Търся реле или...

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Търся реле или...

Мнениеот venkap » 22.10.2014 21:38

lz1wvm написа:Дали ще е транзистор или тиристор,няма голяма разлика.Може би venкap има предвид галванично разделяне на веригите.

Разликата е в това, че при използването на тиристор след активирането на схемата, състоянието на релето остава включено до отстраняването на причината или ресет. При използването на транзистор се влиза в режим на превключвания, които в случая са нежелателни.
venkap

Мнениеот lz1wvm » 22.10.2014 22:21

venkap написа:
lz1wvm написа:Дали ще е транзистор или тиристор,няма голяма разлика.Може би venкap има предвид галванично разделяне на веригите.

Разликата е в това, че при използването на тиристор след активирането на схемата, състоянието на релето остава включено до отстраняването на причината или ресет. При използването на транзистор се влиза в режим на превключвания, които в случая са нежелателни.

За да влиза в режим на постоянни превключвания с транзистор,това най-вероятно е от входния сигнал.Или импулсен входен сигнал.
А че тиристора не изключва при този пулсиращ сигнал,значи,че няма достатъчно напрежение на управляващия вход,за запушване на тиристора.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Foton » 22.10.2014 23:01

lz1wvm написа:
venkap написа:..За да влиза в режим на постоянни превключвания с транзистор,това най-вероятно е от входния сигнал.Или импулсен входен сигнал.
А че тиристора не изключва при този пулсиращ сигнал,значи,че няма достатъчно напрежение на управляващия вход,за запушване на тиристора.

Ами не! Тиристора се запушва по по-друг начин...Прочети малко теория.

Ако искаш да използваш тиристор трябва да размениш входовете на ОУ. По предложения начин релето стои постоянно включено и отпада при напрежение под зададеното.
Може би най-добре е да споделиш какъв конкретно проблем се опитваш да решиш. Тогава ще е по лесно да се намери оптимално решение.
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот lz1wvm » 23.10.2014 06:55

Foton написа:Ами не! Тиристора се запушва по по-друг начин...Прочети малко теория.

А ти знаеш ли каква схема използва venkap,че даваш акъл.
Ето една примерна схема за подвързване на тиристор(в случая симистор)

http://www.pchelar-probvaisambg.com/sta ... spisak.htm
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 23.10.2014 09:23

Гледам ви и ви се чудя - нима не знаете, че тиристори и симистори се използват само в схеми с променливотоково захранване? Случая не е такъв, така че забравете за тях.

Много приказки могат още да се изприказват по темата и ще са напълно безсмислени до момента, до който не разберем какво е ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО на схемата и какви са параметрите на устройството, което трябва да се управлява. В момента имаме НЕКОРЕКТНО задание.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 23.10.2014 09:29

venkap написа:Оперативното напрежение е петнадесет волта. Трябва да сработи релето при определени стойности на напрежението. Ще се използва един нормално отворен и един нормално затворен контакт.

Под "оперативно напрежение" какво разбираш? Това напрежението за захранване на схемата ли е или напрежението, което ще го измерваме, за да задействуваме релето?
Какъв ток можем да си позволим да дърпаме от това напрежение?
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот venkap » 23.10.2014 11:03

Mateev написа:
venkap написа:Оперативното напрежение е петнадесет волта. Трябва да сработи релето при определени стойности на напрежението. Ще се използва един нормално отворен и един нормално затворен контакт.

Под "оперативно напрежение" какво разбираш? Това напрежението за захранване на схемата ли е или напрежението, което ще го измерваме, за да задействуваме релето?
Какъв ток можем да си позволим да дърпаме от това напрежение?

Става въпрос за стабилизирано напрежение от 15V с мощност 15 VA. Веригата е с дължина около 18 метра на проводниците (скрит монтаж), минаващи през няколко изключвателя и накрая захранва електронен датчик с консумация 280 mA. Имам съмнение, че това напрежение се колебае и възпрепятства нормалната работа на крайния датчик. Идеята е да пусна директен проводник до крайния датчик, да монтирам схемата и да измеря двата потенциала.
venkap

Мнениеот Mateev » 23.10.2014 14:47

Ами тогава имам следното предложение - сложи в непосредствена близост до датчика DC/DC преобразувател, настроен на 15V и няма да ти пука какво е захранващото напрежение и колко се колебае, както и колко е дълга линията. Ползвам масово такива - на входа се подава произволно напрежение от 3 до 30V, а на изхода си го настройвам да е толкова, колкото ми трябва. Откакто започнах да ги ползвам тези платчици вече въобще не ми пука какъв захранващ адаптор ще ползвам - вземам първия, който ми попадне пред очите. Разните му там сюичи, Wi-Fi, DVR-и всякакви други устройства с външно захранване ги отварям и вътре за постоянно слагам по една такава платчица. След това включвам за захранване какъвто адаптор ми попадне пред очите, и устройството заработва.

http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=DC ... k&_sacat=0

Ако не ти се чака 1 месец доставка, мога да ти пратя по куриер една бройка, пък ти ще черпиш една бира.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Foton » 23.10.2014 19:25

Г-да, както обикновено забихме в друга посока.
LZ1WVM, учудвам се, че си взел изпит за любителска правоспособност.... Накратко: тиристора се запушва, когато през него спре да тече ток, т.е. в нулата на синусоидата или при обратно напрежение. Затова се използва предимно в AC вериги. Г-н Матеев в почти прав за това. Но всеки уважаващ се изправител за отговорна апаратура има на изхода си един тиристор, дето се отпушва при повишено напрежение. Това води до изгаряне на някой бушон, но не и на апаратурат след него. Елементарна защита. Подобна е описана тук:
http://cqham.ru/un7gm_stb.htm

Venkap, би ли посочил типа на датчика и уточнил за какъв дявол в захранващата верига има изключватели?
С този проводник, дето го мислиш, ще мериш разликата в потенциалите, но какво става, когато някой изключвател изключи?
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Блудният син » 23.10.2014 20:46

Изпитите за "любителска правоспособност", Фотонски, са за операторски умения и квалификация. На познанията по електроника там се гледа доста либерално-основно, техника на безопасност и малко неща от обща култура. За последното може да ми вярваш, преди 28 години и аз минах такъв за трети път. Пък и прав е Велико, като ти казва, че не сме достатъчно добре запознати със случая. Според мен, Матеев държи най-добре нещата и оказва нужната подкрепа. Не се нахвърляй.
Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.
Блудният син

Мнениеот venkap » 23.10.2014 20:56

Mateev написа:Ами тогава имам следното предложение - сложи в непосредствена близост до датчика DC/DC преобразувател, настроен на 15V и няма да ти пука какво е захранващото напрежение и колко се колебае, както и колко е дълга линията....
...Ако не ти се чака 1 месец доставка, мога да ти пратя по куриер една бройка, пък ти ще черпиш една бира.

Mateev, благодаря за идеята. Имам такъв конвертор и ако преценя ще го монтирам. Колкото до бирата, за мен ще бъде удоволствие да почерпя.
Foton написа:...Venkap, би ли посочил типа на датчика и уточнил за какъв дявол в захранващата верига има изключватели?
С този проводник, дето го мислиш, ще мериш разликата в потенциалите, но какво става, когато някой изключвател изключи?

Става въпрос за охранителна система, към имот, правена в средата на деветдесетте години. Датчика е сглобяван от изпълнителя на охранителната система но е залят с епоксидна смола. Вероятно има заводски аналог, но не знам дали е уместно да влизам в подробности. Системата работи, но от няколко месеца собственика твърди, че възникват аномалии...
Всъщност освен да измеря напрежението на веригата не се сещам, какво мога да направя. Ако не е напрежението, ще е въпросният датчик...
venkap

Мнениеот Foton » 23.10.2014 23:04

Блудният син написа:Изпитите за "любителска правоспособност", Фотонски, са за операторски умения и квалификация. На познанията по електроника там се гледа доста либерално-основно, техника на безопасност и малко неща от обща култура. За последното може да ми вярваш, преди 28 години и аз минах такъв за трети път. Пък и прав е Велико, като ти казва, че не сме достатъчно добре запознати със случая. Според мен, Матеев държи най-добре нещата и оказва нужната подкрепа. Не се нахвърляй.

Вярвам ти LZ2BL, педи 28 години, т.е през 1993 сигурно вече е било така. Свидетелството ти за клас е 404/1993, т.е. изпита е бил по Наредба Nr2. Прочети я пак.
И моля да бъда извинен ако съм оставил впечатление, че се нахвърлям. Просто реагирам по-остро на някои неточности...
Foton

Мнениеот Foton » 23.10.2014 23:11

venkap написа:Става въпрос за охранителна система, към имот, правена в средата на деветдесетте години. Датчика е сглобяван от изпълнителя на охранителната система но е залят с епоксидна смола. Вероятно има заводски аналог, но не знам дали е уместно да влизам в подробности. Системата работи, но от няколко месеца собственика твърди, че възникват аномалии...
Всъщност освен да измеря напрежението на веригата не се сещам, какво мога да направя. Ако не е напрежението, ще е въпросният датчик...

Нещата бавно се проясняват. Това някакво подобие на PIR ли е? Ако е така просто го изхвърли! Вече има много по-съвременни датчици, дето не те докарват до тиха лудост!
Иначе, преди да си правиш разни схеми за да локализираш проблема, бих ти предложил старата изпитана методика "режи и пробвай". Изключвай временно един по един датчиците и МУК-овете докато аномалиите спрат.
Foton

Мнениеот Блудният син » 24.10.2014 11:14

Е, допуснал съм някои неточности, поднасям извинения. Обаче, фактите си остават: Любителската квалификация не е държавен изпит във ВУЗ, специалност електроника пък и, що народ е получил такава, какво му е било в момента в главата, като е писал пост набързо, като Велико, много неща са накуп, за да го съдим. За реагиране на неточности, обаче - случва се - странно нещо: Един да реагира бурно - може, и минава като, едва ли не, в реда на нещата а друг веднага става враг на народа и/или/ нещо от вида. Ако не се лъжа, сам бях "трол", някой даже доживотна аха!-да ми лепне...
Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.
Блудният син

Мнениеот alabala963 » 24.10.2014 18:43

Блудник,
Ти нямаше ли си тема, в която се изявяваше.
Нерде реле - нерде враг на народа.
Човека иска мнение за реле, а ти забиваш темата в друга посока. Колкото и да се стискаш да не се изявиш в друга тема, все не се получава. Залепи си една бележка да ти напомня, че е хубаво да четеш всички теми, но да си пишеш само в "ТВОЯТА".

ПП Моля те не ми отговаряй. Или ако не издъжаш - направи го в "ТВОЯТА" тема.
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Предишна

Назад към Свободни теми и дискусии