Захранване на помпа на колектор с фотоволтаик

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Захранване на помпа на колектор с фотоволтаик

Мнениеот Davidov » 27.01.2012 23:40

Върти ми се идея за инсталация за топла вода и искам да захраня помпата с фотоволтаик най-вече за да избегна акумулатор и ю пи ес, но и за да повиша рентабилността, все пак с нарастващите цени на тока 30-40 вата помпа при почти целогодишна работа се натрупва разход. Потърсих отговор в тази тема: http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php ... highlight=
,но не получих за марка и модел на подходяща помпа. То като се намери помпа ще трябва да се търси и подходящ за помпата фотоволтаик. Надявам се някой, който е направил такъв опит да сподели резултата. Иначе съм доста добре запознат с масовия вариянт, имам такава система с акумулатор и ю пи ес, в един бойлер със серпентина и за камината.
Davidov

Re: Захранване на помпа на колектор с фотоволтаик

Мнениеот Lupus » 28.01.2012 00:24

Davidov написа:Върти ми се идея за инсталация за топла вода и искам да захраня помпата с фотоволтаик най-вече за да избегна акумулатор и ю пи ес, но и за да повиша рентабилността, все пак с нарастващите цени на тока 30-40 вата помпа при почти целогодишна работа се натрупва разход. Потърсих отговор в тази тема: http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php ... highlight=
,но не получих за марка и модел на подходяща помпа. То като се намери помпа ще трябва да се търси и подходящ за помпата фотоволтаик. Надявам се някой, който е направил такъв опит да сподели резултата. Иначе съм доста добре запознат с масовия вариянт, имам такава система с акумулатор и ю пи ес, в един бойлер със серпентина и за камината.

Казваш целогодишна работа на помпата, а не казваш нищо за целогодишно слънчево греене... Ако имаш гаранции за такова, акумулатор не ти трябва. :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Davidov » 28.01.2012 00:34

Нещо не те разбирам, като няма греене не се нагрява флуида и съответно няма нужда от въртене както и опасност от изкипяване. Сегашната ми система включва помпата на 40 градуса и това се случва редовно дори и по коледа, при минус 10 градуса на вън, когато няма сняг по колектора. Вакуумен колектор под ъгъл около 45-50 градуса.
Davidov

Мнениеот Lupus » 28.01.2012 00:39

Davidov написа:Нещо не те разбирам, като няма греене не се нагрява флуида и съответно няма нужда от въртене както и опасност от изкипяване. Сегашната ми система включва помпата на 40 градуса и това се случва редовно дори и по коледа, при минус 10 градуса на вън, когато няма сняг по колектора. Вакуумен колектор под ъгъл около 45-50 градуса.

Системата безинертна ли е? Няма ли нужда от циркулация след като слънцето влезе за минути в облак?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Davidov » 28.01.2012 00:51

Като влезе в облак няма опасност да изкипи за няколко минути. Това, че ще спре дори увеличава ефективността според мен, защото иначе се губят ценни градуси, които после трябва да се възстановят. Задал съм конкретен въпрос, ако нямаш конкретен отговор няма нужда да ми задаваш въпроси, които са предмет на темата, която посочих, а и още една има подобна.
Davidov

Мнениеот maxsound » 19.02.2012 04:56

Не съм специалист по флуидни системи. Според мен е по добре помпата да ти е на прав ток. Има такива за 12 волта-ще се наложи контролер или стабилизатор. Грундфос(ако модератора прецени че е реклама да го махне) имаха такива помпи. Или помпа с импулсно захранване, което си е частен случай на прав ток-променливо, гретц, кондензатори и ето ти го правия ток. Обаче може се наложи инвертор. Едно приложение, в самата помпа има честотен инвертор а на входа си е импулсно захранване http://cbs.grundfos.com/Bulgaria/produc ... -line.html
maxsound

Мнениеот Davidov » 22.02.2012 00:29

Разгледах сайта, но не можах да видя помпа на 12 V за прав ток и да става за гореща вода поне 80 градуса. Иначе един контролер сигурно ще се наложи, важното е да няма акумулатор и ю пи ес и да избегна електрониката :roll:
Davidov

Мнениеот maxsound » 22.02.2012 15:59

Явно нещо съм объркал. Другото което се сещам е че би могла да свърши работа автомобилна електрическа водна помпа.
maxsound

Мнениеот LazarG » 22.02.2012 19:31

Струва ми се едновременно и нтересно и несериозно. Дайте някакви характеристики
Аватар
LazarG

Мнениеот Davidov » 22.02.2012 23:49

maxsound написа:Явно нещо съм объркал. Другото което се сещам е че би могла да свърши работа автомобилна електрическа водна помпа.

Благодаря за идеята, намерих засега това http://www.mitsubishibg.com/forum/index ... opic=24173 при полжение, че колектора ще бъде на терасата и няма да се преодоляват метри денивелация има шанс да върши работа това нещо :roll:
Davidov

Мнениеот LazarG » 23.02.2012 08:35

Засега отговаря на определението "несериозно", иначе продължава да ми е интересно :wink:
Аватар
LazarG

Мнениеот saraneron » 23.02.2012 17:52

А какво ще кажете за тази идея? Дирекдно захранване на бойлер от фотоволтаик?
Този въпрос съм го поставил преди година и повече,напълно е възможно и е в пъти по- надеждно и по-малко трудоемко за изпълнение, отделно зимно време няма никакви загуби,напротив панела, ако е моно или поли му е още по-добре ,НО е 2-6 пъти по-скъпо от топлинните колектори ,другия проблем е ,че трябва да се ползва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО контролер ,който да осигорява оптималната работна точка /MPP/ на фотоволтаика, иначе при директно свързване с нагревателя, което реално е възможно /примерно 5 последователно свързани 48волтови панела или други комбинации около 220-250 волта, на нагревателя не му пука дали е захранен с постоянно или променливо напрежение а може да се поръча и нагревател по желание на клиента за други мощности и напрежения/, но КПД на системата ще се колебае в големи граници ,от 0%-15% средно за моно и поли технологиите, което намалява общото КПД, респективно повишава цената на системата.Идеята е работеща и ако се цели на първо място надеждност -ДА при сегашните цени поне 10 години ще се изплща може и 30,но ако имам излишни панели бих си направил такава инсталация .Все пак фотоволтаиците трябва да осигуряват поне 1000ват/часа , което пък е свързано и с място за инсталиране ,но пък ако се кефиш, можеш да ги сложиш на покрива на саседния блок :D .НЯМА , термометри ,помпи, ЮПС,антифризи,гликоли ,прокапали фитинги , допълване , лятото проблеми с излишна енергия, зимата големи загуби....... ,а бе ,99% от слабите места на системите с флоид се елиминират, това най ме кефи!И на практика е в пъти по дълговечно от флоидните системи , само бойлера трябва да се обслужва ежегодно и комплекта клапани и вентили около него!
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот lz1wvm » 24.02.2012 01:21

saraneron написа:....Все пак фотоволтаиците трябва да осигуряват поне 1000ват/часа , което пък е свързано и с място за инсталиране ,но пък ако се кефиш, можеш да ги сложиш на покрива на саседния блок :D....

Ако фотоволтаика трябва да осигурява 1 киловат на час,то мощността на панелите,може би трябва да е 10 киловата,нека по-запознатите да кажат....но въобще защо пишем безмислени и нерентабилни идеи....сигурно щото гъзарията няма почивен ден.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот saraneron » 24.02.2012 06:00

Колегата по форум иска да си захрани помпата на соларната инсталация от фотоволтаик ,това е 100% РЕАЛНО ,ако не вярват някой да погледнат в Ю ТУБ ,там има клипче на американец ,който показва как се прави всичко ,гледал сам го преди половин година, днес не го открих ,то да е едно........ За моята идея, в момента мога да си доставя 1киловат панели директно до в къщи ,поли или моно на цена 1500 лева , да речем 6х 180 вата, стойка на покрива, дебели кабели около 30метра, контролер нагревател за ниско напрежение ,според контролера , кутия с предпазители и защита от гръм, заземяване може да има и друго което сам пропуснал..... ,труда от мен ,цялата инсталация ще излезе около 2500лева,кое не ти харесва,цената?Кое не е реялно?
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот Davidov » 24.02.2012 16:00

Първо за този вариянт само на фотоволтаици и кабел мислих, но при тази ефективност от 14-16% не си стурва, а понеже стандартното изпълнение с вакуумтръбен колектор го имам в другото си жилище освен плюсовете има и доста минуси. Искам всичко да ми е на терасата, все пак за жилищен блок става дума сега и то на 2-ри от 6 етажа. Терасата обаче не е малка и е 100% южна. Засенчване няма дори и в края на декември месец, освен след 16.15 часа зимата и 17.30 през лятото. Напълно изпълнимо е, по-евтино от стандартния вариянт, остава въпроса дали ще е по-ефективно има писано в други теми на този форум, а и на други места в нета, но информацията за подробностите като подходяща помпа, фотоволтаик и др. е оскъдна. Колега saraneron ще ти бъда благодарен ако откриеш клипът, за който говориш. Колега LazarG обоснови определението "несериозно" ако обичаш и ако можеш ми дай идея за клапан или друг вариянт за спиране на циркулацията, когато водата в бойлера е с по-висока температура от тази на флуида в системата на серпентината и колектора.
Davidov

Следваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода