А какво ще кажете за тази идея? Дирекдно захранване на бойлер от фотоволтаик?
Този въпрос съм го поставил преди година и повече,напълно е възможно и е в пъти по- надеждно и по-малко трудоемко за изпълнение, отделно зимно време няма никакви загуби,напротив панела, ако е моно или поли му е още по-добре ,НО е 2-6 пъти по-скъпо от топлинните колектори ,другия проблем е ,че трябва да се ползва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО контролер ,който да осигорява оптималната работна точка /MPP/ на фотоволтаика, иначе при директно свързване с нагревателя, което реално е възможно /примерно 5 последователно свързани 48волтови панела или други комбинации около 220-250 волта, на нагревателя не му пука дали е захранен с постоянно или променливо напрежение а може да се поръча и нагревател по желание на клиента за други мощности и напрежения/, но КПД на системата ще се колебае в големи граници ,от 0%-15% средно за моно и поли технологиите, което намалява общото КПД, респективно повишава цената на системата.Идеята е работеща и ако се цели на първо място надеждност -ДА при сегашните цени поне 10 години ще се изплща може и 30,но ако имам излишни панели бих си направил такава инсталация .Все пак фотоволтаиците трябва да осигуряват поне 1000ват/часа , което пък е свързано и с място за инсталиране ,но пък ако се кефиш, можеш да ги сложиш на покрива на саседния блок

.НЯМА , термометри ,помпи, ЮПС,антифризи,гликоли ,прокапали фитинги , допълване , лятото проблеми с излишна енергия, зимата големи загуби....... ,а бе ,99% от слабите места на системите с флоид се елиминират, това най ме кефи!И на практика е в пъти по дълговечно от флоидните системи , само бойлера трябва да се обслужва ежегодно и комплекта клапани и вентили около него!