Моля знаещите и силните по електротехника

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Pyramid » 09.08.2011 18:09

В специалността "електрически мрежи и централи" нещата се изучават.
Това, дето го гледати на клипчето, не енормално изключване - някой много се е отнесъл, та изключва под напрежение с разединител. Дивотия от класа.

Който коментира, няма да е зле, да е понаучил това-онова, че иначе, срам, срам, срамЪ! :oops:
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Мнениеот Mateev » 22.08.2011 21:53

Подобна дъга съм виждал със собствените си очи в подстанция Балкан гр. Габрово преди около 30 години. Бях там на стаж. Нормално при изключване на трансформатор процедурата е следната:

1. Изключват се силовите (мощностните) прекъсвачи. Това става от командната зала с натискане на едно копче. Едни бутилки със сгъстен въздух (над 200 атмосфери) се задействуват и издухват дъгата от изключвателя, принуждавайки я да измине много по-дълъг път през едни ребра от изолационен материал. Да ме извинят специалистите, ако нещо бъркам с терминологията.

2. На ръка се върти една ръчка, с която се отваря един разединител (щанга, дълга 3-4 метра). Той се отваря много бавно и пак има някаква малка дъга, свързана с остатъчните капацитети.

3. Заземяват се останалите свободни изводи на линията и/или на трансформатора (по мое време това пак се правеше на ръка).

Та аз съм жив свидетел как един от дежурните започна на ръка да отваря разединителя и как се образува дъга, подобна на тази от клипа. Само че тази дъга, която гледах, не искаше да угасва. Та стана един малък екшън в подстанцията, в който няколко човека си крещяха един на друг и тичаха като откачени насам-натам, а аз като стажант само стоях и им гледах сеира. А дъгата горя известно време, стопи каквото можеше да се стопи и после си угасна сама.

Тотални щети по съоръженията около дъгата. Стотици килограми стопен метал. А причината - ами нещо е станало с мощностните изключватели. Копчето не ги е задействувало, а лампичките и алармата са изгорели или нещо подобно. Не знам дали това е често срещано явление, но при мене се случи и аз бях жив свидетел.

ПС: Няколко месеца по-късно, когато вече не бях на стаж, една прекрасна нощ подстанция Балкан гръмна. Взриви се един трансформатор на 110 kV. Доколкото си спомням 40 MVA с няколко тона масло вътре в него. Имало е пламъци стотици метри в небето. Пожара изгасва чак на сутринта (аз видях края му).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 24.08.2011 21:37

Да допълня само към мнението на г-н Матеев.
Доколкото знам линии средно и високо напрежение се изключват,поради авария или ремонт.При ремонт(понеже ще се работи по трасето на изключения далекопровод),задължително се заземява от двете страни на изключеното трасе.Ако е при авария,зависи от диспечера обслужващ района.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Предишна

Назад към Свободни теми и дискусии