Сертифицирани инсталатори

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Сертифицирани инсталатори

Мнениеот KD Solar » 07.12.2010 11:16

Започвам тази тема, защото нещо се "МЪТИ".
На конференцията вчера говори директорката на ПГЕ "Джон Атанасов"- инж. Иглика Неделчева.
Говори за курсове за сертифицирани инсталатори, сертифицирани обучители и за сертифицирани обучители на обучителите. Много дълго говори и накрая нищо не разбрах. Съжалявам, че не успях да дочакам края и на дискусията да и задам въпроси.
Тя спомена, че ще се провеждат курсове за сертифицирани инсталатори и тези инсталатори ще са под шапката на Българска асоциация.
И може би е правилно, инсталаторът да премине курс на обучение, защото ние българите, след футбола и политиката, най-много разбираме "как се правят нещата".
Но дали в България ще има само един орган или асоциация, която да "ти дига шалтера" и ако искаш да имаш централка, ще трябва да им "Цакаш" за сертифицирания инсталатор?
Нима не е по-удачно КИИП да органицира курсове за ограмотяване на Електропроектантите, защото за какво ти е този "сертифициран" инсталатор", когато проекта ти е "калпав"?
Ще помоля и EOS Technologies да сподели опита в Германия. Дали този, който иска да си инсталира централка на покрива, може да си го направи сам или трябва да търси фирма, която има "сертифициран" инсталатор, който членува в Асоциация?
Аватар
KD Solar

Мнениеот ferdy » 07.12.2010 20:51

Искам само да доуточня, че по повод сертифицирането на монтажници говорих с Никола Газдов преди 2-3 месеца, като разговорът беше породен от това, че БФА иска да поеме сертифицирането. На моят въпрос, дали, ако БФА стане сертификатор, ще има значение фирмата дали е член на БФА или е независима, по отношение на такси например, отговорът му категорично беше НЕ. На диалога присъстваха над 20 души.
ferdy

...

Мнениеот Gio » 07.12.2010 21:59

...в отговор на това изискване искам да ви напомня позицията на г-н Матеев относно сертификацията на специалисти по ВЕИ - дали сега ще чуем мнението му относно евентуалното поемане на тази функция от БФА чийто радетел е самия той..? Не ми се търси из форума становището му - наистина...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот EOS Technologies » 08.12.2010 00:13

В Германия нещата седят по следния начин:

По принцип всеки може да си монтира инсталацията на покрива сам. За това не се изисква никаква сертификация. Пускането на централата трябва да бъде извършено от ел. фирма. За да имаш ел. фирма трябва сам да си майстор електротехник или да имаш такъв назначен в нея.

Ако вятъра ти духне модулите от покрива, застраховката пита, кой ти е я построил. Те плащат на тебе и ако намерят грубо нарушение на правилата за монтаж (ДИН-норми и прочие) се обръщат към строителя и си искат сумата от него. На практика обаче не ти плащат и се оправдават, че при построяването фирмата изпълнител е направила груби и недопустими нарушения. И инвеститора трябва да види, дали може да осъди фирмата изпълнител и да вземе обезщетение. През това време обаче, банката си иска вноските от кредита! За това казвам: не кредитирайте на повече от 50% - в най-лошия случай!

В Германия много професии са защитени, т.е. не можеш да упражняваш дейността на "дахдекер" (строител на покриви) без да си минал 3-4 години обучение. Същото важи за фризъори, готвачи, електротехници и много други професии. Обаче има и "ситуации", като например консултанти и съветници по застраховки и управление на имущество, в които години на ред нямаше ограничения. Тоест всеки можеше да извършва като фирма тези услуги - дори и да е бил чистач преди това. Много интерсено е например, че професията на коминочистачите е защитена. Те са отговорни за включването в експлоатация на камини. Но, все повече от тях, започват да правят фирмички за продажба на камини. Та в момента се разправят, дали това е ОК и как може да се вкара в порядък. (Ако купя камина от моя коминочистач, е много вероятно, да ми е включи без да мънка и да намира косури отколкото ако я купя от супермаркета и го накарам да я включи - имам в предвид да я пусне без забележки в експлаотация)

В момента обаче, когато много голямо мнозинство от хора започнат да негодуват от качеството на услугите на гореописаните (повечето загубиха много пари от техните съвети и услуги), тогава законодателя започва да прави ограничения в тези професии. Започват едни сертификации, членства, такси (много лукративно) и прочие.

Моето мнение, ако ме питате, е, че в България още не сме стигнали дотам, че да се налага да се правят такива сертификации в този бизнес, защото още не може да се говори за бизнес. По добре е да се започне обучение в техническите училища на широка основа, пък после да се мисли за сертифициране.

Следното сме коментирали често...

Ако монтъорите направят грешки при монтажа, да речем лоши връзки на анкерите, лошо изрязани керемиди, или пък спукат керемиди по покрива, след 1-2 години се напълни тавана с вода и ми потече по стените, намокри паркета (120 ^ на кв.м.) и прочие, какво мога да направя срещу фирмата, която е направила монтажа? В Германия не много, в България пък съвсем нищо. Както казва Матеев, какво ще ми донесе да съдя фирма с основен капитал от 5.000 лв. за нанесени щети от 200.000 лв?

И сега да си дойда на приказката: фотоволтаичния бизнес е много елитарен за средния източно европеец. Няма какво да измисляме правила и сертификати, тъй като тези не могат да бъдат изпълнявани в случай на регресни искания.

Интересното е, че това се проявява и в голям мащаб и на Запад. Немски фирми (китайски също) ми се кълнят за гаранции на модули и инвертори. Каква гаранция бе брате, акцията им паднала от 24 евро през края на 2007 година на 0,50^ в момента: http://kurse.teleboerse.de/showpage.asp ... 0006040025

Има и други кандидати, Изофотон от Испания например. Банките искат гаранция за гаранцията - от Мюнхенер Рюк например. Но на фирмите им е скъпо. Така, че бизнеса стана вече много голям и няма място за малки играчи. Каква работа ми върши една гаранция, задължително по закон към производителя, след като вероятно след 2 месеца него няма да го има?

Та от цялата работа излиза, че всеки един бизнес изисква определено равновесие в силите и възможностите на участниците. И затова няма за какво да се сертифицираме за правото да изграждаме 100 мегавотови ФЕЦ, защото няма кой да дойде и да ги купи (поиска) от нас. Всичко останало влиза на темата протекционизъм на пазара и правене на пари чрез задължителни членства в камарата на еди кой си и годишно сертифициране.
EOS Technologies

Мнениеот KD Solar » 08.12.2010 10:17

ferdy написа:Искам само да доуточня, че по повод сертифицирането на монтажници говорих с Никола Газдов преди 2-3 месеца, като разговорът беше породен от това, че БФА иска да поеме сертифицирането. На моят въпрос, дали, ако БФА стане сертификатор, ще има значение фирмата дали е член на БФА или е независима, по отношение на такси например, отговорът му категорично беше НЕ.

ferdy, това с теб сме го коментирали и друг път - за Асоциацията, която ще порме сертифицирането. Както се казва - ще поживеем и ще видим.
EOS Technologies написа:Моето мнение, ако ме питате, е, че в България още не сме стигнали дотам, че да се налага да се правят такива сертификации в този бизнес, защото още не може да се говори за бизнес. По добре е да се започне обучение в техническите училища на широка основа, пък после да се мисли за сертифициране.

ЕOS, тук си прав. Поздравления за директорката на ПГЕ "Джон Атанасов"- инж. Иглика Неделчева, че вече имат паралелка, в която се изучават ВЕИ.
Аватар
KD Solar

Мнениеот Mateev » 09.12.2010 00:18

Съгласен съм, че трябва да се сертифицират както проектанти, така и изпълнители. И то не заради друго, а защото съм се нагледал на проекти и изпълнения с допуснати много груби фундаментални грешки.

За да има обаче такава сертификация, трябва първо да се организират курсове, на които да се издават удостоверения. Не знам дали БФА трябва да е органа. По скоро това пак ще е КИИП, но ще си наема експерти за обучението.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 09.12.2010 00:47

Аз съм раздвоен за това дали курсовете трябва да са задължителни или препоръчителни.... имам доводи в двете насоки.

А обучението трябва да се поеме от центрове за професионална квалификация. Както се организират курсовете за кранисти, огняри, хладилни техници, оператори на разни машини и прочее. Не мисля, че трябва да са към БФА или подобна организация.
Miro

Мнениеот sns » 11.12.2011 18:07

Здравейте,
Искам да се включа в темата, като дам и малко разяснения.
Накратко - електроинженер съм от 1987г. Не съм член на КИИП, на Строителна камара, на БФА, макар да съм проектирал и изпълнявал проекти, и не мога да се съглася - колега проектант само заради печата да ми взема пари без да има понятие от това което се проектира (всички знаете колко бързо се развива техниката), както и фирмата-строител за това че има 3-та категория.
Повече от 5 години ходя по различни поводи в Германия. Както каза колегата EOS Technologies в Германия нещата стоят по съвсем различен начин. Там тези защитени занаяти (свързани със здравето, безопастността и сигурността на хората) се управляват и защитават от Занаятчийските Камари. Та в тези камари в момента се обучават по много модерни занаяти (мехатроника и роботроника, соларна техника, медиен дизаин, моделиране, CAD и много други които дори в нашите Висши Учебни заведения не се учат, камо ли в средните професионални гимназии (така се наричат в момента).
Имах шанса да завърша такова обучение като в началото на миналата година защитих Solarexpert от Занаятчийска Камара - Кобленц в Германия. Обучението е над фирмено и много задълбочено. В програмата за обучение са засегнати: Фотоволтаиците и Солартермията.
За информация на всички на 03.11.2011 в МУЦТПО - Пловдив открихме Соларна лаборатория, обзаведена от ЗК Кобленц, която е и единствената на Балканите (предназначена е за членовете на Балканското бюро за подпомагане на средното съсловие).
От края на септември аз съм един от 3-мата българи със сертификт за обучител на Соларексперти от Германия (за Балканите - 20), като до момента съм обучил една група.
Не искам да споря с когото и да било, но това е факт и всеки които иска да възползува от това да получи сертификат SOLAREXSPERT директно от Германия да пише на лични.
Всички сме свидетели на хаоса в България и как всеки предлага да ти направи това за което не е учил !!!
А от нуждата за качествени специалисти всички знаем, че това не става за 1 месец, както и за година, понякога са нужни от един месец до много, много ......години за различните индивиди.
Но все пак трябва да се съгласим, че трябва да има правила и тези правила да важат за всички !!!
Готов съм да отговарям на всякакви въпроси.
И накрая пожелавам на всички лека и приятна неделна вечер.
sns

Мнениеот ... » 11.12.2011 21:25

Аз пък съм на мнение, че наличието на диплома "магистър" по "нещо-си" не трябва автоматически да позволява на КИИП да издава печат за ОПП.

Първо младият новоизюпен колега инженер трябва да поработи малко по строежите, за да натрупа опит с изпълнението на чужди проекти, да види кое как става, с какви проблеми и проектантски недомислици се преборва изпълнителя, и чак след това да се захваща със сметките и АутоКАД-а!

Както и съм за това след заглавната страница на всеки проект да има една страница, в която проектанта да описва с какъв ОРИГИНАЛЕН ЛИЦЕНЗИРАН и ЗАКУПЕН софтуер е изготвен проекта.

А за сертифицирането на ВЕИ-инсталаторите също съм ЗА, но ще стане манджа с грозде, както стана и с енергийната ефектувност... ;)
...

Мнениеот nasodj » 12.12.2011 09:52

Все пак книжка кола не кара. Може да си сертифициран от Занаятчииската камара на Марс да управляваш марсохода, но като си некадарен ще си останеш на Земята и ще си караш Голфа. Затова не трябва да се налагат такива допълнителни ограничения и някоя организация да се бие в гърдите и да раздава сертификати срещу заплащане. Пример бих дал курсовете по ЗБУТ за регистрация в камарата както и десетки други опорочени такива сертификации. Трябва самия пазар да определи кои ще инсталира и кои ще гледа как се прави. До 1-2 години всички некадърници и самозванци няма да са на пазара, а ще са в съдебната зала да се оправдават колко покрива и инсталции са запалили оправдавайки се със своите сертификати. Все пак трябва инвеститора да не се доверява на фирми със съмнителна репутация, които вече са фалирали над 2 пъти и пак продължават да продават панели и да подбиват цената на истинските инсталатори.
nasodj

Мнениеот Mateev » 14.12.2011 12:25

Там където се намеси държавата, нещата веднага се объркват и веднага се създава море от некомпетентност и корупция. Така че нека да оставим нещата така, както са си сега - няма сертификация и пазара подбира коя фирма ще оцелее и коя - не.

Иначе на хората със самочувствие за соларни "експерти" ще кажа следното:

Защо е необходимо сами да се хвалите, че сте "експерти"? Това не е ли малко нескромно. Още не сте влезли във форума и имате само 5 мнения и вече се биете в гърдите, че сте "СОЛАРЕН ЕКСПЕРТ". Ха-ха-ха....... И предлагате обучение на хора от форума, които имат висше образование и които от 3-4 години живеят и спят със соларните концепции и проблеми. Направо звучите смешно. Оставете хората сами да преценят какви са ви познанията. Изпишете 1000 постинга в този форум и чак тогава ще се разбере що за човек сте и докъде са ви познанията (и въобще има ли ги). А дотогава моля да се държите малко по-скромно. Тука не е детска градина. Форума се посещава от няколко хиляди човека, 90% от които са висококвалифицирани специалисти в своята област. Така че дръжте се малко по-сериозно и проявявайте малко повече уважение към останалите.

А ако си търсите ученици, които да ги правите "експерти", потърсете ги в детската градина, а не в този форум. Тука вече има голям брой ИСТИНСКИ ЕКСПЕРТИ, които за разлика от вас са по-скромни и не се хвалят. Въпреки това всички ги знаят кои са и се доверяват на написаното от тях. Вие за съжаление не сте в този списък. :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

Re: Сертифицирани инсталатори

Мнениеот kostov » 25.04.2012 11:37

На бизнеса не му трябват сертифицирани инсталатори, а професионалисти.

Фирмите, които строят се знаят от всяко хлапе, фирмите които проектират горе долу също. Всяка форма на обучение на общ персонал е просто черна дупка, в която влизат едни пари и излизат едни хартии. Евентуално, в лошия случай, парите се разменят за хартии на годишна база.

Като цяло има куп механизми да изискаш от строителя ти гарантирано качество:
-банкова гаранция
-застраховка на СМР или застраховка на гаранционен период
-разбиване на плащането на части и задържане на % за определен период

На практика в енергетиката се проектират съоръжения многократно по-сложни от един ФЕЦ и не се изисква сертифициране. В този ред на мисли не виждам смисъл изобщо да се коментира сертификация на нещо, камо ли някой да бъде задължаван по законов начин да се сертифицира за да остане на пазара.

Поздрави
Винаги има начин
Аватар
kostov

Re: Сертифицирани инсталатори

Мнениеот lz1wvm » 25.04.2012 21:04

Напълно съм съгласен г-н kostov.Само да допълня,че освен монтаж и качествено изпълнение,трябва да се помисли и за поддръжката на една централа,дори и на дребните неща.Дали някой обръща внимание на това....а не виждам и да има такава тема....
Може би МАЛКО хора знаят,но навремето имаше контрол за далекопроводите.На 6 месеца имаше профилактика,която се състоеше основно в притягане на връзките по стълбовете.Като на определена жица се слагаше маркировка(обикновенно беше една клема,която се вижда от земята).Та тази клема на всеки 6 месеца и се сменя местото,на всеки стълб и всеки път на разлчна жица.И тъй като токаджията трябва да се качи за да я премести на всеки стълб,свършва и другата работа по притягането на връзките....А контролата минаваше до седмица с УАЗ по далекопровода(навремето ТКЗС в селата оставаха и поддържаха път покрай далекопровода)......и така. :D
99%RX........1%TX
lz1wvm

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ