Проектиране и изграждане на PV централи

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Проектиране и изграждане на PV централи

Мнениеот malchev » 01.09.2008 10:29

Едричко заглавие, а всъщност питането ми е тривиално:

Как да разбера дали проекта, който ще ми направи фирма или проектантско бюро, е "читав"? Като под читав имам предвид куп неща, от обща ефективност на системата (начетох се на проценти по 1-2-3 от къде ли в плюс или минус) до сигурност, че така изпълнена, системата ще издържа на времето поне 20-25г. Оставам с впечатлението, че трябва да стана и конструктор, и геодезист, и електроинженер, че и специалист по разните закони, наредби и норми по случая.

Аз съм прост електротехник - за кабели и тоци поне имам акъл да питам, ама за другото няма да имам нерви. И в тоя ред на мисли - едно конкретно въпросче:

Какви са изискванията за мълниезащита на PV инсталация на покрива? Ако инсталацията е на земята (там повдигната на колкото трябва, да не я цапа дъжда) как стоят нещата?
malchev

Мнениеот Mateev » 01.09.2008 12:29

И при соларните фирми е като при докторите - всеки плюе другия и намира кусури в работата му. :lol:

Горното е колкото майтап, толкова и истина. Всяка една фирма превъзнася предимствата си и премълчава недостатъците си. Но така е във всеки един бизнес и за всеки един продукт. А клиента сам трябва да съобрази какви са недостатъците на дадената фирма или продукт. И най-добрия начин за това е да се пита някой друг, които вече е купил дадения продукт или е работил с дадената фирма. Има и възможност да се отиде при конкуренцията, която с удоволствие ще разкаже за недостатъците в проекта или продукта. Но метода с конкуренцията може и да не проработи, защото в България има фирми, които директно лъжат с цел зарибявка на клиенти.

Колкото до проектирането:
Ами избери си една фирма и си направи проектите при нея. А след това върви при друга фирма да ти открие недостатъците в проектите на първата. Стига да се навие да направи това без пари.

При избора на фирма-проектант трябва да се има в предвид и факта, че всяка една фирма в България вече си има стил на работа и концепция, която се налага върху клиентските проекти. И централи, проектирани от една фирма трудно могат да бъдат изпълнени от друга. Това е така защото всяка една фирма залага собственото си оборудване, което трудно може да бъде доставено от друга фирма на същите цени.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот malchev » 01.09.2008 16:53

Добре, че не съм инженер, че да не ме е страх да ходя на доктор. :)
Значи рискувам с проекта, а ако нещо не ми хареса или се обърка в последствие - да се оправям.
И още нещо относно проектите - какво толкова съдържат???
Разбирам, че за една централа се избират марките и моделите на панелите, инверторите и окабеляването. И начина на монтаж. При положение, че всичко се доставя със сертификати, защо ми е проект (освен за фундамента и конструкцията), като в одита всичко е вече сметнато и като пари, и като мощност, и като годишен добив? Има една инструкция за монтаж, която трябва да се спази, че да важи гаранцията на панелите и инверторите.

А за мълниезащитата някой ще сподели ли как стоят нещата?
malchev

Мнениеот Mateev » 01.09.2008 19:55

Проекта е пълна документация на централата с десетки чертежи, схеми, обяснителни записки, изчисления, количествени сметки и т.н. Всеки един лист от проекта е одобрен и подпечатан от общината и/или електроразпределителното предприятие. Няма как да се мине без това. Нали ще трябва да направите централата по този проект. И отделно ще трябва да ви остане пълна документация за в бъдеще, защото всичко се забравя и един евентуален ремонт би бил невъзможен.

Без проект можете да си построите само кучешка колибка. И даже и при кучешката колибка вероятно нещо ще сбъркате, ако не я проектира специалист.

Колкото до проекта - там би трябвало да няма технически грешки, защото проектанта носи проектанска отговорност за работата си. Даже тази отговорност се застрахова и в бъдеще бихте могли да поискате пари, ако са ви нанесени щети в резултат на проектанска грешка. Друг е въпроса, че не знам как ще осъдите проектант, ако той ви е проектирал централата с големи взаимни засенчвания (както е случая в Средногорци). Върви докажи, че това е грешка.

В предишния постинг аз не говоря за чисто технически грешки. Такива би трябвало да няма, независимо кой ви проектира. По-скоро аз говоря за тънкостите на занаята, с които не всички проектанти са запознати. Просто защото все още нямат достатъчно опит.

Например оптимизацията на сеченията на кабелите - ако се правят по нормативи ще се сбърка. Защото нормативите не отчитат, че по тези жици тече ток с цена 72 стотинки. И загубите в кабелите са малки като мощност (по нормативи), но големи като пари. Само от тука един некомпетентен или недобросъвестен проектант може да ви нанесе десетки и стотици хиляди левове загуба (в зависимост от мощността на централата).

Друг пример може да се даде с неправилно оразмерване на междуредовите разстояния, с което могат да се предизвикат големи взаимни засенчвания и от там огромни загуби в бъдеще. Точно тука мога да дам страшно много примери с централи в България. Явно в областта на засенчванията малко проектанти са наясно за какво става въпрос и масово се допускат фатални грешки.

Друг пример мога да дам с оразмеряването на конструкциите. Имам примери на проекти, при това утвърдени в общината, при които не е съобразена силата, с която вятъра се опитва да повдигне конструкцията, когато духа отзад. Това е така защото проектантите са свикнали да проектират само сгради, които имат стени. И когато опре до конструкция без стени въобще не се замислят и не си правят труда да посмятат малко, а напраскват набързо сметките на ум, както са го правили винаги досега.

Друг проблем, с който съм се сблъсквал е това, че проектантите въобще не мислят кой ще изпълнява и как ще изпълнява проекта. И колко време ще му отнеме. И слагат разни сложни детайли и/или сглобки, без да ги интересува колко ще струва това или колко труд ще отнеме за монтажа. Имал съм случай, когато съм връщал проект и само с промяната на 2-3 чертички в проекта сме икономисвали колосално време труд за монтаж, който би се вложило, ако проекта беше останал непроменен.

И въобще проектирането и направата на слънчеви централи си е занаят като всеки друг. И в него важат същите правила, а именно "ЧОВЕК СЕ УЧИ ДОКАТО Е ЖИВ". И поради тази причина нека да оставим обущарите да правят обувки, шивачите да шият дрехи, а СТС Солар да проектира и да прави соларни централи. :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 01.09.2008 20:52

malchev написа:И още нещо относно проектите - какво толкова съдържат???

Ето какво съдържа само технологичния проект (виж файла по-долу). И надявам се че от файла ще разбереш защо проектирането е скъпо и струва хиляди левове (а при големи централи - десетки хиляди). Считай, че всеки един проектант в България оценява личното си време на 30-40 лева на час. И даже и при тази разценка е претоварен с работа. А проектирането на слънчеви централи отнема много време, защото все още не се е канализирало (както при къщите) и все още много неща има да се правят отначало.

Направата на един проект за малка централа (под 100 kWp) обикновено отнема около 1 човекомесец висококвалифициран труд, а на големите централи - по 3-4 човекомесеца. Сам си сметни колко струва това. Трябва да оцениш и нещо друго - за да стане един проектант соларен специалист, трябва да прекара хиляди часове в четене на специализирана литература, да посещава международни изложения, да натрупва собствен практически опит в соларни експерименти и т.н. Всичко това струва пари, и то много. И тези пари трябва да се изплатят по единствения възможен начин - продажба на знания и превъплатяването им в работоспособни и оптимални проекти.

Така че един проектант продава не само собственото си време, но и собствените си знания и опит. И благодарение на тези знания и опит той осигурява на клиентите си икономия, която поне десетократно надхвърля цената на самия проект. Проектирането струва 0.2-0.8% от стойността на централата (в зависимост от мощността), а загубите от неоптималност при проектиране могат да надхвърлят 10-15% от стойността на централата (има такива примери). Така че ползата от оптимално проектиране (поне в нашия бранш) е огромна. И претупването на проектирането с "евтини" проектанти обикновено се връща тъпкано.
Прикачени файлове
Tehnologichen proekt.zip
Технологичен проект
(7.23 KiB) 1874 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 01.09.2008 21:03

Mateev написа:
Направата на един проект за малка централа (под 100 kWp) обикновено отнема около 1 човекомесец висококвалифициран труд, а на големите централи - по 3-4 човекомесеца. Сам си сметни колко струва това. Трябва да оцениш и нещо друго - за да стане един проектант соларен специалист, трябва да прекара хиляди часове в четене на специализирана литература, да посещава международни изложения, да натрупва собствен практически опит в соларни експерименти и т.н. Всичко това струва пари, и то много. И тези пари трябва да се изплатят по единствения възможен начин - продажба на знания и превъплатяването им в работоспособни и оптимални проекти.

Така че един проектант продава не само собственото си време, но и собствените си знания и опит. И благодарение на тези знания и опит той осигурява на клиентите си икономия, която поне десетократно надхвърля цената на самия проект. Проектирането струва 0.2-0.8% от стойността на централата (в зависимост от мощността), а загубите от неоптималност при проектиране могат да надхвърлят 10-15% от стойността на централата (има такива примери). Така че ползата от оптимално проектиране (поне в нашия бранш) е огромна. И претупването на проектирането с "евтини" проектанти обикновено се връща тъпкано.

А какви гаранции дава проектанта, че ако проекта се изпълни без груби изпълнителски грешки, ще се дестигнат заложените параметри?
Какъв е процента на неустойката за недостигнати параметри в рамките на експлоатационния период?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот malchev » 01.09.2008 22:05

Не знаех, че проектите са застраховани срещу допуснати грешки от проектанта. Сигурно трудно се установяват такива и още по-трудно се обезщетяват. Което ме навежда на мисълта, че калпавия проектант лесно може да се скрие зад застраховката си и да претупа работата. Върви го съди после.

В крайна сметка колко трябва да се "бръкна" за проект до 5kW на покрива?
malchev

Мнениеот Miro » 02.09.2008 09:56

Застраховката "Проектантска отговорност" е задължителна според ЗУТ, така че всеки проектант или проектантско бюро би трябвало да я притежава. Доколко можеш да се ползваш от нея - ами можеш ако ти падне конструкцията и успееш да докажеш, че това е проектантска грешка... а това май значи съд :wink:
Miro

Мнениеот malchev » 02.09.2008 12:34

Какво ще кажете за следното:
Купувам си панели, инвертори, акумулатори. Правя си системата на покрива и в двора, свързвам си я и си я ползвам само за мене си. Никакви проекти, никакви енерго-ала-бала. Закривам си тарифата на електромера и си карам на слънчев вятър. Сигурно няма да излезе сметката, а? Ама ще съм си независим. И екологично чист. Зелен, както е модерно :)
Същото нещо с топлата вода, както имам и сонда в двора - само фекалиите нещо трябва да ги правя. Чувам, че имало вече "зелени" къщи по света, дали и до нас ще стигнат в тоя ни живот???
malchev

Мнениеот Mateev » 02.09.2008 13:14

Има стотици (даже хиляди) стандарти, нормативи, закони и наредби, които трябва да се спазват при проектирането. Проектанта е длъжен да ги знае всичките и да се съобразява с тях. Допълнителна отговорност носят и проверяващите и съгласуващите органи и въобще всеки, който си удари подписа и печата върху проекта. Става въпрос за главни архитекти на общините, от пожарната, от ВИК, от енергото, от РИОС и от кого ли не още.

По принцип тази сложна процедура по ЗУТ не е измислена току така. Всеки един член и всяко едно ограничение е наложено, защото някога някой го е заобикалял и в резултат на това са възниквали различни видове проблеми, конфликти или щети. Нали знаете - което не е забранено, е разрешено. И поради тази причина законодателя се е опитал да включи в законите и наредбите всичко до най-малката подробност. И така трябва да бъде. Иначе ще стане анархия.

Всъщност аз не обвинявам законодателя за сложните процедури. Обвинявам го за организацията на обслужването и за сроковете за реакция на държавната администрация. Глупаво е само за един подпис да се чака 2 седмици или даже месец. И когато трябва да събереш 10 подписа и годината си отива. Според мене трябва да се промени организацията и сроковете за обслужване. Трябва всички документи да се подават на едно гише и да се изчаква един единствен срок, пък било то и цял месец.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 02.09.2008 14:04

malchev написа:... само фекалиите нещо трябва да ги правя. Чувам, че имало вече "зелени" къщи по света, дали и до нас ще стигнат в тоя ни живот???

Има малки пречиствателни станции на напълно достъпна цена, като изходната вода след това може да я ползваш да си поливаш градинката... така ще си напълно независим и ще си плащаш само данък на земята веднъж годишно.

С фотоволтаиците обаче ще ти излезе доста скъпо удоволствието заради резервирането за времето без слънце. Ако обаче добавиш резервен дизел генератор може да се побереш в разумни граници и да им теглиш една на ЕРП-та, ВиК и прочее монополисти.
Miro

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали