Колектори

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

опит с плоски

Мнениеот RAD » 04.12.2011 20:10

Чета форума от две години, През пролетта след завършване на нова къща ми монтираха 3 плоски колектора. Знам само че са на Брамак селективни, болера е с 2 серпентини 400 л. На 2ри март изключих газовия болер включих го сега преди 2 седмици, от 3-4 дни отново е изключен.
Удоволствието от топлата вода на корем е огромно.
Това което искам да споделя е отделна система направена от друга фирма.
А именно: Щора с автоматика която се регулира от т-рата на бойлера.
Благодарение на тази автоматична щора на практика системата никога не влиза в режим да охлажда вечер ако Т болер е над 60*. Това е заложено фабрично в диференциалния термостат за да не прегрее системата на следващия ден ако няма консумация на вода.
Та идеята е следната Аз го програмирах на 80 а щората пада на 79* и отново се вдига при пад на Т болер 65*
Опита от лятото показва че реално за моята консумация (ако нямам гости) тази ситема работи през ден. Т.е. един ден щората отваря нагрява 400 л вода до 79* и затваря. през следващия ден обикновенно не отваря защото Т боилер не пада под 65*. Заложени са и някои допълнителни екстри но за тях друг път.
Предимства:
1. Състемата не работи излишно през лятото и пести ток!
2. Патуваме често а състемата ни чака затворена или ако се е отворила е било само един ден за седмицата която ни е нямало а като се прибереш пак имаш 400 л вода с т-ра поне 65*
3. Повишена Т на водата в болера (80*)->и две семейства с деца да са ми на гости толата вода не свършва.
4. Възможност за спускане на щората при поискване ->защита при лошо време.
5. С едно натискане на бутона изчистваш снега през зимата.
Недостатъци:
1. При механична повреда имаш само 20-25* за аварииния режим. Но пък на 400 л това са поне 5-6 часа работа на колектора.
2. Оскъпяване на системата.
Е аз съм много доволен!
RAD

Re: опит с плоски

Мнениеот redskin » 31.01.2012 11:49

RAD написа:Чета форума от две години, През пролетта след завършване на нова къща ми монтираха 3 плоски колектора. Знам само че са на Брамак селективни, болера е с 2 серпентини 400 л. На 2ри март изключих газовия болер включих го сега преди 2 седмици, от 3-4 дни отново е изключен.
Удоволствието от топлата вода на корем е огромно.
Това което искам да споделя е отделна система направена от друга фирма.
А именно: Щора с автоматика която се регулира от т-рата на бойлера.
Благодарение на тази автоматична щора на практика системата никога не влиза в режим да охлажда вечер ако Т болер е над 60*. Това е заложено фабрично в диференциалния термостат за да не прегрее системата на следващия ден ако няма консумация на вода.
Та идеята е следната Аз го програмирах на 80 а щората пада на 79* и отново се вдига при пад на Т болер 65*
Опита от лятото показва че реално за моята консумация (ако нямам гости) тази ситема работи през ден. Т.е. един ден щората отваря нагрява 400 л вода до 79* и затваря. през следващия ден обикновенно не отваря защото Т боилер не пада под 65*. Заложени са и някои допълнителни екстри но за тях друг път.
Предимства:
1. Състемата не работи излишно през лятото и пести ток!
2. Патуваме често а състемата ни чака затворена или ако се е отворила е било само един ден за седмицата която ни е нямало а като се прибереш пак имаш 400 л вода с т-ра поне 65*
3. Повишена Т на водата в болера (80*)->и две семейства с деца да са ми на гости толата вода не свършва.
4. Възможност за спускане на щората при поискване ->защита при лошо време.
5. С едно натискане на бутона изчистваш снега през зимата.
Недостатъци:
1. При механична повреда имаш само 20-25* за аварииния режим. Но пък на 400 л това са поне 5-6 часа работа на колектора.
2. Оскъпяване на системата.
Е аз съм много доволен!

Здравей, може ли повече информация за това кой ти е направил тази инсталация тип сенник (щора)и т.н.. Имам нужда от такава щора точно по същата причина, която изтъкваш и ти.
redskin

Re: Колектори

Мнениеот Evg » 07.02.2012 12:11

И аз имам въпрос:

Преработването на системата в DrainBack няма ли да е по-лесно и евтино решение за плоски колектори от щорите?
Evg

Мнениеот LazarG » 07.02.2012 15:59

Evg, имаш ли опит с тези системи? Литература?
Аватар
LazarG

Мнениеот Evg » 08.02.2012 00:23

Нямам опит за съжаление, но съм впечатлен от простия принцип и възможността за 2 защити едновременно - замръзване и прегряване.
Мисля че са 2 основни принципа но може и да греша. Ето единият на анимация:
http://www.youtube.com/watch?v=4X1ECpI09Jc
При другият се върти директно водата в отворен буферен съд без топлообменник като има въздушен обем в горната част , по-голям от вместимостта на колектора. Недостатъкът е че помпата трябва да е по скоро нагнетателна за да напълни колектора, но това зависи и от денивелацията.

Уф, извинявай за отклонението - всеки може да гугълва. Всъщност предлагат се фирмени решения като бокс от водещи фирми в БГ, но поради елементарния принцип си мисля, че би могло да се изпълни и с елементарни средства.
Evg

Мнениеот LazarG » 08.02.2012 09:40

И в двата случая помпата трябва да е с по-голям напор от обикновените циркулационни. Втория принцип не ме интересува, само първия. Клиповете са ми ясни, но в тях няма основна информация, а има много тънкости, макар да изглежда просто. Продавам готови системи на този принцип, но цените им са баснословни и няма никаква литература. Има някакви патенти по въпроса и май затова няма много литература.
Аватар
LazarG

Мнениеот stiv13 » 08.02.2012 12:41

На запитване да ли плоските колектори на Sunsystems стават за Drainback система от Sunsystems ми отговориха, че не стават. Иначе и аз съм се навил системата ми за 300л да е с такава система. Видях, че има готови окомплектовани дрейнбек системи и май не излизат осезаемо по-скъпо в сравнени с нормалните, направени с качествени разбира се елементи, с каквито е дрейнбека. А предполагам, че и ако решиш да правиш щора за да пазиш колектора от прегряване, цената за дрейнбека ще е за предпочитане, особено с възможността да се ползва за флуид H2O. Дрейнбека за сега от проученото и разученото се оказа съвместим само с вакуумно тръбните колектори и с плоските с меандров топлообменик(скъпички са). Бях се ориентирал към 3бр.плоски селективни, но сега заради дрейнбека проучвам вакуумно-тръбните. Загадка ми е за сега какво се прави с колектора, когато няма консумация по 10дена(на почивка), освен да го покривам с нещо, защото все ще се намери някой съсед, който да го махне "неволно" :D Все се надявам някой от знаещите да каже, че е монтирал и има опит с такава система и да даде повечко информация.
stiv13

Мнениеот LazarG » 08.02.2012 12:51

stiv13, дай и ти повече инфо, откъде се осведомяваш. Аз уж се канех да проучвам такива системи, пък нещо изоставам :D . Защо не са подходящи плоските панели с лира, а само с меандър? За кои готови окомплектовани дрейнбек системи говориш, че са с поносими цени? Аз пък ще ете светна после какво е нужно за да не прегрява системата. :wink:
Аватар
LazarG

Мнениеот stiv13 » 08.02.2012 16:36

LazarG за меандровите го забелязах докато се ровех в характеристиките мисля на Бош и още някой други марки с по-високи цени. Понеже имах съмнения за шуменските заради параметъра литраж, отправих запитване до сънстистем и от там специалистите ми отговориха, че само с меандров топлобменик е съвместим дрейнбека и ми попариха желанието да ползвам селективните им колектори в комбинация с дрейнбек. За цената пуснах търсене в гугъл и немерих Termomax drainBack соларна централа 1338 с ддс, но мисля, че видях някъде и малко по-ниска цена. Скъпички са, но ако трябва да се слага щора както ми препоръчаха в една фирма, но не казаха цена... ))) В същност не мога да преценя с колко по-скъпо излиза дрейнбека и това спокойствието да не прегрява и замръзва и да работи с H2O. Освен това трябва изглежда да се комбинира с вакумни тръбни, които също са по-скъпички. Токущо проверих apricus колекторите, защото ми харесаха като характеристики(както и Seido-to), но цената ме изненада неприятно за този тип тръби с вакуум между 2 стъклени тръби: 30тр за 1950лв. Та сега отново съм в търсене на правилната вакуумна тръба на рентабилна цена, която да е с по-добри показатели от селективните на сънсистем, които по SPF тестове са сред добрите, а и цената си я бива.
stiv13

Мнениеот Evg » 08.02.2012 17:41

LazarG,
Готовите drainback соларни централи са скъпи предполагам защото включват овен източващ съд, още скъпи външен топлообменник и помпа.

Ти ме амбицира да проуча някои патенти и стигнах до извода, че простата схемичка от линка горе си действа безотказно, но има някои недостатъци, които всички патенти изтъкват че подобряват. Това са големият обем вода, която изстива и забавя съществено стартирането на системата. Ето някои "тънкости", които намерих:

този:
http://www.google.com.br/patents/US4336792
използва тръбен байпас на drainback съда, като дължината на тръбата е подбрана така, че да не се засмукват въздушни мехурчета. Така не се върти излишната вода в съда.

Bypass.JPG
Bypass.JPG (85.17 KiB) Прегледано 12091 пъти

Този пък:
http://www.wikipatents.com/US-Patent-4691692/
използва сложни свързвания на съдове и кранчета с цел забавяне на източването на колектора. Това е особено добро при облак - слънце - облак... Ако системата се източва за 12-15 минути примерно, кратките спирания няма да хабят ток и топлина.

а фаворита ми е този:
http://www.faqs.org/patents/app/20110094498
Тук drainback съда е вече на студената вода, като има свързване на въздуха в горния край на съда с тръбата на топлата вода за напълването на колектора с въздух. Системата може да бъде под налягане, като на съда има предпазен клапан.
Cold.jpg
Cold.jpg (46.24 KiB) Прегледано 12091 пъти

Ако има опасност от образуване на водна тапа, при германски системи се свързват с тънка неизолирана тръбичка въздуха от горния край на drainback съда с най горната точка на източващата тръба до самия колектор или просто в най високата част на системата. Така водата изтича с голяма инерция заради свободния въздух горе. (това е от един форум на английски).

Според мен е възможно реализиране на последната схема, като около помпата се направят някои заигравки за да се пълни бързо, а да изтича бавно.
Evg

Мнениеот LazarG » 08.02.2012 18:33

Уф, зле съм с английския, няма ли нещо на руски? Това, което имам като информация от системата на Вайлант е, че тръбата е ф10х0.8, течността е точно определено количество (ползва се пропиленгликол)
Аватар
LazarG

Мнениеот Evg » 17.02.2012 12:11

Двата патента, които имат текст, а не снимка на текст могат да се пуснат през гугъл преводача:

с байпаса
с горна тръбичка за въздуха

Не е перфектно, но се разбира. Може да избереш и Руски, ако ти звучи по-смислено.
Evg

Предишна

Назад към Слънчеви колектори за топла вода