Проекта е пълна документация на централата с десетки чертежи, схеми, обяснителни записки, изчисления, количествени сметки и т.н. Всеки един лист от проекта е одобрен и подпечатан от общината и/или електроразпределителното предприятие. Няма как да се мине без това. Нали ще трябва да направите централата по този проект. И отделно ще трябва да ви остане пълна документация за в бъдеще, защото всичко се забравя и един евентуален ремонт би бил невъзможен.
Без проект можете да си построите само кучешка колибка. И даже и при кучешката колибка вероятно нещо ще сбъркате, ако не я проектира специалист.
Колкото до проекта - там би трябвало да няма технически грешки, защото проектанта носи проектанска отговорност за работата си. Даже тази отговорност се застрахова и в бъдеще бихте могли да поискате пари, ако са ви нанесени щети в резултат на проектанска грешка. Друг е въпроса, че не знам как ще осъдите проектант, ако той ви е проектирал централата с големи взаимни засенчвания (както е случая в Средногорци). Върви докажи, че това е грешка.
В предишния постинг аз не говоря за чисто технически грешки. Такива би трябвало да няма, независимо кой ви проектира. По-скоро аз говоря за тънкостите на занаята, с които не всички проектанти са запознати. Просто защото все още нямат достатъчно опит.
Например оптимизацията на сеченията на кабелите - ако се правят по нормативи ще се сбърка. Защото нормативите не отчитат, че по тези жици тече ток с цена 72 стотинки. И загубите в кабелите са малки като мощност (по нормативи), но големи като пари. Само от тука един некомпетентен или недобросъвестен проектант може да ви нанесе десетки и стотици хиляди левове загуба (в зависимост от мощността на централата).
Друг пример може да се даде с неправилно оразмерване на междуредовите разстояния, с което могат да се предизвикат големи взаимни засенчвания и от там огромни загуби в бъдеще. Точно тука мога да дам страшно много примери с централи в България. Явно в областта на засенчванията малко проектанти са наясно за какво става въпрос и масово се допускат фатални грешки.
Друг пример мога да дам с оразмеряването на конструкциите. Имам примери на проекти, при това утвърдени в общината, при които не е съобразена силата, с която вятъра се опитва да повдигне конструкцията, когато духа отзад. Това е така защото проектантите са свикнали да проектират само сгради, които имат стени. И когато опре до конструкция без стени въобще не се замислят и не си правят труда да посмятат малко, а напраскват набързо сметките на ум, както са го правили винаги досега.
Друг проблем, с който съм се сблъсквал е това, че проектантите въобще не мислят кой ще изпълнява и как ще изпълнява проекта. И колко време ще му отнеме. И слагат разни сложни детайли и/или сглобки, без да ги интересува колко ще струва това или колко труд ще отнеме за монтажа. Имал съм случай, когато съм връщал проект и само с промяната на 2-3 чертички в проекта сме икономисвали колосално време труд за монтаж, който би се вложило, ако проекта беше останал непроменен.
И въобще проектирането и направата на слънчеви централи си е занаят като всеки друг. И в него важат същите правила, а именно "ЧОВЕК СЕ УЧИ ДОКАТО Е ЖИВ". И поради тази причина нека да оставим обущарите да правят обувки, шивачите да шият дрехи, а СТС Солар да проектира и да прави соларни централи.