от Mateev » 10.10.2011 13:14
Вие ме хвърляте в тъч. Бях забравил, че цените на покрив и земя са различни. Ами сега .................
Проблема е в това че съгласно буквата на закона реших да направя една 30 киловатова централа в двора, като част от панелите са на покрива на сградата на охраната, а другата част - на земята. Няма как централата да се раздели на две части, защото единия инвертор има стрингове както на земята, така и на покрива.
Централата е с два 15-киловатови инвертора, което прави точно 30kW (както е по закон). От към DC страната всеки един инвертор е с по 90 броя 195 ватови модули или общата DC мощност на централата става 35.1 kWp. На покрив се намират само 70 бр. от модулите на единия инвертор. Другите 20, както и 90-те на втория инвертор са на земята.
До момента вече съм похарчил повече от 100 000 лева. Модулите и инверторите са купени, покрива на сградата е ремонтиран (направо сменихме стария покрив с чисто нов). По узаконяването буксувам. Това че е шеста категория с нищо не ми помага. Пак използвам надзор да ми движи нещата в общината, че уж да става по-бързо. Вече няколко пъти подаваме документи с искане за виза и всеки път ни ги връщат с нови искания. Двете папки (ел. и конструкции) вече станаха 9 или 10 - пак се заформи пълно техническо проектиране с всичките му части. Около отстъпеното право на строеж и около оформяне на вещното право различните инстанции ми загубиха повече от два месеца. Към днешна дата все още буксувам и все още нямам виза за проектиране. А тепърва ми предстоят процедурите в ЕРП-то............
С две думи не виждам с какво ми помага тази 6-та категория. Всичко си е по старому......
И все още съм в пълна неяснота по следните два въпроса относно изкупната цена:
1. Ще признаят ли централата ми за 30 kW AC или ще се заядат, че e 35kWp DC.
2. Каква изкупна цена ще имам - за покрив, за земя или нещо междинно