Какви стъпки за нужни за нова СЕ върху земеделска земя

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот alex1001111 » 19.09.2007 04:31

Моля разпишете подобно всички нужни стъпки за изграждане на слънчева електроцентрала.

Също какъв финансов ресурс е нужен според целите?

По какъв ред се кандидатства за средства от фонда за енергийна ефективност?

И как се сключва договор с разпределително дружество?

Иначе казано искам да се ориентирам в обстановката и ми е нужно да знам с каква най-малка инвестиция мога да започна.

Имам няколко декара в близост до гр. Пловдив и се опитвам да разбера как мога да ги превърна от земеделска в земя използвана за добив на слънчева енергия. С колко капитал мога да започна и изобщо мога ли и как да пробия в тази ниша.
alex1001111

Re: Какви стъпки за нужни за нова СЕ върху земеделска земя

Мнениеот Admin » 19.09.2007 05:40

alex1001111 написа: Моля разпишете подобно всички нужни стъпки за изграждане на слънчева електроцентрала.

Трудно ще е в един постинг да ви отговоря подробно на всички въпроси. Всеки един ваш въпрос е с ранг на цяла тема, която трябва да се дискутира задълбочено. Накратко:
1. Вземате решение каква лична сума ще заделите за слънчева електроцентрала.
2. Опитвате се да получите допълнителен кредит и субсидия.
3. Намирате си земя, отговаряща на редица условия.
4. Намирате си банка кредитор (ако ще ползвате кредит).
5. Намирате си консултатнт, проектант и доставчик на оборудването (тука предлагаме себе си).
6. Плащате аванс и задействате договора за доставка
7. Докато изчаквате доставката паралелно започвате:
- Процедура за узаконяване на централата (молба за проучване, предварителен договор, договор и т.н.)
- Изграждане на бетонните фундаменти и конструкциите за бъдещата централа
8. Пристига доставката и се започва монтажа
9. Централата се пуска в експлоатация
10. След узаконяването започват да ви плащат тока по скъпите цени.
11. Дистанционно наблюдавате работата на централата
12. Правите периодична инспекция (според западните фирми един път на 2-3 години).

alex1001111 написа: Също какъв финансов ресурс е нужен според целите?

Може да превърнете в централа произволна сума от 10 хиляди лева до 10 милиарда лева. Като долна граница е посочена сумата от 10 000 лева защото най-малкия инвертор на пазара е 700 W. Но ефективността му е много лоша и съотношението цена/отдадена мощност също. Не изключвам такава централа да ви струва 6-7 EUR/Wp. Докато една централа от 4-5 kW вече може да се докара до цена 5-6 EUR/Wp. А централи над 50-100 kW могат да се вкарат в диапазона 4-5 EUR/Wp.

alex1001111 написа: По какъв ред се кандидатства за средства от фонда за енергийна ефективност?

Изпращате E-Mail - запитване в свободен формат и те са длъжни да ви отговорят. И след това ще следвате инструкциите им. Те са длъжни да ви оказват консултации и съдействие във всички етапи на получаването на средствата и след това на субсидията. Хубавото при тях е, че няма минимална сума. Длъжни са да ви оказват съдействие и при заеми за много малки суми.

alex1001111 написа: И как се сключва договор с разпределително дружество?

Тука е доста дълга процедура (главно по бюрократични причини). Подава се молба с искане за проучване за включване на производител към електрическата мрежа. После се сключва предварителен договор. После се сключва истински договор. И до тук няколко месеца. Има и доста междинни процедури. По тази точка трябва да се отвори отделна тема. Все още никой в България не е минал цялата процедура до края. Дефакто аз съм в най-напреднала фаза. Бавенето идва от това, че в момента все още се измислят текстове на договори и се уточняват изисквания и стандарти. Аз съм един от хората, които прокарват пътя на останалите. Предполагам, че в бъдеще процедурата ще е вече настроена и по нея ще се минава доста по-бързо.

alex1001111 написа: Иначе казано искам да се ориентирам в обстановката и ми е нужно да знам с каква най-малка инвестиция мога да започна.

Аз препоръчвам направата на 5 kW централа, което означава инвестиция от около 50 000 лева с ДДС. Съображенията са следните:
1. Това е максималната мощност, при която тока се изкупува по по-високата цена (782 лв./MWh). Над тази мощност тока се изкупува по 718 лв./MWh.
2. 5 киловатовите инвертори са с много добро съотношение цена/мощност и цена/ефективност.
3. Инвертора SMA SB 5000TL HC Multi-String предлага възможност да бъде зареден само с 2.5 kW модули, а в бъдеще могат да бъдат добавени други 2.5 kW от друг вид и с други параметри. Това дава възможност инвестицията да се направи на два пъти и да се разсрочи във времето.
4. Всички по-малки инвертори са с по-лоши параметри и по ниска ефективност. Това естествено води до увеличаване на цената на Wp, а от тука и на срока на възвръщане на инвестицията.
5. Контролните и мониторващите съоръжения не са евтини (2-3 000 лв.). С един WebBox и един SensorBox се мониторват и контролират както централи от 1 kW, така и централи от 100 kW. Но при централи от 1 kW сумата на тези съоръжения е съизмерима със сумата на централата и дефакто може да се окаже, че инвестицията се изплаща за 20 години, вместо за 10 или 9.

alex1001111 написа: Имам няколко декара в близост до гр. Пловдив и се опитвам да разбера как мога да ги превърна от земеделска в земя използвана за добив на слънчева енергия. С колко капитал мога да започна и изобщо мога ли и как да пробия в тази ниша.

Мисля, че няма никакви проблеми с преобразуването на статута на земята, особенно ако се отнася до изграждане на енергийни съоръжения. Ще направя проверка и ще ти кажа на коя наредба или закон да се позовеш при подаването на документите.

Има и още нещо. Доколкото си спомням за изграждане на такива съоръжения би могъл да поискаш от общината да ти предостави терен и те са длъжни да ти съдействат. Но за да не казвам празни приказки, изчакай да проверя точно как стои въпроса към момента.
Аватар
Admin
Site Admin

Мнениеот alex1001111 » 19.09.2007 08:05

STSsolar може ли да осигури обратно изкупуване на оборудване? Такова събитие може да възникне когато:
1. доходноста е неоправдано ниска спрямо началните разчети. и се стигне до прекратяване на дейност.
2. нужно е ново оборудване.
3. други причини

С каква обезценка е възможно обратно изкупуване?
alex1001111

Мнениеот alex1001111 » 19.09.2007 09:31

http://pres.solextra.eu/

За територията на България инвестицията за 100 KW фотоволтаична инсталация, монтирана на подходящ терен, е в границите между 350 и 650000 евро, в зависимост от вида на фотоволтаичните панели. този вид се определя на основание на слънчево-енергиен одит на място
alex1001111

Мнениеот Admin » 19.09.2007 10:24

alex1001111 написа:http://pres.solextra.eu/

За територията на България инвестицията за 100 KW фотоволтаична инсталация, монтирана на подходящ терен, е в границите между 350 и 650000 евро, в зависимост от вида на фотоволтаичните панели. този вид се определя на основание на слънчево-енергиен одит на място

Това със слънчевоенергийния одит са приказки на софийските фирми, които искат да лапнат солидни суми само срещу една папка с 20-30 листа сладки и мъгляви приказки. Цялата информация, която ще получите от одита срещу заплащане, можете да получите безплатно от интернет или от мене например. Най-тънката работа от този одит е замерването на ъглите на хоризонта с цел получаване на точен процент на евентуалните загуби от засенчване. Аз ще ви дам лесна методика, с която вие можете с подръчни средства да си замерите хоризонта и след това ще ви дам екселски файл, с чиято помощ сами ще изчислите тези загуби. Всичко останало от одита са теоретични приказки на хора, които никога не са имали собствена електроцентрала и респективно собствени замервания на произведената електроенергия. В одита ще се цитират път на слънцето, слънчеви радиации, засенчвания, влиание на температурата, прозрачността на въздуха и хиляда други фактора и т.н и т.н. Но всичко това са модели, които могат да бъдат намерени в интернет. В същото време аз мога да ви удава с линкове към всеки един аспект от информацията, която ви интересува. А за тези от вас, които не им се занимава с интернет проучване, аз ще им предоставя тази информация безплатно в смлян и синтезиран вид.

Колкото до това, че цитирате инвестиция за 100 kW централа в диапазона от 350 000 до 650 000 евро - това не е вярно. Не знам от къде сте получили тази информация. Най-скъпата възможна 100 kW централа с хубави модули и хубави позиционери не надхвърля 550 000 EUR. Не знам кой ви е казал тези цифри и си е планирал 100 000 EUR печалба.
Аватар
Admin
Site Admin

Мнениеот Admin » 19.09.2007 10:47

alex1001111 написа:STSsolar може ли да осигури обратно изкупуване на оборудване? Такова събитие може да възникне когато:
1. доходноста е неоправдано ниска спрямо началните разчети. и се стигне до прекратяване на дейност.
2. нужно е ново оборудване.
3. други причини

С каква обезценка е възможно обратно изкупуване?

Не знам дали някой в света предлага обратно изкупуване на вече изградени централи. По-скоро в бизнеса се процедира така - търсите си купувач на съоръженията и ги продавате на договорена между вас цена. Цената на старо според мене ще се движи по закон, подобен на този на старите маркови коли. Първата година цената пада с 10-20%, а след това пада много по-бавно. Моята прогноза е за не по-вече от 1-2%-ен спад на година. Естествено цената може и да се повиши. Даже в момента сме в подобен период. Търсенето на световно ниво към момента надхвърля предлагането и цените бавно пълзят нагоре. И даже към момента аз съм готов да купя модули на старо по цени на новите, защото ще ги получа от днес за утре, докато за нови модули се предплаща и после се чака 2 месеца производство и доставка.

Колкото до това за доходност, различна от планираната:
В това отнощение не могат да се получат големи разброси. Средностатистическата радиация се знае, а загубите (от засенчвания, преобразования на инверторите, загуби в кабели и т.н.) са изчислими с много вискока точност. Разминаването между прогноза и реално получена електроенергия няма да надхвърли 10-15% и ще се дължи основно на метеорологичната обстановка през съответната година. Ще има добри години, ще има и лоши. От данните на Германските централи се вижда, че 2003-та година е била много добра (слънчева), а 2005-та - лоша. Така ще е и в България и никой няма да може да поеме ангажимент за прогнозиране на това какви години предстоят. Но ако се усреднят няколко последователни години ще се получи резултат, който ще се разминава с прогнозата с не по-вече от 3-4 процента.

Хубавото на соларните модули е в това, че теоретично силициевата клетка не се изтощава от това, че произвежда електроенергия. И ако модула е качествен, то живота му е едва ли не вечен. В реалността живота е сравнително кратък (може би 30-50 или 100 години), защото вероятно ще се влоши прозрачността на покритието на клетките (EVA film). Но това е много бавен процес. Всички производители по света гарантират, че спадането на производителността няма да е по-голяма от 1% на година (цитират 20% за 25 години). Но натрупаните наблюдения върху вече работещи централи показват, че този показател е много по-добър и вече се говори за удължаване на гаранцията за производителност на 50, че и на 100 години.
Аватар
Admin
Site Admin

Мнениеот stoianov » 30.10.2007 13:13

можете ли да ми кажете какво е финансирането при смесени дружества , например с някоя община
stoianov

Мнениеот Admin » 30.10.2007 17:38

Доколкото знам, има някакви преференции и субсидирания при публично частно партньорство с дадена община. Но не съм наясно с подробностите. Ще направя проучване. Но за да направите такова партньорство трябва да сте много на ти с кмета на съответната община или самият вие да сте кмет.
Аватар
Admin
Site Admin

Мнениеот nikol » 31.10.2007 11:10

Zdraveite
Imame namwrenie da izgradim sistema za 20KW.Startirahne s procedura za promqna na prednazna4enieto na zemedelskata zemq.Za sujalenie tova shte ni otneme dosta vreme(nqma vse oshte naredbi i zakoni).Ima li variant s koito da se izbgne promqnata na statuta? Znam sus sigurnost 4e ima ve4e cictemi koito deistvat vurhu zemedelska zemq. Pri sreshtata ni s arhitekta na rajona toi se suglasi da obsudim varianti koito mu predlojim. Ima li nqkoi koito e uspql da se spravi s tozi problem?
nikol

Мнениеот Admin » 31.10.2007 14:16

Колкото общини има в България, толкова са и главните архитекти. И всеки от тях си има собствено мнение. Това, което мине при един, може и да не мине при друг.

Можете да пробвате някой от следните похвати:
1. Ако земята е със статут на ливада (за сенокос или за пасище), опитайте се да убедите архитекта, че вашата централа няма да промени статута. Тревата пак ще си расте и овцете пак ще си пасат, разхождайки се под модулите.
2. Опитайте се да убедите архитекта, че това не е строеж, а съоръжение. Ще поработи 10-20 години и после ще бъде разглобено и махнато. Друг е въпроса кога ще го махате и дали въобще ще го махате.

При всички случаи вие се нуждаете от заветното строително разрешение. Без него няма как да преминете през електроразпределителните компании. А промяната на статута въобще не е задължителна. Ако можете по някакъв начин да си издействувате разрешение без да променяте статута, по-нататък няма да имате проблеми.
Аватар
Admin
Site Admin

Мнениеот stoianov » 31.10.2007 16:25

ЗДРАВЕЙТЕ ,
каква площ ми е необходима приблизително за изграждане на СЕЦ от 5 kw . Вярно ли е , че инвестицията възлиза на около 5000 евро за 1kw и ако това е така в тази цена включват ли се разходите по присъединяване към мрежата и разрешителното за монтаж .
stoianov

Мнениеот Admin » 01.11.2007 03:36

Цената на една слънчева електроцентрала е много разтегливо понятие. Зависи от избора на модули, инвертори, конструкция и т.н. Все едно да попитате колко струва една лека кола, без да уточните модел, години, мощност на двигателя, екстри и т.н.

Цифрата 5 EUR/Wp без ДДС е един много груб ориентир. При малки централи цената е по-висока главно заради комуникационното оборудване и разходите по узаконяване. При големи централи е по-ниска заради обема. Истинският диапазон от цени е от 4 до 6 и даже 7 EUR/Wp без ДДС с включване на абсолютно всичко от А до Я.

Определено може да се каже, че към момента оптимална цена от около 4-4.5 EUR/Wp може да се получи при централи 50-100 kWp.

Доставчиците на оборудване поемат ангажимент само за цената на самото оборудване. Там има пределна яснота. Цените на монтажа вече са по-разтегливи и зависят от хиляди фактори. Може да ви излезе както 0.15 EUR/Wp, така и 0.4 EUR/Wp. Същото важи и за конструкцията. Там също може да ви излезе както 0.2 EUR/Wp, така и 0.5 EUR/Wp. Разходите по присъединяване също са много относителни. Там зависи от това доколко наблизо ви е точката за присъединяване (трафопост, далекопровод). Може да ви се наложи да копаете и полагате сторици метри кабел. Може даже и да ви се наложи построяването на собствен трафопост. При малки централи до 5-10 kWp присъединяването се извършва в най-близкото ел. табло., но то може да е на 10 метра, а може и на 200. Следващите разходи са разходите за проектиране и узаконяване. При малки централи могат да достигнат до 1 EUR/Wp (проектантите вземат луди пари), докато при големи централи тези разходи са пренебрежимо малки.

По въпроса с необходимата площ:
За 5 kWp централа са необходими около 35 кв.м. площ за централи с моно и поликристални модули и около 80 кв.м. за централи с тънкослойни модули. Но това е само площта на модулите. Такава ще е и площта на цялата централа, ако е направена на покрив с южно изложение и наклон 25-40 градуса. При всички останали случаи се налага повдигане на модулите на конструкции с наклон 30-33 градуса и подреждането им в редици, между които се оставят пътеки с цел избягване на засенчването. И широчината на пътеките зависи от планирания процент загуби от засенчване между отделните редици. За да имате нулево засенчване е необходимо пътеките да са на 50 метра една от друга (при еднометрови модули)!!!!! Реално в практиката пътеките са на много по-малко разстояние (1-4 метра). Но това означава предварително планиране на някакви загуби от засенчване.

Следователно площта на земята е от 2 до N пъти по-голяма от площта на модулите, съобразно предварително планираните загуби от засенчване между отделните редици модули. По-долу давам груба таблица, с която може да се изчисли този коефициент. В първата колона е широчината на пътеката в метри, а във втората колона - загубите от засенчване в % за централа с модули Kaneka K60 в редици от по 1 модул.

Пътека Загуби
===== =====
0.5 - 68.5%
1.0 - 35.5%
1.5 - 14.9%
2.0 - 8.8%
2.5 - 5.2%
3.0 - 3.5%
3.5 - 2.5%
4.0 - 1.8%
5.0 - 1.0%
6.0 - 0.7%
7.0 - 0.4%
Аватар
Admin
Site Admin

Мнениеот stoianov » 01.11.2007 12:34

благодаря за изчерпателния отговор .Да разбирам ли , че ако се направи на покрив разходите са значително по малки и няма да има засенчване и съответно загуби .
stoianov

Мнениеот Miro » 01.11.2007 13:44

stoianov написа:благодаря за изчерпателния отговор .Да разбирам ли , че ако се направи на покрив разходите са значително по малки и няма да има засенчване и съответно загуби .

Пак зависи от конкрентния покрив, но в общия случай да. Освен това ако монтираш на покрив не се налага да вадиш скица виза, разрешително за строеж, съгласуване с тези за които му хрумне на главния архитект и прочее мотаене по институции.
Miro

Мнениеот Admin » 01.11.2007 14:00

Моро е прав. За малки електроцентрали до 10 kWp най-изгодното и най-евтино решение е монтиране на покрив на сграда.
Аватар
Admin
Site Admin

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали