от Mateev » 22.08.2011 21:53
Подобна дъга съм виждал със собствените си очи в подстанция Балкан гр. Габрово преди около 30 години. Бях там на стаж. Нормално при изключване на трансформатор процедурата е следната:
1. Изключват се силовите (мощностните) прекъсвачи. Това става от командната зала с натискане на едно копче. Едни бутилки със сгъстен въздух (над 200 атмосфери) се задействуват и издухват дъгата от изключвателя, принуждавайки я да измине много по-дълъг път през едни ребра от изолационен материал. Да ме извинят специалистите, ако нещо бъркам с терминологията.
2. На ръка се върти една ръчка, с която се отваря един разединител (щанга, дълга 3-4 метра). Той се отваря много бавно и пак има някаква малка дъга, свързана с остатъчните капацитети.
3. Заземяват се останалите свободни изводи на линията и/или на трансформатора (по мое време това пак се правеше на ръка).
Та аз съм жив свидетел как един от дежурните започна на ръка да отваря разединителя и как се образува дъга, подобна на тази от клипа. Само че тази дъга, която гледах, не искаше да угасва. Та стана един малък екшън в подстанцията, в който няколко човека си крещяха един на друг и тичаха като откачени насам-натам, а аз като стажант само стоях и им гледах сеира. А дъгата горя известно време, стопи каквото можеше да се стопи и после си угасна сама.
Тотални щети по съоръженията около дъгата. Стотици килограми стопен метал. А причината - ами нещо е станало с мощностните изключватели. Копчето не ги е задействувало, а лампичките и алармата са изгорели или нещо подобно. Не знам дали това е често срещано явление, но при мене се случи и аз бях жив свидетел.
ПС: Няколко месеца по-късно, когато вече не бях на стаж, една прекрасна нощ подстанция Балкан гръмна. Взриви се един трансформатор на 110 kV. Доколкото си спомням 40 MVA с няколко тона масло вътре в него. Имало е пламъци стотици метри в небето. Пожара изгасва чак на сутринта (аз видях края му).