В Германия нещата седят по следния начин:
По принцип всеки може да си монтира инсталацията на покрива сам. За това не се изисква никаква сертификация. Пускането на централата трябва да бъде извършено от ел. фирма. За да имаш ел. фирма трябва сам да си майстор електротехник или да имаш такъв назначен в нея.
Ако вятъра ти духне модулите от покрива, застраховката пита, кой ти е я построил. Те плащат на тебе и ако намерят грубо нарушение на правилата за монтаж (ДИН-норми и прочие) се обръщат към строителя и си искат сумата от него. На практика обаче не ти плащат и се оправдават, че при построяването фирмата изпълнител е направила груби и недопустими нарушения. И инвеститора трябва да види, дали може да осъди фирмата изпълнител и да вземе обезщетение. През това време обаче, банката си иска вноските от кредита! За това казвам: не кредитирайте на повече от 50% - в най-лошия случай!
В Германия много професии са защитени, т.е. не можеш да упражняваш дейността на "дахдекер" (строител на покриви) без да си минал 3-4 години обучение. Същото важи за фризъори, готвачи, електротехници и много други професии. Обаче има и "ситуации", като например консултанти и съветници по застраховки и управление на имущество, в които години на ред нямаше ограничения. Тоест всеки можеше да извършва като фирма тези услуги - дори и да е бил чистач преди това. Много интерсено е например, че професията на коминочистачите е защитена. Те са отговорни за включването в експлоатация на камини. Но, все повече от тях, започват да правят фирмички за продажба на камини. Та в момента се разправят, дали това е ОК и как може да се вкара в порядък. (Ако купя камина от моя коминочистач, е много вероятно, да ми е включи без да мънка и да намира косури отколкото ако я купя от супермаркета и го накарам да я включи - имам в предвид да я пусне без забележки в експлаотация)
В момента обаче, когато много голямо мнозинство от хора започнат да негодуват от качеството на услугите на гореописаните (повечето загубиха много пари от техните съвети и услуги), тогава законодателя започва да прави ограничения в тези професии. Започват едни сертификации, членства, такси (много лукративно) и прочие.
Моето мнение, ако ме питате, е, че в България още не сме стигнали дотам, че да се налага да се правят такива сертификации в този бизнес, защото още не може да се говори за бизнес. По добре е да се започне обучение в техническите училища на широка основа, пък после да се мисли за сертифициране.
Следното сме коментирали често...
Ако монтъорите направят грешки при монтажа, да речем лоши връзки на анкерите, лошо изрязани керемиди, или пък спукат керемиди по покрива, след 1-2 години се напълни тавана с вода и ми потече по стените, намокри паркета (120 ^ на кв.м.) и прочие, какво мога да направя срещу фирмата, която е направила монтажа? В Германия не много, в България пък съвсем нищо. Както казва Матеев, какво ще ми донесе да съдя фирма с основен капитал от 5.000 лв. за нанесени щети от 200.000 лв?
И сега да си дойда на приказката: фотоволтаичния бизнес е много елитарен за средния източно европеец. Няма какво да измисляме правила и сертификати, тъй като тези не могат да бъдат изпълнявани в случай на регресни искания.
Интересното е, че това се проявява и в голям мащаб и на Запад. Немски фирми (китайски също) ми се кълнят за гаранции на модули и инвертори. Каква гаранция бе брате, акцията им паднала от 24 евро през края на 2007 година на 0,50^ в момента:
http://kurse.teleboerse.de/showpage.asp ... 0006040025
Има и други кандидати, Изофотон от Испания например. Банките искат гаранция за гаранцията - от Мюнхенер Рюк например. Но на фирмите им е скъпо. Така, че бизнеса стана вече много голям и няма място за малки играчи. Каква работа ми върши една гаранция, задължително по закон към производителя, след като вероятно след 2 месеца него няма да го има?
Та от цялата работа излиза, че всеки един бизнес изисква определено равновесие в силите и възможностите на участниците. И затова няма за какво да се сертифицираме за правото да изграждаме 100 мегавотови ФЕЦ, защото няма кой да дойде и да ги купи (поиска) от нас. Всичко останало влиза на темата протекционизъм на пазара и правене на пари чрез задължителни членства в камарата на еди кой си и годишно сертифициране.