от Mateev » 19.11.2009 14:26
Ами вие искате точни цифри, а те няма как да бъдат такива. Един комплексен проект се състои от 10 или 11 части + някакви реални транспортни разходи + 1 организатор (соларна фирма), който контролира процеса + необходимостта от печалба за соларната форма. Ами станаха 14 части. Разделете 14 000 лева на 14 части и ще получите по 1000 лв. за всяка една част. А сега вземете по малко пари от по-лесните части и ги дайте на по-трудните и сметката е готова. Всяка една част струва между 500 и 1500 лв. в зависимост от нейната сложност, загубено време и направени разходи. И както вече ви казах, в зависимост от конкретния проект има различна сложност на различните части, в резултат на което се извършва преразпределяне на средствата, касаещо точно този конкретен проект. И както също ви казах, при някои клиенти парите не достигат и сме на загуба, а при други остават малко в повече. За съжаление обаче нямаме начин предварително да предвидим при кого какво ще се получи. Това е и причината да не казвам конкретни числа колко струва всяка една част - просто такива числа НЯМА.
Не знам колко пъти вече обяснявам едно и също нещо и вие не го разбирате. Ще ви дам един пример. Имали сме част конструктивна от само 4 чертежа, но сме имали и такава от 25 чертежа със стотици детайли. Самите конструктори също не са наясно колко време ще им отнеме едно или друго задание. Знаете ли колко пъти сме им искали оферти и те са ни отговаряли със същите мъгляви и уклончиви отговори. Какво мога да направя аз, освен да поема риска и да дам да се проектира без да знам цената. И чак когато проекта е готов, чак тогава дадения конструктор иска някаква сума, която в общия случай не ми харесва. И тука вече започва пазарлък и ако успея, намалявам я. Ако не - пия една студена вода. Самата цена от 14 000 лева без ДДС за цялостно проектиране съм я определил на базата на статистически наблюдения за средното количество общи разходи. 3К Варна взема 15 000 лв., а съм срещал софийски фирми, които вземат по 16, 18 и дори 20 хиляди. Явно това е нивото на цените. Със сигурност има и фирми, които вземат по-малко. Чувал съм дори и за суми по 3-4000 лв. Но трябва да сте наясно, че в такъв бюджет не може да се направи свестен проект и сигурно липсват много части или всичко е претупано отгоре отгоре.