Цена на Проект.

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Надежда » 18.11.2009 12:32

Много благодаря за изчерпателния отговор,напълно съм съгласна с писаното по-горе. Но е ли невъзможно ПУП да е направен от един екип от проектанти, а техническия проект от други?
Или нека поставя въпроса иначе:Когато инвеститор Х плати хонорар У на фирмата, как се разпределя У между специалистите(работещи в един екип)?
Надежда

Мнениеот Mateev » 18.11.2009 12:34

ПУП-а е обособена автономна част и тя се прави от местни архитекти и геодезисти. За да започнете разбота със соларна фирма, трябва като минимум да сте сменили предназначението на земята и да имате утвърден ПУП или виза за проектиране.

Колко струва ПУП-а зависи от много фактори. В общия случай аз не съм компетентен, защото досега съм правил един единствен ПУП за една собствена централа и ми излезе около 20 000 лева за парче земя от 15 декара. За цената на всичко останало (одит и технически проект) вече писах. Самото разпределение на парите вътре в техническия проект е сравнително неясно, защото силно зависи от конкретните особенности на централата. Понякога конструкциите се оказват най-сложното нещо, друг път технологичния, а трети път - присъединяването. Имали сме и случаи с допълнителни посещения на място или пък с промяна, която е предизвиквала преработка на една или друга част. Всичко това означава, че при различните проекти сме натоварвали различните специалисти по различен начин и от там разпределението на разходите (и заплащането) е било различно. В общия случай се ръководим от количеството работно време, вложено от един или друг специалист. Но няма как да се отсече кой е с по-големи заслуги и кой - с по-малки. Всичко е комплексно и ние гледаме да се включим в бюджета, който ни е дал клиента. Понякога остава печалба, а понякога сме на загуба. Това е така, защото не можем още на етап сключване на договор да предвидим каква точно история ще се развие с конкретния клиент. Всеки път е различно.

Разбирам, че на вас ви се иска всичко да е ясно и точно. На мене също ми се иска. За съжаление обаче действителността е друга. Има лесни клиенти, има и трудни клиенти. При едните отделяме по-малко време, а при другите - по-голямо. От една страна ни притиска изискването на клиента за предварителна оферта, а от друга - количеството вложено време, което е силно неопределено и може да надхвърли всякакви разумни граници (случвало се е няколко пъти).
Последна промяна Mateev на 18.11.2009 12:48, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот fe2_vanio » 18.11.2009 12:46

Не е човешко да давате толкова информация безплатно.Дано да ви се върне някой ден Матеев с 7-8 проекта по 100мгВ :D
fe2_vanio

Мнениеот Надежда » 19.11.2009 08:12

Да, разбирам че за съжаление няма да мога да си изясня всичко предварително...Много благодаря за пространните отговори и дано скоро дойдат гореспоменатите 7-8 проекта от по 100МW :)
Надежда

Мнениеот Mateev » 19.11.2009 14:26

Ами вие искате точни цифри, а те няма как да бъдат такива. Един комплексен проект се състои от 10 или 11 части + някакви реални транспортни разходи + 1 организатор (соларна фирма), който контролира процеса + необходимостта от печалба за соларната форма. Ами станаха 14 части. Разделете 14 000 лева на 14 части и ще получите по 1000 лв. за всяка една част. А сега вземете по малко пари от по-лесните части и ги дайте на по-трудните и сметката е готова. Всяка една част струва между 500 и 1500 лв. в зависимост от нейната сложност, загубено време и направени разходи. И както вече ви казах, в зависимост от конкретния проект има различна сложност на различните части, в резултат на което се извършва преразпределяне на средствата, касаещо точно този конкретен проект. И както също ви казах, при някои клиенти парите не достигат и сме на загуба, а при други остават малко в повече. За съжаление обаче нямаме начин предварително да предвидим при кого какво ще се получи. Това е и причината да не казвам конкретни числа колко струва всяка една част - просто такива числа НЯМА.

Не знам колко пъти вече обяснявам едно и също нещо и вие не го разбирате. Ще ви дам един пример. Имали сме част конструктивна от само 4 чертежа, но сме имали и такава от 25 чертежа със стотици детайли. Самите конструктори също не са наясно колко време ще им отнеме едно или друго задание. Знаете ли колко пъти сме им искали оферти и те са ни отговаряли със същите мъгляви и уклончиви отговори. Какво мога да направя аз, освен да поема риска и да дам да се проектира без да знам цената. И чак когато проекта е готов, чак тогава дадения конструктор иска някаква сума, която в общия случай не ми харесва. И тука вече започва пазарлък и ако успея, намалявам я. Ако не - пия една студена вода. Самата цена от 14 000 лева без ДДС за цялостно проектиране съм я определил на базата на статистически наблюдения за средното количество общи разходи. 3К Варна взема 15 000 лв., а съм срещал софийски фирми, които вземат по 16, 18 и дори 20 хиляди. Явно това е нивото на цените. Със сигурност има и фирми, които вземат по-малко. Чувал съм дори и за суми по 3-4000 лв. Но трябва да сте наясно, че в такъв бюджет не може да се направи свестен проект и сигурно липсват много части или всичко е претупано отгоре отгоре.
Аватар
Mateev
Site Admin

Предишна

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ