Системи за намаляване на разходите по електроконсумация

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Системи за намаляване на разходите по електроконсумация

Мнениеот Daron » 25.05.2009 16:44

От много се чудя дали е изгодно и разумно да се прави такава система, но все още има много хора с желание да творят такива системи, но не разполагат със земя. Знае се, че консумацията на ток на повечето цехове и заводи е огромна-като разходи тя минава при някои заводи 40% от общите разходи. И някои вече са предприели мерки по използване на когенериращи станции с цел намаляване на разходите. Има ли ниша с цялата бюрокрация да се правят местни системи, които да задоволяват част или дай боже почти цялято нужда от ток. Може да се постигне доста добра икономия, дори само за осветлението в един цех например. Но как ще стане процедурата по присъединяване към ЕРП или изобщо няма нужда от това (изисква ли го закона)? Ако производството е по-голямо от консумацията ЕРП-то изкупува ли ел. енергията? Или ще ни глобява ако връщаме ел. енергия както в момента са процедира. Ще се радвам да споделите мненията и опита си.
Like no other in nowadays
Daron

Мнениеот ferdy » 25.05.2009 16:49

Електроенергията от ко-генерациите се изкупува на преференциални цени. Има процедура по определяне на самата цена, като тя зависи от разходите и по тях се определя нужния приход за поддръжка. Ко-генерациите обаче се използват само когато самото предприятие използва в производството си пара или гореща вода или има остатък от такава, която се оползотворява.
Присъединява се като всеки един производител, по общия ред.
ferdy

Мнениеот Daron » 25.05.2009 17:00

Добре, но фотоцентрала на покрива или в двора на завода или цеха не е ко-генератор, така че ме интересува процедурата по узаконяването на системата и имали смисъл да се присъединява към ЕРП.
Daron

Мнениеот ferdy » 25.05.2009 17:31

Узаконяването на каквито и да е такива системи е по стандарния ред на ЗУТ. Присъединява се, дори и само заради евентуалния излишък, който може да се появи някой прекрасен слънчев, вятърен или воден ден. Гледай икономично и безопасно на нещата.
ferdy

Мнениеот Daron » 25.05.2009 17:34

Основно гледам икономично, но безопастно - има ли нещо, което повиша опастността повече от нормалната?
Daron

Мнениеот ferdy » 26.05.2009 15:48

Разбира се. Всяка промяна в една сграда, без предварително изследване на последствията може да е фатално. Например ако монтирате фотоволтаици на покрив на стара сграда, без преизчисляване носимостта и новите норми на сняг, вие рискувате. Друг пример: оптимизирате осветлението, но го правите както обикновено се прави. Просто подменяте старите лампи с нови такива със същата мощност, без да изчислите осветеност, интензитет и т.н. или просто поставяте лампи с неподходяща честота, които дразнят окото и така нанасяте вреда на персонала. Процесът по оптимизация е изключително сложен. И аз се боря с нещо подобно в момента в няколко предприятия и мога да Ви кажа, че всичко е толкова строго индивидуално за всяка сграда, всяко цехче и офисче, че направо не е истина.
Особено за осветлението. Това ми е една от специалностите всъщност и предполагам затова ми е толкова трудно, защото знам къде може да се сгреши.
ferdy

Мнениеот Daron » 26.05.2009 16:03

Така е - светлотехническите изчисления са особени за всеки обект, затова се правят изчисления според размерите, квадратурата, цвят на стени, мебели, друга осветеност и т.н. Избора на тяло също е много важно...Тази материя ми е по-позната от особеностите на фотоволтаиците. Но вярвам, че ако се спазват основните изисквания за безопастност на ел. уредби, няма да доведе до сериозни проблеми и с евентулна фотоцентрала или малка системка. Информацията е толкова не еднозначна - още не знам кои панели са по-добри - монокристални или тънкослойни. Чета статии, учебници, къде ли не...работите са 50/50.
Daron

Мнениеот jedy » 26.05.2009 16:15

DARON, a това погледна ли? Въпреки,че следиш форума редовно,може да си го пропуснал. Тук има доста полезни изводи, без последните "сравнения" с линковете.Както съм поствал там от тях не можеш да направиш никакви изводи изобщо.

http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php ... c&start=15
jedy

Мнениеот Miro » 27.05.2009 03:15

ferdy написа:Узаконяването на каквито и да е такива системи е по стандарния ред на ЗУТ. Присъединява се, дори и само заради евентуалния излишък, който може да се появи някой прекрасен слънчев, вятърен или воден ден. Гледай икономично и безопасно на нещата.

Бе то уж е така, ама не съвсем ;) Ако DARON не настоява да си продава електроенергията, а си я ползва на корем - може спокойно да се направи на луд и да си я монтира без кьорав документ. Никой копче няма да му каже, а дори и някой завистлив съсед да го наклепа пред РДНСК и да го актуват - винаги може да обжалва на основание онази наредба 7, дето:
Чл. 93. (1) Не се считат за издатини по смисъла на тази наредба и се поставят, без да се иска разрешение, леките слънцезащитни устройства на прозорците, балконите, лоджиите и терасите и слънчевите колектори по фасади и покриви.

...и на базата на която всеки си монтира колектори за топла вода с произволна конструкция по покриви и фасади...
Miro

Мнениеот ferdy » 27.05.2009 14:28

Почти, ама не съвсем. :lol: От един колектор най-вероятно няма нищо да стане, а ако реши да монтира 200 кв централа на покрива, не я въведе в експлоатация по надлежния ред, т.е. без надзор, разрешения и т.н., и в един чудесен снежен ден покривът поддаде, в халето работят 20 души и някой от тях пострада? А не дай си Боже има и жертви? Кой носи цялата отговорност тогава и кой ще си излежи своеволието?
ferdy

Мнениеот EOS Technologies » 27.05.2009 15:18

@ ferdy: хайде, не гледай нещата толкова западняжки... кой лежи в България и за какво?

@ Daron: това дето го мислиш го има в Германия. За всеки киловатчас, който ползваш, т.е. не продадеш на ЕРП, получаваш 25 цента. И понеже това, което не продадеш не го и купуваш се получават 25 плюс още 20 (актуалната цена) на произведен от теб киловатчас.
EOS Technologies

Мнениеот Daron » 29.05.2009 12:52

Хубаво, че ме надъхвате - ама не го правя да си кътам централката на покрива, а просто да се постигне икономия за всички предприятия, т.е. много хора да имат полза от това. Кое пречи това го има и в Блъгария. Не, че сме се скъсали да произвеждаме много...Интересуваше ме дали процедурата е същата като при системи, които директно отдават. И да не говорим толкова за чиста печалба, а за икономия. Средствата от фондовете покриват ли такъв вид проекти?
Daron

Мнениеот jedy » 29.05.2009 13:32

Да има такъв вид субсидий по програми до 70% грант за малките и средни микропредприятия. Но не искам да ти казвам как се подготвят документи за кандидатстване,не че нямам лиценз за тази дайност.Имах няколко проекта, но........инвеститорите се отказаха,като им предоставих условията на който трябва да отговарят.До сега никой не се замисля сериозно по този въпрос.
Последна промяна jedy на 29.05.2009 13:54, променена общо 1 път
jedy

Мнениеот Daron » 29.05.2009 13:45

По-различна ли е процедурата от тази за всички останали производители кандидатствали по мярка 312 или 311? Любопитно ми е защото ако не е толкова сложно, може да се поработи над въпроса тъй като както виждам няма реални проекти - а те ми се струват много полезни и да се убеждават останалите инвеститори.
Daron

Мнениеот ferdy » 29.05.2009 21:19

jedy, за какъв лиценз говориш?
ferdy

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали