговете и броя на модулите в един стринг, щото получилите се токове, напрежения и мощности да влизат в диапазона от допустими стойности на инвертора. Всеки производител на инвертори си има такава собствена специализирана програма.

Колкото до огледалата - това добре, но трябва да ги разположиш на позиционери със собствено управление. Наличието на огледала тотално ще обърка планирането на броя на стринговете и броя на модулите в един стринг. И никаква програма няма да ти помогне. Ще трябва всичко да смяташ на ръка. Но предварително ще се наложи да направиш доста експерименти, за да си изясниш в какъв диапазон се движат напреженията и токовете на модул, облъчен с допълнителна светлина от огледало.

Да не говорим за ъглите. Зайчето на огледалото няма да е идеален правоъгълник, а ромб, който променя размера си при промяната на ъгъла на слънцето. Ще ти се наложи да правиш чудеса от героизъм, щото да осигуриш равномерно осветяване на всички (повтарям ВСИЧКИ) клетки от всички модули в рамките на един стринг. Една единствена клетка да се освети по-малко от останалите и тя ще лимитира тока през всички останали. И чао на голямата мощност.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Daron » 06.08.2008 11:26

Ти наистина ме отказа :? . Прав си, че наистина за да стане точно пресмятането на системата трябват някакви изчисления. И щях да питам кой ги определя. Ако можеш да ми напишеш име на марка хубави инвертори или сайт.
А отделно това за огледалата го мислех само за 1-2 панела и то за слънчеви водно-отоплителни панели за битови нужди само. При тях да стане нещо по качествено през зимата, ми се искаше :) .
Daron

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали