Скъпата цена на модулите

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Скъпата цена на модулите

Мнениеот bobsun4 » 05.01.2009 04:23

http://www.renewableenergyworld.com/rea ... y?id=54380
който има кеш през 2009 година с преференциалните цени за изкупуване на електричеството у нас, може да направи добър удар. Г-н Матеев какво е Вашето мнение?
Според мен цените ще се сринат, тъй като има голям на брой отказ от поръчки на централи в западна европа, пример е Q-Cell. В БГ при средна цена от 4 евро на ват, говориме за годишна доходност от около 10%. Ако спадне до 3 евро цената, тъй-като китайците построиха през 2007-2008 година много заводи за модули и трябва да живеят, почват вече да свалят цените. Та ако цената наистина падне до около 3 евро, говориме при собствено финансиране, възращаемост от около 15%, което е приемливо вече без субсидии.
Гледам в алибаба.ком има много предлагане на панели от Китай с цени около 2-2.3 евро на ват с TUV, ISO, CE сертификати. Какво ти е мнението? Все си мисля, че доставката до България не би трябвало да струва повече от 0.2-0.3 евро на ват. Само незнам какви мита и такси ще се плащат тук. Някой има ли информация за това?
bobsun4

Мнениеот bobsun4 » 05.01.2009 04:40

Photovoltaic costs to plummet in 2009
Monday, Dec 15, 2008
The cost of photovoltaic electricity is due to plummet in 2009, according to analysts at New Energy Finance. Its quarterly Silicon and Wafer Price Index shows average silicon contract prices falling by over 30 percent in 2009, compared with 2008. With thin-film PV module manufacturing costs approaching the $1 per watt mark, crystalline silicon-based PV will come under severe competition for larger projects, resulting in margins shrinking throughout the silicon value chain, the company states. The analysis shows an average perceived spot market price of solar-grade silicon during October and November of $332/kg. The weighted average price for polysilicon for delivery in 2009 under contracts signed in 2007 and 2008 was $113/kg, a reduction of 31 percent from 2008. Although the decrease in silicon prices will be good news for silicon-based cell and module-makers, another threat is now looming larger. According to the new report, ""Through Thick and Thin,"" New Energy Finance forecasts that production of thin-film photovoltaic modules will more than quadruple to 1.9 GW in 2009.

Thin-film PV is less efficient at converting solar energy to electricity, with efficiencies of as much as 11 percent rather than the up to 18 percent displayed by commercial crystalline silicon technology. However, with manufacturing costs approaching $1/watt, it is an attractive option for larger space-constrained applications. For a ground-mounted plant in a region with good insolation, this could translate into an unsubsidised generation cost of $0.17/kWh for crystalline silicon - competitive with daytime peak electricity prices in many parts of the world. Meanwhile, thin-film manufacturers can achieve unsubsidised costs of $0.13/kWh for the same large project by 2010. According to New Energy Finance, the credit crunch will impact the ability of some solar project developers to find debt finance. This will slow the build-out of solar projects, intensifying downward pressure on prices and potentially shifting the market from value-based to cost-based pricing.
bobsun4

Мнениеот Mateev » 05.01.2009 11:53

В момента е зимен сезон и никой не купува модули. При това положение е нормално цените да падат. Миналата зима цените пак бяха ниски. Даже ако си спомняте обявявахме промоции със смешни цени на модули. Но никой не си купи. Затова тази година сме много резервирани. Изчакайте да дойде края на февруари и началото на март и тогава ще разберем какви ще са цените за 2009-та година. А дотогава няма смисъл да си чешем езиците.

Колкото до Китай - там има страшно много производители, но само единици са тези, от които спокойно можете да си купите модули. Обикновено това са производители, в които има екип от западни специалисти, които непрекъснато контролират качеството. А за останалите нали знаете - имат безотговорно отношение към качеството и не се знае какво ще получите и дали въобще ще го получите. Рускувате да си пратите парите и после да духате супата.

Доставката на контейнер директно от Китай е сложна работа. Особенно ако фирмата, с която работите, е нова и неизвестна. При всички случаи ще е свързано с 2-3 седмична командировка на човек там на място, за да гледа със собствените си очи как се правят модулите и какво се товари в контейнера. Иначе рискувате да си дадете парите и да получите едва ли не бракувана продукция. Направете една истинска доставка от Китай и после си калкулирайте разходите и риска, който сте поели. И разбира се цената на кредита, на транспорта, на застраховката и т.н. и т.н. И чак тогава ще разберете, че има огромна разлика в цената на модул в Китай и на модул, намиращ се вече в България с гарантирано качество. Подобно е и положението с европейските модули, но при тях поне риска за измама в качеството е по-малък.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 05.01.2009 12:32

В България има фирми, които ви предлагат оборудване по цени в Европа или цени в Китай и после казват, че ще ви организират доставката. Вие се подвеждате по ниските цени и купувате. И после започва кошмара. Самият аз бях в подобно положение преди 2 години, когато все още не бяхме соларна фирма. Няма да казвам кой ми беше доставчик, но ще си разкажа одисеята:

Първо българската фирма ми искаше голямо предплащане. И няколко дни се терзаех дали да пратя огромна сума пари на фирма с нищожен капитал и практически никаква гаранция. Дефакто поех риска и пратих парите. И не ме излъгаха, но можеше и да е обратното. Имаше вероятност и не беше малка. И можеше и до ден днешен да си гоня парите и да не мога да ги взема. Имаме такива случаи в холдинга за далеч по-малки суми.

Както и да е. Пратих парите и започнах да чакам. И както очаквах сроковете се удължиха. Направо се удвоиха. Българската фирма не беше виновна за това но питайте ме мене какво притеснение беше. Едва ли не всяка вечер хвърлях боб - излъгаха ме, не ме излъгаха, излъгаха ме, не ме излъгаха.

Най-после ми казаха, че тира е натоварен и вече пътува. Това беше облекчение, но започнаха нови терзания. Ами ако тира катастрофира? Ами ако го откраднат? В холдинга сме имали както катастрофирали, така и откраднати тирове с пасти за зъби. При катастрофа се потрошава над 80% от продукцията, а при кражба знаете - или изчезва безвъзвратно, или крадците ви се обаждат и ви искат откуп за да ви върнат стоката, като цената на откупа е 30-40% от стойността на стоката. Играли сме и едното и другото и много добре знаем какво е това и как се чувства човек при такава ситуация.

След няколко безсънни нощи най-после ТИР-а дойде и още с отварянето се смразих - единия палет беше лошо укрепен и се беше килнал. И основата се беше забила в палета и видимо беше потънала с около 15 сантиметра. И веднага си представих как 10-15 модула са смачкани и натрошени. И за кой ли път осъзнах, че съм направил лоша сделка с българската фирма, която на практика не носеше никаква отговорност за доставката. След свалянето на палета се оказа, че са смачкани само дистанционните втулки и модулите бяха само леко надрани, но можеше и да не съм такъв късметлия.

Възникна обаче проблем на друго място. В камиона не беше пълния комплект оборудване, което бах заявил. Понеже беше групаж, та нямало място за профилите и бяха натоварили само модулите. Профилите дойдоха след няколко дена с друг тир, но се оказа че е сбъркана бройката. Та разликата трябваше да дойде с трети тир, но за него не било изгодно за няколко профила да идва до Габрово, та заминали при някакъв друг клиент. Та беше олелия и губене на време докато си организирам да дойдат до Габрово. А последния малък тракер пък дойде с един бус - пак групаж. И като цяло аз получих 5 фактури за транспорт - 4 за международен и една за вътрешен. И общата сума на транспорта стана 3 ПЪТИ по-голяма, отколкото ако всичко беше дошло с първия камион. Говорим за допълнително прекарване от няколко хиляди лева. И като събера всички разходи за цялата олелия излезе, че съм купил едва ли не златни модули.

А продължението на историята го знаете - два от позиционерите се строшиха след една година и както можеше да се очаква - извадиха вода от 1000 кладенеца и не ми признаха гаранцията. И най-накрая като тегля чертата от работата с тази българска фирма - оказва се че съм се прекарал с почти 7-8 хиляди лева.

Историята е истинска и е много поучителна. И сега осъзнавам, че съм бил късметлия и че е можело историята да завърши много по-плачевно. И в основата на всичко това беше факта, че аз се подведох по ниските цени на модулите франко там някъде си и недооцених нивото на разходите по доставката и проблемите, свързани с нея.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 05.01.2009 12:50

Като препоръка към всички:

Не се подвеждайте да ви продават стока ФРАНКО ТАМ НЯКЪДЕ СИ, а вие после да си носите отговорност по доставката. Искайте да ви дадат цена ФРАНКО ВАШИЯТ ПАРЦЕЛ ИЛИ ДВОР. Нека доставчика да си носи отговорност за всички рискове по доставката и транспорта, защото те не са малки.

Колкото до цените:
Не се палете по някакви си цени ТАМ НЯКЪДЕ СИ. Интересувайте се от цени ТУК В БЪЛГАРИЯ. Фирми има много. И бъдете спокойни - конкуренцията ще изцеди българските цени. Но дори и при най-изцеденото си състояние те ще са по-високи от външните цени, защото в тях ще са включени именно разходите по транспорт, застраховки, неуредици, забавяния, бракове, рекламации, командировки там някъде си и т.н.

Написах всичко това за да стане ясно, че доставянето на модули в България не е проста работа и не се състои само в получаване на оферта и после направа на валутен превод. Напротив. Доставката е страшно тежка и отговорна работа. И дефакто само заради няколко процента печалба ние поемаме огромен риск за сигурността на клиентските или нашите пари. И само една провалена доставка е в състояние да изяде печалбата от 20-30 други нормални доставки.
Аватар
Mateev
Site Admin

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали