alex1001111 написа: Моля разпишете подобно всички нужни стъпки за изграждане на слънчева електроцентрала.
Трудно ще е в един постинг да ви отговоря подробно на всички въпроси. Всеки един ваш въпрос е с ранг на цяла тема, която трябва да се дискутира задълбочено. Накратко:
1. Вземате решение каква лична сума ще заделите за слънчева електроцентрала.
2. Опитвате се да получите допълнителен кредит и субсидия.
3. Намирате си земя, отговаряща на редица условия.
4. Намирате си банка кредитор (ако ще ползвате кредит).
5. Намирате си консултатнт, проектант и доставчик на оборудването (тука предлагаме себе си).
6. Плащате аванс и задействате договора за доставка
7. Докато изчаквате доставката паралелно започвате:
- Процедура за узаконяване на централата (молба за проучване, предварителен договор, договор и т.н.)
- Изграждане на бетонните фундаменти и конструкциите за бъдещата централа
8. Пристига доставката и се започва монтажа
9. Централата се пуска в експлоатация
10. След узаконяването започват да ви плащат тока по скъпите цени.
11. Дистанционно наблюдавате работата на централата
12. Правите периодична инспекция (според западните фирми един път на 2-3 години).
alex1001111 написа: Също какъв финансов ресурс е нужен според целите?
Може да превърнете в централа произволна сума от 10 хиляди лева до 10 милиарда лева. Като долна граница е посочена сумата от 10 000 лева защото най-малкия инвертор на пазара е 700 W. Но ефективността му е много лоша и съотношението цена/отдадена мощност също. Не изключвам такава централа да ви струва 6-7 EUR/Wp. Докато една централа от 4-5 kW вече може да се докара до цена 5-6 EUR/Wp. А централи над 50-100 kW могат да се вкарат в диапазона 4-5 EUR/Wp.
alex1001111 написа: По какъв ред се кандидатства за средства от фонда за енергийна ефективност?
Изпращате E-Mail - запитване в свободен формат и те са длъжни да ви отговорят. И след това ще следвате инструкциите им. Те са длъжни да ви оказват консултации и съдействие във всички етапи на получаването на средствата и след това на субсидията. Хубавото при тях е, че няма минимална сума. Длъжни са да ви оказват съдействие и при заеми за много малки суми.
alex1001111 написа: И как се сключва договор с разпределително дружество?
Тука е доста дълга процедура (главно по бюрократични причини). Подава се молба с искане за проучване за включване на производител към електрическата мрежа. После се сключва предварителен договор. После се сключва истински договор. И до тук няколко месеца. Има и доста междинни процедури. По тази точка трябва да се отвори отделна тема. Все още никой в България не е минал цялата процедура до края. Дефакто аз съм в най-напреднала фаза. Бавенето идва от това, че в момента все още се измислят текстове на договори и се уточняват изисквания и стандарти. Аз съм един от хората, които прокарват пътя на останалите. Предполагам, че в бъдеще процедурата ще е вече настроена и по нея ще се минава доста по-бързо.
alex1001111 написа: Иначе казано искам да се ориентирам в обстановката и ми е нужно да знам с каква най-малка инвестиция мога да започна.
Аз препоръчвам направата на 5 kW централа, което означава инвестиция от около 50 000 лева с ДДС. Съображенията са следните:
1. Това е максималната мощност, при която тока се изкупува по по-високата цена (782 лв./MWh). Над тази мощност тока се изкупува по 718 лв./MWh.
2. 5 киловатовите инвертори са с много добро съотношение цена/мощност и цена/ефективност.
3. Инвертора SMA SB 5000TL HC Multi-String предлага възможност да бъде зареден само с 2.5 kW модули, а в бъдеще могат да бъдат добавени други 2.5 kW от друг вид и с други параметри. Това дава възможност инвестицията да се направи на два пъти и да се разсрочи във времето.
4. Всички по-малки инвертори са с по-лоши параметри и по ниска ефективност. Това естествено води до увеличаване на цената на Wp, а от тука и на срока на възвръщане на инвестицията.
5. Контролните и мониторващите съоръжения не са евтини (2-3 000 лв.). С един WebBox и един SensorBox се мониторват и контролират както централи от 1 kW, така и централи от 100 kW. Но при централи от 1 kW сумата на тези съоръжения е съизмерима със сумата на централата и дефакто може да се окаже, че инвестицията се изплаща за 20 години, вместо за 10 или 9.
alex1001111 написа: Имам няколко декара в близост до гр. Пловдив и се опитвам да разбера как мога да ги превърна от земеделска в земя използвана за добив на слънчева енергия. С колко капитал мога да започна и изобщо мога ли и как да пробия в тази ниша.
Мисля, че няма никакви проблеми с преобразуването на статута на земята, особенно ако се отнася до изграждане на енергийни съоръжения. Ще направя проверка и ще ти кажа на коя наредба или закон да се позовеш при подаването на документите.
Има и още нещо. Доколкото си спомням за изграждане на такива съоръжения би могъл да поискаш от общината да ти предостави терен и те са длъжни да ти съдействат. Но за да не казвам празни приказки, изчакай да проверя точно как стои въпроса към момента.