Отказ от EVN за присъединяване за 75 kW ФЦ

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Отказ от EVN за присъединяване за 75 kW ФЦ

Мнениеот Антонов » 29.09.2011 14:33

Здравейте, днес получих отказ (Становище) от EVN за присъединяване на 75 kW ФЦ по чл 24 т.2 от ЗЕВИ. Причината е че няма сграда.

Попитах EVN за присъединяване на 30 KW, и ми казаха, че отново трябва да има сграда, съгласно чл.22 т.1 от ЗЕВИ, който член гласи : които се предвижда да бъдат изградени върху покривни и фасадни конструкции на сгради и върху недвижими имоти към тях.

От EVN ми казаха, че не знаят точно какъв вид сграда трябва да бъде построена, защото всичко се решавало от централата в Пловдив. Единствено споменаха, че сграда трябва да бъде въведена в експлоотация.

Някой сблъсквал ли се е с подобен казус. Въпросът ми е какъв вид сграда да се построи. Дали EVN ще приемат например склад за селскостопански цели.
Антонов

Мнениеот Miro » 30.09.2011 01:19

Ако ядем буквата на закона, сграда е всяко съоръжение, което е трайно свързано към земята и служи да предпазва хора и/или предмети от атмосферните въздействия. Сиреч навесът е също сграда.... ако успееш да убедиш ЕВН, че ти всъщност строиш навеси за сушене на тютюн, билки или каквото там - би трябвало да не могат да ти откажат... или най-малкото отказът им ще падне лесно.
Miro

Мнениеот Vandal » 30.09.2011 09:27

Това с навеса за сушене на тютюн е много добра идея.
КЛАСИФИКАЦИЯ НА СГРАДИТЕ СПОРЕД ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ПОЛЗВАНЕ - ЕКСПЛОАТАЦИОННА ГОДНОСТ,
ВИДА НА КОНСТРУКЦИЯТА ИМ И ИЗПОЛЗВАНИТЕ ОСНОВНИ СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ.
Паянтовите сгради са предимно жилищни и спомагателни стопански (тристранно оградени или неоградени постройки - навеси, обори, складове др.)
Нормативна експлоатационна годност не повече от 35 год.
Аватар
Vandal

Мнениеот ferdy » 30.09.2011 10:11

И да не забравите, че за централи на "покрив" тарифата е по-висока. :lol:
ferdy

Мнениеот Miro » 30.09.2011 11:38

ferdy написа:И да не забравите, че за централи на "покрив" тарифата е по-висока. :lol:

Законът си е закон и трябва да се спазва ;)
Miro

Мнениеот Антонов » 30.09.2011 23:20

Много добро напомняне, че за централи на "покрив" тарифата е по-висока.

Това е много добра идия, вместо да се построи фиктивен склад, може да се направе склад и на покрива му да се монтират целите 30 kW. Ще трябва само според мощността на панелите да се сметне квадратурата на склада, както и конструкцията да е сдрава и надежна.
Антонов

Мнениеот Mateev » 10.10.2011 13:14

Вие ме хвърляте в тъч. Бях забравил, че цените на покрив и земя са различни. Ами сега .................

Проблема е в това че съгласно буквата на закона реших да направя една 30 киловатова централа в двора, като част от панелите са на покрива на сградата на охраната, а другата част - на земята. Няма как централата да се раздели на две части, защото единия инвертор има стрингове както на земята, така и на покрива.

Централата е с два 15-киловатови инвертора, което прави точно 30kW (както е по закон). От към DC страната всеки един инвертор е с по 90 броя 195 ватови модули или общата DC мощност на централата става 35.1 kWp. На покрив се намират само 70 бр. от модулите на единия инвертор. Другите 20, както и 90-те на втория инвертор са на земята.

До момента вече съм похарчил повече от 100 000 лева. Модулите и инверторите са купени, покрива на сградата е ремонтиран (направо сменихме стария покрив с чисто нов). По узаконяването буксувам. Това че е шеста категория с нищо не ми помага. Пак използвам надзор да ми движи нещата в общината, че уж да става по-бързо. Вече няколко пъти подаваме документи с искане за виза и всеки път ни ги връщат с нови искания. Двете папки (ел. и конструкции) вече станаха 9 или 10 - пак се заформи пълно техническо проектиране с всичките му части. Около отстъпеното право на строеж и около оформяне на вещното право различните инстанции ми загубиха повече от два месеца. Към днешна дата все още буксувам и все още нямам виза за проектиране. А тепърва ми предстоят процедурите в ЕРП-то............

С две думи не виждам с какво ми помага тази 6-та категория. Всичко си е по старому......

И все още съм в пълна неяснота по следните два въпроса относно изкупната цена:
1. Ще признаят ли централата ми за 30 kW AC или ще се заядат, че e 35kWp DC.
2. Каква изкупна цена ще имам - за покрив, за земя или нещо междинно
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ferdy » 10.10.2011 18:17

Преди месец попитах представители на Е.ОН, коя мощност ги интересува: АЦ или ДЦ и ми отговориха категорично, че АЦ мощността се взима предвид.

По втората чуденка, за покрива, със сигурност ще ти признаят по-висока цена, ако меренето е отделно, но в твоя случай ще е прецедент, ако дадат смесена цена.
ferdy

Мнениеот petyostoev » 10.10.2011 21:18

Матеев,тези модули по 195 вата,нали са със същите габарити,като 170 ватовите.И в моя случай ако се сменят модулите с тези,но инверторите се запазят същите ще се наложи ли промяна на строителното разрешение и дали ще е необходимо отново съгласуване на промяната с ЧЕЗ.
Благодаря ти предварително.
petyostoev

Мнениеот Kavrakov » 13.10.2011 14:04

Mateev написа:Вие ме хвърляте в тъч. Бях забравил, че цените на покрив и земя са различни. Ами сега .................

Нека още един тъч да хвърля. Проблем, с който най-вероятно ще се сблъскаме скоро:

Инсталациите до 30kW се работят по разпоредбите на чл. 147 от ЗУТ - обекти от VI-та категория, за които обекти нямаме въвеждане в експлоатация (приемателна комисия или дори разрешение за ползване от общината).

Въпрос: Изграждаме централата, отиваме да сключваме договор за изкупуване на енергията и според сега действащите разпоредби от ЕРП ни изискват документ за въвеждане на съоръжението в експлоатация. От къде ще извадим такъв документ, че да отговорим на условията за сключване на заветния договор???
Бирата е доказателство, че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи.
Аватар
Kavrakov

Мнениеот ferdy » 13.10.2011 14:45

От общината.
ferdy

Мнениеот sunny_boy » 13.10.2011 16:10

Колега според мен пак имаш въвеждане в експлоатация, само че този път понеже категорията на строежа е 6-та минаваш не през РДНСК, а на общинска сесия.
sunny_boy

Мнениеот ferdy » 13.10.2011 16:30

По скоро - експертен съвет.
ferdy

Мнениеот Kavrakov » 13.10.2011 17:37

ferdy написа:По скоро - експертен съвет.

НАРЕДБА № 1 от 30 юли 2003 г. за номенклатурата на видовете строежи

Чл. 12. Строежи от шеста категория са строежите по чл. 54, ал. 1 и 4 и чл. 147 ЗУТ.

Закон за устроийство на територията

Чл. 178. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) Не се разрешава да се ползват строежи или части от тях, преди да са въведени в експлоатация от компетентния орган по чл. 177.
(2) Не подлежат на въвеждане в експлоатация строежите от шеста категория.

Строежите от четвърта или пета категория се въвеждат в експлоатация от органите на общинската администрация, като след фактическото завършване на строежа и приключване на приемните изпитвания, ако такива са необходими, възложителят регистрира пред органа, издал разрешението за строеж, въвеждането му в експлоатация. За строежите от шеста категория няма изискване за издаване на разрешение за ползване или удостоверение за ползване, издадено от ДНСК или общината.
Бирата е доказателство, че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи.
Аватар
Kavrakov

Мнениеот ferdy » 13.10.2011 18:09

Значи и на съвет няма да се ходи, това е добре, мерси, колега. Остава да разясним това и на ЕРП-тата.
ferdy

Следваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ