Имам една съществена техническа грешка: " Зависи как си поискал разрешението за ползване". Да се чете "... разрешението за строеж".
Допълнение към предишния ми пост:
Всъщност, като се замисля не трябва да се разчита на проектанта, защото общо взето той изпълнява поръчка.
Важно е в зародиша на идеята, още преди да са тръгнали админисративните дейности да се намери най-лесния път. Това става или сам (ако си дявол), или някой да те консултира. Ако някой те светне и ти успееш да минеш в по благоприятна категория - това спестява хиляди левове и месеци време. В този смисъл консултанта ти е по-скъп дори от проектанта.
Като казвам консултант, имам предвид всеки, който те "светва" - дали е платено, дали е безплатно, дали е прочетено от вестник, дали е чуто в кръчмата..., няма значение.
Защото категоризацията започва още от искането за виза за проектиране. Ако се минава през виза за проектиране - категоризацията още от там трябва да е обмислена.
Аз казех в предния си пост , че е от искането за разрешение за строеж. При нас е така, защото не минаваме през виза за роектиране. Минаването през виза не е задължително във всички случаи. Всички тези вариации ги дава закновата уредба, ЗУТ-а и наредбите към него.
Поздрави и извинете, че съм толкова многословен и постовете са ми толкова дълги.