Чета форума от две години, През пролетта след завършване на нова къща ми монтираха 3 плоски колектора. Знам само че са на Брамак селективни, болера е с 2 серпентини 400 л. На 2ри март изключих газовия болер включих го сега преди 2 седмици, от 3-4 дни отново е изключен.
Удоволствието от топлата вода на корем е огромно.
Това което искам да споделя е отделна система направена от друга фирма.
А именно: Щора с автоматика която се регулира от т-рата на бойлера.
Благодарение на тази автоматична щора на практика системата никога не влиза в режим да охлажда вечер ако Т болер е над 60*. Това е заложено фабрично в диференциалния термостат за да не прегрее системата на следващия ден ако няма консумация на вода.
Та идеята е следната Аз го програмирах на 80 а щората пада на 79* и отново се вдига при пад на Т болер 65*
Опита от лятото показва че реално за моята консумация (ако нямам гости) тази ситема работи през ден. Т.е. един ден щората отваря нагрява 400 л вода до 79* и затваря. през следващия ден обикновенно не отваря защото Т боилер не пада под 65*. Заложени са и някои допълнителни екстри но за тях друг път.
Предимства:
1. Състемата не работи излишно през лятото и пести ток!
2. Патуваме често а състемата ни чака затворена или ако се е отворила е било само един ден за седмицата която ни е нямало а като се прибереш пак имаш 400 л вода с т-ра поне 65*
3. Повишена Т на водата в болера (80*)->и две семейства с деца да са ми на гости толата вода не свършва.
4. Възможност за спускане на щората при поискване ->защита при лошо време.
5. С едно натискане на бутона изчистваш снега през зимата.
Недостатъци:
1. При механична повреда имаш само 20-25* за аварииния режим. Но пък на 400 л това са поне 5-6 часа работа на колектора.
2. Оскъпяване на системата.
Е аз съм много доволен!