Mitko написа: За да поемат този ангажимент на банките им се осигурява ресурс на фиксирана лихва - в случая 2%. Не забравяйте, че за привлечените средства се начислява 0,5% вноска във Фонда за гарантиране на влоговете, има минимални задължителни резерви /които не носят доход, но за които се плаща лихва/, има разходи за оперативната дейност на банката /наеми, заплати и т.н./, така че не може да смятате, че банката печели по 7% на годишна база.
В момента дори и Германия не може да си позволи да отпусне на тамошни банки пари на такива условия,първо от финансово-икономическа гледна точка и второ при такива условия,които меко казано са абсурдни.
0.5% вноска--явно говорите за друг банков продукт различен от кредита,най-вероятно за депозит.
Разходите за оперативна дейност,както вие ги наричате не са повече от 1,25% до 1,5%,но дори и да са 2% сметката остава проста и ясна.
Така ,че до тук 4% разходи с/у 9% приходи без всички други такси и комисиони ,които банките начисляват-извинявай но маржа е прекалено голям за да е разумен или да се превърне в реалност.
За да не звуча като поредния фантаст ще дам 2 примера:
1.в началото на 2009г ББР/българска банка за развитие,бившата Насърчителна банка/ отпусна 500 млн.лева на 12 БГ банки за малкия бизнес при фиксирана лихва 5% и фиксиран марж 3%-т.е. равно на 8%.
2.пак от началото на 2009г,ЕБВР отпуска средства на 6 банки на 5% в евро плюс фиксирана надбавка от 4,65%,което повече се доближава до пазарните механизми
Наистина в някои от моите изказвания може да съм малко рязък,но според мен съм по-скоро много ПРЯМ и го правя с цел хората да не се самозалъгват с гръмки заглавия и да се изчака до одобряването на решенията ,които ни засягат.
Ако някой се е прочуствал обиден-извинете-не съм искал.