Държавата и банките подписват споразумение за рефинансиране

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот dvdimitrov » 03.12.2009 00:45

Не знам кой е писал статията , ама хал хабер си няма от финанси.
1.Банките ще кредитират.
2.После ДФЗ ще ги рефинансира
3.Въпреки че са рефинансирани ще начисляват 9% а ще изплащат 2%,което означава да използват държавен ресурс ,а това изобщо не е рефинансиране...............

Автора трябва да се замисли,да се осъзнае,да признае и да почне да пише за мачове и тем-подобни...........
И както е казано:КАТО НЕ МОЖЕШ ДА ПЛУВАШ ЩО СЕ СЪБЛИЧАШ....
dvdimitrov

Мнениеот Mitko » 06.12.2009 21:31

Много остро се изказвате понякога във форума. Статията си е ОК и много правилно си е написана. Рефинансирането си е по отношение на ресурса, с който банките кредитират. Подписва се договор с ДФЗ, съгласно който банките имат задължението да кредитират проектите по тази програма при определен фиксиран лихвен процент за всички проекти /в случая 9%/. За да поемат този ангажимент на банките им се осигурява ресурс на фиксирана лихва - в случая 2%. Не забравяйте, че за привлечените средства се начислява 0,5% вноска във Фонда за гарантиране на влоговете, има минимални задължителни резерви /които не носят доход, но за които се плаща лихва/, има разходи за оперативната дейност на банката /наеми, заплати и т.н./, така че не може да смятате, че банката печели по 7% на годишна база.
Mitko

Мнениеот dvdimitrov » 07.12.2009 23:19

Mitko написа: За да поемат този ангажимент на банките им се осигурява ресурс на фиксирана лихва - в случая 2%. Не забравяйте, че за привлечените средства се начислява 0,5% вноска във Фонда за гарантиране на влоговете, има минимални задължителни резерви /които не носят доход, но за които се плаща лихва/, има разходи за оперативната дейност на банката /наеми, заплати и т.н./, така че не може да смятате, че банката печели по 7% на годишна база.

В момента дори и Германия не може да си позволи да отпусне на тамошни банки пари на такива условия,първо от финансово-икономическа гледна точка и второ при такива условия,които меко казано са абсурдни.

0.5% вноска--явно говорите за друг банков продукт различен от кредита,най-вероятно за депозит.

Разходите за оперативна дейност,както вие ги наричате не са повече от 1,25% до 1,5%,но дори и да са 2% сметката остава проста и ясна.
Така ,че до тук 4% разходи с/у 9% приходи без всички други такси и комисиони ,които банките начисляват-извинявай но маржа е прекалено голям за да е разумен или да се превърне в реалност.

За да не звуча като поредния фантаст ще дам 2 примера:
1.в началото на 2009г ББР/българска банка за развитие,бившата Насърчителна банка/ отпусна 500 млн.лева на 12 БГ банки за малкия бизнес при фиксирана лихва 5% и фиксиран марж 3%-т.е. равно на 8%.
2.пак от началото на 2009г,ЕБВР отпуска средства на 6 банки на 5% в евро плюс фиксирана надбавка от 4,65%,което повече се доближава до пазарните механизми

Наистина в някои от моите изказвания може да съм малко рязък,но според мен съм по-скоро много ПРЯМ и го правя с цел хората да не се самозалъгват с гръмки заглавия и да се изчака до одобряването на решенията ,които ни засягат.

Ако някой се е прочуствал обиден-извинете-не съм искал.
dvdimitrov

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ