Потрошена централа

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Потрошена централа

Мнениеот Mateev » 28.07.2013 10:30

Имам да съобщя една много лоша новина:

На мой клиент преди няколко дена през нощта вандали са потрошили почти цялата централа. Изглежда са вилнели цяла нощ, защото са потрошени 60% от всички модули. Всеки един модъл персонално е бил удрян с някакъв твърд предмет. Може би е имало и кирки, защото има модули с дупки. Централата е с три големи плочи, но с малък наклон, по който може да се ходи. Та вандалите явно са се качили на плочите отгоре и са забивали кирката едва ли не във всеки един модул.

Правен е и опит централата да бъде запалена, защото по най-ниската редица с модули има нагорени модули. Изглежда е бил хвърлен някакъв парцал, напоен с някаква течност, и този парцал после е бил запален, но за наше щастие се е оказало, че модулите не поддържат горенето, и пожара е останал локализиран в 1-2 модула.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Re: Потрошена централа

Мнениеот Mateev » 28.07.2013 10:44

Централата е по мярка 312 и е застрахована в полза на ДФЗ. Дойдоха застрахователи, но все още не знаем на колко ще оценят щетата и на кого ще дадат парите - на клиента или на ДФЗ. Не е ясно кой ще покрие разликата до новите цени на модулите - нали вече има мита и модулите са по-скъпи. Не е ясно дали застрахователите ще покрият и цената на труда по ремонта - все пак си е сериозно перо едва ли не цялата централа да се разглоби и след това да се сглоби отново.

Засега само изпратихме екип да разкачи повредените стрингове и да обезопаси централата против евентуално случайно късо съединение и пожар вследствие на него.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 28.07.2013 10:55

Полицията също огледа централата. Любопитно ми е дали ще успеят да хванат извършителите. Все пак щетите са огромни - за стотици хиляди левове. На практика престъплението е с по-големи щети дори и от банков обир. Би трябвало полицията да си счупи краката в търсене на извършителите. Такъв случай рядко им се случва и ако се издънят - ще е голям гаф.

Ето репортажи в пресата:
http://www.blitz.bg/news/article/213481
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2181818
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 28.07.2013 11:06

Ето няколко снимки, направени от нашия екип:

IMG_2043.JPG
IMG_2043.JPG (281.46 KiB) Прегледано 15853 пъти

IMG_2061.JPG
IMG_2061.JPG (222.33 KiB) Прегледано 15853 пъти

IMG_2071.JPG
IMG_2071.JPG (273.42 KiB) Прегледано 15853 пъти

IMG_2079.JPG
IMG_2079.JPG (256.79 KiB) Прегледано 15853 пъти

IMG_2080.JPG
IMG_2080.JPG (276.28 KiB) Прегледано 15853 пъти

IMG_2085.JPG
IMG_2085.JPG (360.55 KiB) Прегледано 15853 пъти

IMG_2098.JPG
IMG_2098.JPG (332.38 KiB) Прегледано 15853 пъти

IMG_2107.JPG
IMG_2107.JPG (241.62 KiB) Прегледано 15853 пъти
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 28.07.2013 11:16

В целия този случай има и една положителна новина, и тя е следната:

ЕДНА ЦЕНТРАЛА МНОГО ТРУДНО МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАПАЛЕНА !!!

Въпреки няколкократните опити на вандалите да предизвикат масов пожар, те не са успели. Явно материалите, от които са направени модулите и опроводяването НЕ РАЗПРОСТРАНЯВАТ ГОРЕНЕТО. В резултат на това има само локални щети, предизвикани от горящи парцали и разлята горяща течност. Тоест поне за пожари можем да не се безпокоим. Ако под вашите централи няма горими предмети, като например суха трева, можете да сте спокойни, че глобален пожар е невъзможен. Локални щети в някой модул или някое табло са възможни при късо съединение и възникнала дъга, но огъня няма да се разпространи по цялата централа. При това положение е безсмислено да се плаща застраховка против пожар, след като дори и той да възникне, щетите са локални и засягат само 1 модул или 1 табло.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 28.07.2013 11:25

Вторият важен извод е, че

ЕДНА ЦЕНТРАЛА СЕ ПОТРОШАВА (УНИЩОЖАВА) МНОГО БАВНО И МНОГО ТРУДНО !!!

Иска си много хамалска работа да се потроши всеки един модул, и това вероятно е отнело много време. Ако централата имаше охранителна система, която да включи сирена и да запали някакви лампи, щетите щяха да са ограничени само до 2-3 модула. В случая вандалите са трошили необезпокоявани в продължение на часове. И понеже е било тъмно като в рог, вижда се че са пропуснали част от модулите.

ПОУКИТЕ:

1. Ако централата беше осветена, нямаше да има щети, или щяха да са минимални
2. Ако централата имаше камери, нямаше да има щети, или щяха да са минимални
3. Ако се беше задействувала някаква сирена, нямаше да има щети, или щяха да са минимални

В психологията на всеки един престъпник е заложено чувството за безнаказаност. Ако по някаква причина този престъпник осъзнае, че може да бъде разкрит, той ще се откаже от престъплението. Камерите, светлината и силния звук са една много добра превантивна мярка против вандали. Ако имаше само едното от трите, вандалите щяха да се ограничат с хвърлянето на някои камък отдалеко, и щетите щяха да са само по 1-2 модула.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 28.07.2013 11:33

И такаааааа.........
Случилото вече се е случило и за съжаление няма как да го върнем назад. Можем единствено да си вадим изводите и да предприемем мерки, щото това същото да не се случи и на нас.

Както всички вече видяха, най-голямата заплаха за една централа се явява ВАНДАЛИЗМА !!! Само той е в състояние да причини огромни щети. Всяко едно друго събитие с лош край нанася САМО ЛОКАЛНИ ЩЕТИ, докато щетите от вандализма са ГЛОБАЛНИ !!!

От тука нататък ни остава само едно - отново да извадим от праха старите теми за охраната на една централа и още един път да ги преразгледаме и преосмислим от позицията на новото знание - ГЛОБАЛЕН ПОЖАР Е НЕВЪЗМОЖЕН, следователно остава една единствена заплаха за глобално унищожение и тя се нарича ВАНДАЛИЗЪМ !!!
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 28.07.2013 12:03

И по някакво стечение на обстоятелствата аз познавам една фирма, която може би е в състояние бързо, лесно и евтино да разреши проблема със защитата на една централа от вандализъм. Историята е следната:

Както вече някои от вас знаят, в последната една година аз започнах да развивам пчеларския бизнес. Накупих стотици кошери, създадох десетки пчелини, и постепенно започнах да изучавам този нов занаят. И в него по аналогия с централите всеки един пчелар притежава скъп обект (пчелин), разположен някъде из горите тилилейски, далеко от населените места. И при пчеларството проблема с охраната на пчелина от кражба на кошери се явява ПРОБЛЕМ НОМЕР 1 за разрешаване. Та във пчеларските форуми темата за охраната също е една от най-бистрените най-актуалните теми, писането по които никога не затихва. Дори периодично се подклажда след всеки нов случай на кражба на кошери, който за разлика от централите се случва на някого едва ли не всяка божа седмица.

Преди около няколко месеца в пчеларския форум се появи един нов колега с ник TSC-1, който даде предложение за лесно и евтино разрешаване на проблема с охраната на кошерите. Предложението му е на всеки един кошер да се сложи един евтин вибрационен датчик, който по радиоканал информира едно централно устройство на пчелина, което пък на свой ред изпраща през GSM мрежата SMS с информация за кражбата.

Най-нтересен е датчика на тази система - той представлява един евтин микропроцесорен модул на батерийно захранване, който следи един акцелерометричен датчик и има един мини-предавател с обсег около 1 километър. Ако се появи вибрация със сила, по голяма от зададената, предавателя изпраща сигнал, компютъра на пчелина го приема, и активира GSM модула да извърши предварително запрограмираното действие - пращане на SMS или позвъняване на един или повече предварително запрограмирани GSM номера. Допълнително от това централния компютър има релейни изходи, които могат да включат сирени, осветление или каквото там друго решите (например високоговорител, който казва "е сега ти е.ах мамата").
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 28.07.2013 12:16

С този колега наскоро се срещнахме на пчеларското изложение в Габрово и обсъдихме възможностите за прилагане на неговата система за охрана по моите пчелини. Системата не е окончателно готова, но в момента ми подготвя тестов комплект за експерименти. Иначе фирмата е много напреднала в сферата на GSM комуникациите, като дълги години с това си изкарва хляба, правейки подобни системи за бензиностанции, ветрогенератори и за какво ли не друго. Тоест пчеларското приложение на системата не е нова разработка, а само една дребна доработка на вече съществуваща надеждна система, доказала качествата си през годините.

След случая с вандализма в централата в Бяла моментално се сетих, че една такава система много би могла да бъде полезна по простата причина, че ВАНДАЛИЗМА Е СВЪРЗАН С ВИБРАЦИИ НА ЦЯЛАТА КОНСТРУКЦИЯ. Няма начин да счупиш модул, без да вкараш вибрации в цялата конструкция. Нещо повече - вибрации ще има още с качването на човека върху конструкцията, и тези вибрации лесно ще бъдат детектирани. Трябва само да се сложи по един датчик на всяка една конструкция и един централен компютър за GSM комуникацията. Единичните датчици са няколко десетки лева, а централния компютър - няколкостотин лева. Цялата система заедно с монтажа едва ли ще достигне 1000 лева. По-скоро ще е на ниво 500-600 лв. ако сами си я монтирате.

Ами това е информацията от мене. Аз съм до тука. Смятам да му напиша едно ЛС на колегата от другия форум и да му дам линк към тази тема, а по-нататък той да прецени може ли да доработи системата си така, щото тя да стане подходяща за охраната на слънчеви електроцентрали.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 28.07.2013 12:21

Така или иначе аз съм си поръчал една такава система за тестове по пчелините, та като дойде, ще я тествам и на вибрации по конструкциите на централите. И естествено ще напиша какви са ми впечатленията.

Искам да не възприемате по-горните постинги като реклама на конкретна фирма. Охраната на една централа против вандализъм може да се направи по много начини с различни типове датчици и от различни фирми-производители на системи. Ако знаете за други начини или за други фирми - моля посочете ги в тази тема и поканете съответните фирми да дадат предложения за защита. Аз знам за една и ще я поканя да ни направи предложение от страниците на форума. Ако и вие знаете - действайте по същия начин.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 28.07.2013 12:36

Снощи чух по новините за лошата новина и днес се поразрових из нета за още инфо.
Не ми се пускаше тема по въпроса с цел да не се дава много гласност.
Както и да е. В едно отношение съм напълно 100% съгласен с теб.
Ако полицията не хване изродите, ще е голям срам за тях а и ще насърчат и други такива посегателства.
Иначе това не е вандализъм(обиждаш ме :) ). Това си е планувана акция според мен.
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 28.07.2013 14:15

Разбира се, че акцията е планувана. В основата на плана обаче е стояло убеждението, че престъпниците ще остана безнаказани. Нашата задача е това да го променим, и след това дори да дадем гласност на медиите, че "Всички слънчеви централи в България масово си монтират охранителни системи". Дори и това да не е истина или да е само частична истина, посланието ще достигне до ушите на бандитите и следващия път бая ще се замислят преди да планират нещо ново.

Иначе съм почти сигурен, че бандитите са направили някакво предварително проучване, и са видяли следното:
1. Не се виждат никакви камери
2. Не се виждат никакви датчици
3. Не се виждат никакви сирени
4. Не се виждат никакви антени
5. Не се виждат табели от типа "Внимание, обекта се охранява с електронна техника".
6. Нощем централата не се осветява
7. Нощем не се виждат никакви мигащи светодиоди

С две думи централата все едно е крещяла на всеослушание "ела вълчо, изяж ме".

Друго си е, ако се виждаха охранителни съоръжения. Това автоматично щеше да означава, че бандитите се нуждаят от високо-квалифицирани специалисти по обезвреждане на аларми. Такива може и да ги има в София, но тогава цената на акцията ще нарастне страшно много, нивото на риск - също. А сега какво - намираш си някоя пияна компания в някоя кръчма, черпиш ги по още едно и после им казваш - ето там ще трошите и за награда ще получите ето тази бутилка с уиски. Речено - сторено. Пияниците вероятно ще ги хванат, но истинския подбудител и организатор вероятно никога няма да бъде разкрит.

Та същите тези пияници щяха да се разбягат като уплашени псета, ако нещо беше свирнало или светнало по време на трошенето.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот alabala963 » 28.07.2013 14:27

Ей Вандал, престани да вилнееш из цялата страна. В петък през нощта си хвърлил една тухла по централата в село Войсил. Счупил си един модул само, защото са се разлаяли кучетата. Сценката е заснета с видеокамери, но освен човека с качулка (при 30 градуса на въздуха) и кучетата друго не се вижда и разбира. Няма как да ти се изпише ЕГН-то на видео-материала.
Та .... централата има видео наблюдение, аларма (3 бр. кучета), осветление (три улични лампи), намира се в двора на къща с нова ажурна ограда, застрахована срещу всичко за каквото се сетиш и ефекта е ..... разбит модул (ще снимам утре щетата и ще кача снимката).

Може би трябва да се организира външна периметрова въоръжена 24 часова охрана, 6 метров ров с живи крокодили, хайка в готовност да те залови в радиус от 50 км. с два бойни хеликоптера Ми-28, и жителите на цялото село да са селска гвардия за борба с вандализма.
Е няма да го направя. Не ми се живее като в Мали или някоя африканска забутана държава. Искам като се изкаже някой (синдикален главатар), прокуратура и цялата държавна машина да му се стоварят на главата за насаждане на омраза и призив към вандализъм(хулиганство) и никога никой да не си помисля за подобни изцепки. А такива Вандали като теб ще има винаги, те са малък проблем в нормална държава. Големия проблем е отровената политическа система (аз не съм от "протестиращите" за оставка на правителството), която позволява безнаказано насаждане на омраза от обществени личности по националните медии.

П.П Вандал, нищо лично - само бизнес. К'во съм виновен, че такъв ти е ника :D
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот Mateev » 28.07.2013 14:37

Това с бойните хеликоптери и с рова с живите крокодили много ми хареса. :D :D :D

Забрави само да кажеш за картечните гнезда на всеки ъгъл на централата и с корпуса за бързо реагиране от 1000 морски тюлени, които живеят и се обучават в казарми в непосредствена близост. Мисля че още 1000 нинджи в друга казарма също биха свършили някаква полезна работа.

Та майтап или не - ти всъщност ни даде доказателство, че ако една централа е оборудвана с някакви охранителни съоръжения, най-лошото, което може да се случи, е от време на време от тъмното да излети някоя тухла, която да счупи максимум 1-2 модула. На фона на случката в Бяла твоето си е направо мечта. Вече можеш да се гордееш, че всички охранителни съоръжения ВЕЧЕ СА СЕ ИЗПЛАТИЛИ.

А това с летящите тухли може да се предотврати, ако лампите или прожекторите осветяват не района на централата, а района ОКОЛО ЦЕНТРАЛАТА. Не се притеснявай, че човека е бил с качулка - именно качулката ще го остави дълги години в затвора, защото от пиянска история това вече се превръща в ПЛАНИРАНА и ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ, за която годините наказание са двуцифрени числа.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот alabala963 » 28.07.2013 14:57

Забрави за ПВО (това не е Пенсионер Въоръжена Охрана). Може би три батареи Ц-300 ще са достатъчни.

Но защо е нужно всичко това? Защо не уважаваме труда на другите? Та нали този с бостана се е трудил и потил, за да нахрани децата си и някой да унищожи бостана е приемливо и подстрекавано от синдикални хайдути...

П.П Осветлението е на улицата около двора и какво от това на камерата не се вижда лице, което да бъде индентифицирано.
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Следваща

Назад към Свободни теми и дискусии