Здравейте.Следя форума от доста време накрая не се стърпях и се регистрирах. Искам да поздравя администраторите за идеята.
В форума има полезна но има и прекалено много подвеждаща и невярна информация. Много хора са пресъздали "Размисли и страсти" на проф.Вучков. Не искам да обиждам никой! Информацията която ще изложа по надолу се надаявам да е полезна за всички!
Според БДС напрежението е 230V +/- 10% (207V до 253V)! В последните директиви на ЕС се говори за преминаване на 240V(-6%/+10%). Имам стандарта в офиса но от там не мога да вляза в сайта за да го прикача.
Много хора не са на ясно какво представлява мрежата, какви процеси протичат в нея и как се конфигурира.
Идеята за присъединяване на ВЕИ (различните видове) се свежда до присъединяване на "кълбо от мощност" към някаква минаваща наблизо жица (и в ЕРП и при фирмите занимаващи се с ВЕИ).
По голямата част от мрежа НН е изградена с въздушни електропроводи (ВЕ). Тези електропроводи са построени до 1990г. Тогава никои не е предвиждал че след 20г. ще се присъединяват "кълбета от мощност". При новостроящите се изисква поне 30% запас. В малките населени места тези ВЕ са с дължини над 300м в някой случаи и над 1000м.Ориентировачно едно междустълбие на НН е от порядъка на 30-35м. Типичните сечения на проводниците във ВЕ НН са от 16кв.мм до 70кв.мм. На теория тази мрежа е симетрично натоварена но на практика никога не е симетрично натоварена.
Според БДС напрежението трябва да е 230V(207 до 253). Да вземем една въздушна линия (ВЛ) дълга 400м изпълнена с проводници със сечение 70кв.мм. По тази линия има закачени различни твари и примерно накрая на линията имаме един товар 20кW.В тази линия ниво на напрежението 230V е само теническо понятие, добро пожелание или чиста случайност. Ако някой иска да сметне при ниво на напрежението в трафопоста 230V колко ще е напрежението на 500м (аз това упражнение аз съм го правил и ще го пропусна). Сега да си поиграе и вместо 70кв.мм да използва данни за 200кв.мм. Аз ще ви дам директно резултата - почити никаква полза а увеличихме сечението 3 пъти ! Загубите в линията породени от голямата дължина не се компенсират със повишаване на сеченията.Просто идва момента в който сеченията не помагат!!! Ако намалим дължината на тази линия е друга работа. Но има и по ефективен и евтин вариант - да повдинем напрежението на тази линия (500м 70кв.мм) айде сега същите сметки но с напрежение 245V в трафопоста. И сметките излизат. И за това стандарта е +/- 10% и топлата вода са я открили отдавна.
В ЕРП-то мрежата се "центрова" така:
- в първия консуматор по линията се закача измервателен уред;
- трафопоста се "избузва" така че в първия консуматор напрежението да е разумно високо под 253V;
-отива се при последния консуматор и там се мери и ако всичко е ОК се оставя така. Ако е по ниско напрежението се завишават сеченията (ако има на къде) или се преконфигурира цялата мрежа за да се намали дължината;
ЕРП-тата в БГ (ЧЕЗ+ЕОН+ЕВН) общо обслуват над 100 000км въздушни и кабелни линии НН . Обслужват и СрН но и там е същото.Някой ако иска да си смете кви пари ще струва увеличение на сечението на цялата мрежа НН при средна цена от порядъка на 50лв. на метър. Да си сметне цената на електроенергията която ползва и с колко трябва да се увеличи тази цена за да може ЕРП-то да присъедини всяко "кълбо от мощност" към "близката жица".
Кой къде да се присъедини. Метода с товара цитиран на първа страница го симулирах на Digsilent power factory (преди няколко години ). Общо взето става за няква нереална оценка. Резултатите от симулацията генератор/товар се различаваха с 10-ина волта. А за мен има значение дали е 253V или 263V.
Разумния вариант е този с импедансите. Обаче не видях някой да си е направил труда да разрови някой сайт за инвертори и да види кво правят в Германия примерно.Нали повечето са просто търговци... И пак преоткриваме топлата вода.
http://download.sma.de/smaprosa/dateien ... 083010.pdf
В файла има две графики! Едната е функция на мощноста от импеданса на линията при различни напрежения ot 210Vдо 250V. а другата е при 230V. Импеданса няма да ви казвам как се смята. Ако не ви е ясно какво е импеданс и как се смята по добре не се захващайте.Ако някой си мисли че в Германия расте луканка по дърветата да сметне този импеданс при какви дължини и сечения на линиите се полуава!Файлът е точно за там правен!
Не намерих по лесен вариант за обяснение какво "кълбо" към каква "жица " може и към каква не може.Обаче присъединяването не е само напрежение. Има хармоници, обратни въздействия и една камара щуротии. Но вече ме мързи пък и поста ще стане ужасно дълъг
Надявам се да съм бил полезен за всички "недочуващи "електротехниката. Да не си помислите че аз много знам! Напротив ще се радвам да обсъдим позиците си без да изпадаме в крайности.
ББ