Изисквания на EON за присъединяване

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Допълнение и поправка.

Мнениеот elektromer » 29.11.2007 16:50

Имам една съществена техническа грешка: " Зависи как си поискал разрешението за ползване". Да се чете "... разрешението за строеж".

Допълнение към предишния ми пост:
Всъщност, като се замисля не трябва да се разчита на проектанта, защото общо взето той изпълнява поръчка.
Важно е в зародиша на идеята, още преди да са тръгнали админисративните дейности да се намери най-лесния път. Това става или сам (ако си дявол), или някой да те консултира. Ако някой те светне и ти успееш да минеш в по благоприятна категория - това спестява хиляди левове и месеци време. В този смисъл консултанта ти е по-скъп дори от проектанта.
Като казвам консултант, имам предвид всеки, който те "светва" - дали е платено, дали е безплатно, дали е прочетено от вестник, дали е чуто в кръчмата..., няма значение.
Защото категоризацията започва още от искането за виза за проектиране. Ако се минава през виза за проектиране - категоризацията още от там трябва да е обмислена.
Аз казех в предния си пост , че е от искането за разрешение за строеж. При нас е така, защото не минаваме през виза за роектиране. Минаването през виза не е задължително във всички случаи. Всички тези вариации ги дава закновата уредба, ЗУТ-а и наредбите към него.

Поздрави и извинете, че съм толкова многословен и постовете са ми толкова дълги.
elektromer

Re: Допълнение и поправка.

Мнениеот Miro » 29.11.2007 17:38

elektromer написа:Поздрави и извинете, че съм толкова многословен и постовете са ми толкова дълги.

Здравей, съвсем не си многословен, дори ми се иска да си малко по-обстоятелствен. Примерно какъв беше вашия път по институциите, къде е монтирано съоръжението и как стигнахте до разрешителното.
Miro

Мнениеот Admin » 29.11.2007 20:39

Мене също ме посъветваха от общината (мои хора) да махна думичката "електроцентрала" от искането за строително разрешение. Не ми обясниха подробно какво точно следва от тази думичка. Казаха само, че това ще ме набута в някакви безкрайни процедури, включая и в София, които ще предизвикат забавяне от почти 1 година. Затова в момента ще получа "Разрешение за монтаж на конструкция с фотоволтаични панели". Много странна формулировка. Интересното е обаче дали това ще мине пред ЕОН.

Вторник беше съвещанието, на което трябваше да утвърдят издаването на разрешителното. Да, ама не. Отхвърлиха го. Чели на глас обяснителната записка и нищо не разбрали !!! И сега трябва следващия вторник да присъствувам лично и с думи прости да им обяснявам що е то соларен панел и има ли той почва у нас.

ПС: Много благодаря на elektromer за информацията, която споделя с нас. Аз също не считам, че е многословен. Напротив !!! Материята е много важна и произволен споделен личен опит може да бъде от полза на останалите. Затова приканвам всички, които са си имали вземане-даване със ЗУТ да споделят преживяванията си. И разбира се - тънкостите, с които са се проврели през дебрите на законодателството и бюрокрацията.

При мене номера мина с 3 снимки, на които се постарах да не се виждат бетонните фундаменти. Идеята беше да се таксува като конструкция, а не като строеж. Вярно че се позамотаха, но това се дължеше на предизборната треска и следизборната дезорганизираност. Иначе вложих камара от връзки в общината - както мои, така и на мои колеги. И определих специален човек, който от сутрин до вечер висеше пред вратите на различни служители и даваше зор. И въобще процедурата ми буквално летеше и трябваше да приключи за около 10 дена. Да ама започна предизборната кампания и главния архитект го удари на уволнение. И за един подпис папката ми отлежа на бюрото му месец и половина. И нищо не можеше да се направи, въпреки че бях вербувал половината община. Както и да е. Следващия вторник отивам да им обяснявам за какво става въпрос и да се нядяваме че няма да измислят поредната глупост, която да ме забави още месец-два.
Аватар
Admin
Site Admin

Мнениеот elektromer » 30.11.2007 11:10

Да ви кажа, виждам че сте натърпеливи да ви се подаде най лесния път. :))))
Заради намеренията ни за слънчева централа съм изчел закони и наредби и съмм се лутал в тях за да намеря лесния път.
Това не ми е специалност, аз см просто един електроинженер и по-точно електронен инженер.
минах по вашия път. Консултирах се с архитекти на общини и всякакви специалисти по зут и наредбите.
Резултата е общия път, в който те слагат в такива рамки, че ще ти се завие свят.
Причината е не че не са добронамерени. Просто правят общо тълкование и това е. Толкова им е практиката, опита и съобразителността. Това ми костваше много ровене в наредбите и ... трябваше да се оправя сам. Няма да претендирам за авторство и ще ви помогна.
Има разни вариации обаче в зависимост от конкретния случай.

Можем да започнем с някои неща, които да прочетете и тогава можем да продължим, в зависимост от случая:
1. Чл. 140 от ЗУТ - казва кога виата е адължителна
2. Чл. 147 от ЗУТ - прочетете го, голяма вратичка е, направо старгейт:)))
3. Чл. 93 от наредба 7 - това е за покривите ... вие го знаете
4. Наредба 6, чл.4,т.3 и ал.2

Прочетете тези неща и може да продължим, ако има нужда.

Ех, ако някой ми беше помогнал така преди време, щех да спестя месеци и около 1500 лева.

С каквото мога - ще помогна. Надявам се и аз да получа вашата помощ за нещата, които стоят като проблем пък при мен.
Поздрави!
elektromer

Мнениеот Miro » 30.11.2007 12:11

Значи съм на прав път! С адвоката ми и главния архитект на общината стигнахме до същия извод и в момента действам в тази посока. Имам само допълнително изисквания за съгласуване с РИОСВ и РИОКОЗ, тъй като не било ясно дали тази инсталация не застрашава по някакъв начин околната среда или здравето на хората... А, и с БТК, да не би под нея да минават жици през двора ми.
Miro

Мнениеот elektromer » 30.11.2007 17:59

Абе да ти кажа не съм много сигурен дали си на прав път, щом ще съгласуваш с РИОСВ и РИОКОЗ.
Що става въпрос да не би под нея да минават жици и т.н. предполагам че е на земята тази система, т.е. не е на покрив.
Това автоматично означава, че предстои смяна на предназначението на земята. Ама да ти каже нещо не ми се връзват процедурно нещата така както ги обясняваш и аз на твое място бих очаквал процедурни изненади.
Ама щом се консултираш с адвоката си и архитекта си - сигурно всичко ще е наред.
Ама да ти кажа, аз не го вярвам.
Поздрави!
elektromer

Мнениеот IDA » 01.12.2007 02:04

Admin написа:
Никой не е обещавал на никого, че бизнеса със слънчеви електроцентрали ще е лек и безпроблемен. Но на фона на всички останали бизнеси той си има редица неоспорими преимущества:
1. Гарантирано изкупуване на цялата произведена продукция. Кой друг бизнес може да се похвали с такава екстра?-FOREX
2. Гарантирана продажна цена. Кой друг бизнес може да се похвали с такава екстра?-FOREX
3. Минимална или никаква поддръжка. Кой друг бизнес може да се похвали с това?-FOREX
4. Много дълъг живот на материалните активи. Кой друг бизнес може да се похвали с това?-FOREX
5. Няма работници, които да стачкуват с искания за увеличаване на заплатата. Кой друг бизнес може да се похвали с това?-FOREX
6. Бизнеса работи и ти носи печалби дори и тогава, когато тебе те няма за дълъг период от време. Кой бизнесмен може да се похвали, че бизнеса му ще процъфтява, ако той например отиде на околосветско пътешествие и го няма цяла година?-FOREX
7. Светло бъдеще и добри переспективи. -FOREX

Сигурно могат да се изредят още поне 2 пъти по толкова екстри. И истинските бизнесмени ги оценяват. Защото те вече са се блъскали в други бизнеси и знаят колко много усилия има в тях за да се докарат 7-8% годишна печалба. .
-FOREX

Колега , Матеев ,
Реших след дълъг размисъл да надзърна в новата дейност и новия Форум , дали ще могат да се намерят 7 прилики и разлики между тази дейност и предишната 8) 8) 8) Аз намерих приликите , дано да има и разлики , ама май няма......
Успех :idea:
IDA

Мнениеот Admin » 01.12.2007 02:26

Здравей IDA,

Радвам се да те видя на страниците на нашия форум. С тебе сме малко като котката и мишката. Хем се дразним един друг, хем в същото време се борим за една и съща кауза. И сме повече приятели, отколкото врагове. Още повече че в момента аз не съм FOREX брокер (след като продадох СТС Финанс) и по презумпция вече не съм ти враг по подразбиране. И ако те посъветвам нещо за FOREX-a, то вече можеш да си сигурен, че това не е маркетингов ход.

Та по въпроса. По какво се различава FOREX търговията от инвестицията в една слънчева електроцентрала?
Ами много просто. Всичко, което си цитирал е вярно, но само при едно единствено условие, а именно: Трябва да си много печен и да си в състояние да прогнозираш правилно движението на валутните курсове. Тогава, и само тогава, FOREX-а е бизнес - мечта. А ако това не е така, както е в 99% от случаите, то тогава ти си поредната рибка, която налива пари в устата на акулите.

При слънчевите електроцентрали ситуацията е друга. Там е точно обратното. Бизнеса е сигурен, надежден, ниско рисков и прогнозируем с много висока степен на достоверност. И естествено след като има толкова много екстри, това води и до сравнително ниска доходност. При FOREX-a риска по определение е безкраен. Там за часове можеш да станеш милионер. Но в същото време за броени секунди можеш да загубиш всичко и да фалираш. А при слънчевите електроцентрали говорим за дългосрочен бизнес, с бавни и сигурни резултати. Слънчевите централи са едно дългосрочно вложение - до края на твоя живот, до края на живота на децата ти и даже на внуците ти. Доходите са малки, но за сметка на това сигурни. И естествено переспективите са възможно най-добри на фона на наближаващата световна енергийна криза. По време на нея ти и твоето поколение ще имате това, което най-много ще се търси и което ще е най-дефицитно, а именно - евтина екологична и неизчерпаема електроенергия.
Аватар
Admin
Site Admin

Мнениеот IDA » 01.12.2007 03:03

Матеев ,
Благодаря за отговора :D Разбира се че не съм очаквал вече друг отговор , не като текст а по принцип . В неделя ще се разшавам и ако имаме общи интереси , може да имаме целокупния китайски народ като производител . Аз нямам пряк интерес- до края на живота си съм се врекъл че ще работя това-"матрицата форекс" , толкова!!!
Успех!!!
IDA

Мнениеот IDA » 01.12.2007 03:25

Admin написа:Здравей IDA,

Радвам се да те видя на страниците на нашия форум. С тебе сме малко като котката и мишката. Хем се дразним един друг, хем в същото време се борим за една и съща кауза. И сме повече приятели, отколкото врагове. Още повече че в момента аз не съм FOREX брокер (след като продадох СТС Финанс) и по презумпция вече не съм ти враг по подразбиране. И ако те посъветвам нещо за FOREX-a, то вече можеш да си сигурен, че това не е маркетингов ход.....................

.[/b][/color]

За форекса , стегни едни 3-4 акаунта по десетина хиляди някакви единици , по-нататък ще говорим за зависимости- да има такива и те не са математически :D Това може ли да стане? Акаунтите разбира се на твое име! Или ако ще правим тест , а не пари- пак толкова акаунти в СТС по 750/1000 $ :wink:
IDA

Мнениеот Admin » 01.12.2007 03:40

Аз не съм се отказал от FOREX-a. Имам си няколко акаунта. И от дъжд на вятър чуквам по някоя друга сделка, за да не си загубя формата. Освен това СТС Софт си остана моя фирма и продължавам да инвестирам в развитие на търговски системи и във софтуера, за който писах на форума не фрий-зон. Между другото се получи страхотна програма за логване, визуализиране и обработка и на всякакви величини и процеси, течащи в реално време. В това число както и FOREX котировки, така и данни от метеорологични станции или инвертори на слънчеви електроцентрали. Не можеш да предположиш колко много общо има между споменатите по-горе потоци от данни.
Аватар
Admin
Site Admin

към Матев

Мнениеот elektromer » 01.12.2007 11:55

Проблема е във финансовата част, или по - точно във финансово-икономическата целесъобразност.
За това дали е целесъобразно да се вложар пари със 7% печалба..., няма смисъл да дискотираме. Този бизнес е привлекателен, в него има бъдеще, но няма много бизнес...:))))
Определящо е цената на парите, които трябва да се вложат.
Цената на парите се нарича лихва.
С други думи, ако отидеш при един банков специалист - той ще ти обясни, че си на загуба.
Всички инвестиционни намерения се нуцдаят от по-голяма печалба.
Пример:
Ако вземеш пари от банка - ще си на загуба, защото няма да можеш да избиеш плащанията.
Затова схемите от подобен род трябва да имат и друг характер, и други аргументи. Ако е чисто собствено инвестиране с цел печалба - забрави при тези нива.
elektromer

Мнениеот Admin » 01.12.2007 19:02

Тука elektromer повдига един много интересен въпрос. Наистина ако приемем, че има банкови депозити с 10% лихва от една страна и вложение в електроцентрала с 10% доходност от друга - кое е по-изгодно?

След 10 години главницата по кредита ще е обезценена от инфлацията. А в следващите години наистина се очаква голяма инфлация, защото трябва с ускорени темпове да стигнем до цените и заплатите на западняците.

Поради тази причина вложението в нещо, което е защитено от инфлация, си е направо задължително. Друг е въпроса дали слънчевата централа е най-подходящото нещо. Но наличието на гаранции за изкупуване и гаранции за цената правят вложението в централи съизмеримо като риск с вложението в депозит. При това актива не се обезценява от инфлацията. И освен това процента на възвръщаемост е по-висок от този на депозитите.

Единствения недостатък е стареенето на инвестицията, но за период от 10 години това стареене го оценявам на 20% (10 на мощността и 10 заради подмяната на инверторите). В същото време очакваната кумулативна инфлация за този период ще е от порядъка на 100-200%.

Има и още нещо. Преференциалната изкупна цена се състои от 2 компонента - малък и голям. Малкия е процент от пазарната стойност на електроенергията и ще бъде променян всяка една година. А големия е даден именно за да гарантира изплащането на централата и няма да бъде променян 12 години. Следователно само големия компонент е достатъчен да ви изплати инвестицията. А малкия в същото време ще расте и за 10 години най-вероятно ще надмине и големия. И цената на произведения ток от фотоволтаиците ще стане конкурентна на останалите енергоизточници.

Помислете:
Първо ни ограничават квотите за парникови газове. И освен това имат намерение да ги намалят още по-вече. Тоест всички ТЕЦ-ове вече са бита карта. И ще бъдат оставени на доизживяване. А някои от тях даже ще бъдат спрени предсрочно. И гарантирано държавата няма и да си помисли за строителство на нови. А ТЕЦ-овете са основно перо в енергопроизводството на България.

ВЕЦ-ове ще се строят, но то вече не останаха подходящи места. Същото важи и за ветрогенераторите.

А относно биоенергиите - последните световни доклади сочат, че те не са истински неограничено възобновяеми енергоизточници. Освен това в целия цикъл се излъчват повече вредни емисии, отколкото се спестяват от самите растения. И залагането на концепция за биоенергия ще доведе до масово неконтролируемо изсичане на гори и използуване на земеделски земи, което пък ще удари в цените на храните. С две думи - има много въпросителни дали човечеството трябва да разчита на биоалтернативите или не. И е направо чудно, че в енергийната стратегия на правителството се разчита основно на биоенергията. Според мене това е един балон, който ще се спука в следващите 5-10 години.

И така - какво остана?
Останаха атомните и слънчевите електроцентрали. И естествено слънчевите ще са с абсолютен приоритет, а с атомните ще компенсират недостигащата енергия.

Има и разни екзотични алтернативи, като например енергията на вълните или пък на приливите и отливите. Може да се говори и за геотермални енергии, но как ще ги преобразуват в ток не се знае. И въобще като се позамисли човек, единствената сериозна алтернатива за енергийното благополучие на човечеството е слънчевата енергия и слънчевите електроцентрали в различните им вариации. И в момента сме в самото начало на един невероятен бум, който предстои в следващите години. И който ще се развие със или против волята на съществуващите управници.
Аватар
Admin
Site Admin

Мнениеот elektromer » 02.12.2007 15:14

Admin написа:Тука elektromer повдига един много интересен въпрос. Наистина ако приемем, че има банкови депозити с 10% лихва от една страна и вложение в електроцентрала с 10% доходност от друга - кое е по-изгодно?

След 10 години главницата по кредита ще е обезценена от инфлацията. А в следващите години наистина се очаква голяма инфлация, защото трябва с ускорени темпове да стигнем до цените и заплатите на западняците.

Поради тази причина вложението в нещо, което е защитено от инфлация, си е направо задължително. Друг е въпроса дали слънчевата централа е най-подходящото нещо.

За да е коректен икономическия анализ, трябва да те поправя малко:
Първо, доходността от слънчева централа реално е 7-8 процента, а не 10.
Второ, ако се сбъднат прогнозите ти за инфлация, банковоте депозити ще са над 10 %.
Трето - по коректно е да се смята не банковия депозит, а лихвите по кредита, защото той отразява сравнението на този вид бизнес с друг.
Относно обезценяването на главницата:
Обезценяванто на главницата заради инфлация е свързано с увеличаване на лихвите по време на кредита....- така че плащанията нарстват.
През тези 10 години обаче значително се обезценява и централата. Само от експлоатационния мощностен срок, за 10 години тя се обезценява с около 40 процента.
Но в действителност обезценяването ще е към 70 - 80 %. Причината е, че след 10 години цените на модилите ще е по - ниска. Причината е в световната тенденция на увеличаване на търсенето.
А когато след 10 години цената е примерно 3 евро на Ват пик, а сега си я изградил на 5 евро на ват пик, то след 10 години обезценяването от оставащия живот ще е 40 %, и цената реално ще е 1.8 евро на Ватпик, защото новата ще е 3 евро на ват пик.
Схващаш ли?
Обезценяването на главницата едва ли ще е значително повече от обезценяването на централата.
Но едно е ясно - ако в момента трябва да вземеш кредит за да направиш централа и да я финансираш без "помощи", то това си е пълен фалит, защото лихвата по кредита ще е близо двапъти повече от това, което изкарва централата.
Поздрави!
elektromer

Мнениеот Admin » 02.12.2007 15:35

Аз знам нулевите цени на оборудването и наистина твърдя, че може да се направи централа (разбира се голяма), при която цената от А до Я да е такава, щото възвръщаемостта да е 8 години. Реалната възвръщаемост ще нарастне с 1 година заради данък печалба и още с 1 година заради разходите по поддръжка. Затова числото 10 години (10% годишна възвръщаемост) е реалистично.

По въпроса за остаряването не съм съгласен. Ако няма позиционери, то тогава единствения фактор ще е намаляването на мощността и намаляването на цената на модулите. Мощността на модулите ще намалее максимум с 10%. Много е вероятно да намалее и само с 5 или даже с 3%. По цената на модулите също съм голям оптимист, а именно - няма на къде да намалява повече. Или и да има намаляване, то няма да е повече от 10% за 10 години. Всички възможности за поевтиняване вече са изчерпани. Даже има и вероятност и да поскъпнат поради голямото търсене и недостатъчното производство. Освен това ще има поскъпване и на материалите поради инфлацията.

Така че, окончателната ми оценка за около 15-20% поевтиняване на централата за 10 години, според мене е много реалистична.
Аватар
Admin
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ