Възможно ли е фотосолар да поддържа акумулатор?

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Lupus » 15.05.2009 20:16

Схемата е ГРЕЦ по вид на свързване на диодите в мост, но не работи по класическия начин. Това си е обикновено диодно развързване. Иначе е добро хрумване да се ползва готов ГРЕЦ. Не бих я препоръчал за ползване, защото няма да има правилно регулиране на зарядните токове, даже бих казал че автоматиката ще се "ошашави". По-доброто решение ако трябва да има няколко акумулатора, заряда на всеки да става от отделно устройство, а през диоди да работят на общ товар.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 15.05.2009 22:13

Това също е решение, което е частен случай на моето предложение. Плюсовете са, че вече може да се изполват стандартни контролери. Основния минус обаче си остава - диодите ще греят. Съвременните силициеви диоди на теория би трябвало да имат около 0.7V пад на напрежение в права посока. Аз обаче останах разочарован, когато направих разширени тестове на конкретни модели диоди за нуждите на развързването на стринговете в соларните централи. По време на тестовете еднозначно установих, че масовите и евтини диоди имат пад на напрежение от порядъка на 1.2V при токове, близки до тези в техния проспект. И стигнах до извода, че и при диодите е същото, както е и при всяко едно друго изделие по света:

ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ПО СВЕТА ХВАЛЯТ ПРЕДИМСТВАТА НА СОБСТВЕНАТА СИ ПРОДУКЦИЯ И ПРЕМЪЛЧАВАТ НЕДОСТАТЪЦИТЕ !!!

Явно това е един основен недостатък на съвременното общество и на съвременния обществено-икономически строй. Но този извод моментално налага и другия контраизвод:

Ако искаш да разбереш предимствата на дадено изделие, прочети каталога. Ако обаче искаш да разбереш недостатъците на дадено изделие, ТРЯБВА ДА ГО ТЕСТВАШ !!!

И по време на тестовете ще научиш това, което се премълчава. Ще научиш ГОЛАТА ИСТИНА такава, кавато е !!! И за съжаление в повечето от случаите ще останеш ГОРЧИВО РАЗОЧАРОВАН !!!

Това, което съм написал по-горе, вече е станало моя ЖИТЕЙСКА ФИЛОСОФИЯ. Всичко трябва да се тества !!! Особенно когато ще купуваш повече от една бройка. И трябва да ви кажа, че тази житейска философия досега ме е предпазвала от много грешки. И продължава да ме предпазва. Освен това предпазва както мене, така и моите клиенти.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот nikberk » 16.05.2009 08:11

Mateev написа:Не е редно акумулаторите да се свързват в паралел. Още повече ако са с различен капацитет.

Благодаря за напътствията,вече изключих малкия акумулатор! Добре че не направих някоя глупост! Учил съм електротехника преди 25 г. във ВЛТИ ,но специалността ми е ДВГ. И понеже ни учат на всичко и по малко ,макар че навремето все пак ни учеха то след института ако имаш желание се доубучаваш основно.
Участвам в няколко форума ,които са ми интересни ,но само в този се уча!
nikberk

Мнениеот iso » 17.05.2009 22:04

Един такъв допълнителен въпрос.....
Примерно контролер от този вид какво му е допустимото входно напрежение?В смисъл ако панела е да речем този на изхода на контролера дали ще може да се закачи 12V акумолатор или задължително трябва да е нисковолтов панел?Прави впечетление че контролерите са 12V/24V и логически погледнато би следвало да може да се закачат произволни панели на входа ....
iso

Мнениеот Mateev » 18.05.2009 01:29

Напрежението на панела трябва да е 17-18V (14.4V за акумулатора, 2V загуби в контролера, 1-2V загуби в окабеляването). Можете да сложите и произволен друг панел с напрежение 20, 30 или дори 60V. На панела няма да му стане нищо, но ще го принудите да работи в такава точка от волтамперната характеристика, при която вие ще получавате много по-малка мощност от максимално възможната.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот petar1 » 24.05.2009 13:23

Здравейте , тези акумулатори монбат http://www.monbat.com/articles.php?ArticleGroupID=8 посочени по горе в темата добри ли са , чел съм доста лоши неща за този производител , и аз се двоумя какво да взема сега за моята мини централка :D купена от Вас миналата година http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?t=267 която си работи добре , но акумулатора който ползвах беше обикновен стартерен iskra-пазарджик 85 Аh но на колата акумулатора се скапа и го сложих там и сега останах пак без ток :( (всъщност ги размених акумулаторите и сега с този стария от колата едвам работи през деня).Мисля си да слагам АGM или подобен предназначен специално за цикличен режим на работа.Търся нещо бюджетно за да не падна от стола като видя цената :) .Имате ли представа за цени , че никъде не открих на Monbat MVR или Megalight Power"
AGM и какви са разликите между двата вида.Или други предложения.Благодаря.
petar1

Мнениеот Mateev » 24.05.2009 14:24

Трябва ти точно този модел акумулатори и никой друг: http://www.monbat.com/articles.php?Arti ... ageCode=bg

Няма ги по магазините, но в завода ги произвеждат и ги имат на склад. Просто трябва да звъннете в пласмента и да ги попитате за цените в момента. Няколко пъти съм насочвал клиенти да си купят от този модел акумулатори и всичките са оставали доволни. Едната автономна система даже замина за Франция и от там ми се обадиха, че всичко е наред и клиентите са много доволни. Аз самият имам 2 по 125Ah и нямам никакви забележки до момента.

Не се шашкай, като чуеш цената. На пръв поглед е стресираща, но ако сметнеш, че тези акумулатори ще издържат поне 3-5 пъти по-дълго от нормалните, сметката излиза. Най-вероятно няма да имаш никакви проблеми поне 10 години, а после с намален капацитет ще работят дори и 20 години. Освен това са чисти и никога не изкипяват. Можеш спокойно да ги сложиш в гардероба до бельото си, а можеш да ги оставиш и навън на -30 градуса.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 24.05.2009 14:33

За да не звъним всички в МОНБАТ, предлагам това да го направи nikberk или petar1 (като най-заинтересовани) и да публикуват на форума ценовата листа към момента.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот petar1 » 25.05.2009 15:19

Г-н Матеев , обадих се в монбат и впоследствие и към техен дистрибутор който може да ми достави без проблем акумулатор до пловдив.Обаче той (дистрибутора) ме хвърли в положение шах-мат :( .Според него за моят случай най подходящ би бил акумулатор Monolith Power (Свободен електролит) http://www.monbat.com/monbat/articles.p ... GroupID=15 на цена от 180 лв. вместо Monbat 12MVR100 , този http://www.monbat.com/monbat/images/upl ... mvr100.pdf (280лв.) защото контролера steca PR1515 едва ли можел да контролира точно степента на заряд на MVR акумулатора ,пък и този модел е разработен предимно за работа през повечето време с standby режим , за да се гарантират например 1500 цикъла заряд-разряд .В моя случай всекидневно се зарежда през деня (при добри условия) и през нощта се разрежда до някаква степен и така не се гарантира чак толкова голям живот.Значи горе-долу всеки ден един цикъл.Цената му никак не е "стряскаща" а е 280 лв за 100 Ah.Monolith power е 100 лв. по евтин но е стандартен оловен издържащ на цикличен режим но при него мога евентуално да доливам дестилирана вода .Според него ако контролера подава повече ток и повече време т.е ако по някаква причина го презарежда се вдигало налягането там иии... някакви други неща там , при това аз няма да разбера нищо понеже е херметичен MVR-а .Всъщност разликата в цената е 100 лв. което не е никакъв проблем , аз си бях изградил впечатление е разликата ще е много по голяма.Значи цената вече не е определяща.Серията http://www.monbat.com/monbat/articles.p ... eGroupID=9 (на цена пак някъде 280 лв.за 90 Аh) не я коментирахме понеже е почти същата като MVR-а но е с двойна употреба т.е. както като стационарна така и за автомобил. Какво да правя ? Шах .Коя фигура да местя ? :)
petar1

Мнениеот nikberk » 25.05.2009 16:22

Значи аз днес проверих и цената не ми се видя чак толкова стряскаща .В момента имат Monbat 12MVR80 ТА на цена 170лв. без ДДС.
nikberk

Мнениеот petar1 » 25.05.2009 18:39

Дам доста добра си е цената , 12MVR100 =280 лв. с ддс.Може би това ще е изборът ми , чакам г-н. Матеев да каже нещо , че съм в процес на размисъл сега след днешния разговор с дистрибутора описан малко по нагоре :lol:
petar1

Мнениеот Mateev » 25.05.2009 19:13

Сега пък вие ме хвърляте в шах. Преди време, когато купивах първите акумулатори, имах един достат дълъг телефонен разговор с началник пласмента на завода. Тогава аз му поисках гелни акумулатори и му посочих няколко западни аналога. На базата на тази информация той ме убеди, че именно MVR серията е търсеното от мене. Вярно е, че не са гелни, но постигали същия ефект по друг начин. И ми изнесе една доста дълга ликция за плюсовете и минусите на различните серии.

В момента не знам какво да мисля, освен че и единия и другия са търговци и не се знае кой казва истината и кой разтяга локуми. При всички случаи дългия живот на MVR серията е специфициран в нейните параметри. Също така липсата на кипене и отделяне на газове.

Според мене, ако искаме да разберем истината, трябва да се поразровим из интернет и внимателно да прочетем плюсовете и минусите на различните технологии акумулатори. Определено аз не съм специалист в тази област и ще се радвам, ако някой от съфорумците е навътре в проблема и ни разясни различните тънкости в акумулаторните техологии.

Ако трябваше да избирам за себе си - щях да избера АГМ технологията. Всъщност вече съм я избрал и имам такива акумулатори. Какво обаче ще решите вие - не знам. Въпроса е труден. Няма как да направим експеримент, защото ще се наложи да чакаме 7-8 години, за да разберем кой е прав.

Колкото до презаряда - не се безпокойте. Повечето самоуважаващи се контролери имат възможност за настройка на вида акумулатор, който се използва. При гелните и при АГМ акумулаторите говорим за малко по-ниско напрежение на заряд (само с 0.3V). Това не е кой знае колко предвид загубите в кабелите, които в повечето случаи не са оразмерени правилно.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот vaklin » 25.05.2009 20:02

,пък и този модел е разработен предимно за работа през повечето време с standby режим , за да се гарантират например 1500 цикъла заряд-разряд .

Точно това научих и аз преди няколко месеца. А до преди това умишлено правих разряди на батерията - от време на време за да има все пак някакви цикли. Уви било е грешка.
vaklin

Мнениеот lz1wvm » 25.05.2009 20:04

пък и този модел е разработен предимно за работа през повечето време с standby режим , за да се гарантират например 1500 цикъла заряд-разряд

При standby режим напрежението на заряд е по-ниско и там няма заряд-разряд.Производителя трябва да даде технически характеристики(напрежение) за модела акумолатор в режим standby и заряд-разряд.На теб ти трябва акумолатор за заряд-разряд съответно трябва да питаш производителя какво е крайното напрежение на заряд и да си намериш контролер за това напрежение.
lz1wvm

Мнениеот petar1 » 25.05.2009 21:56

Ами аз не разбирам от акумулатори , просто ви пиша какво ми каза човека по телефона който беше много учтив и сигурно навъртях 10 лв. телефонна сметка към БТК понеже доста си говорихме.Това което разбирам е , че MVR батериите са издръжливи много време когато се използват предимно като резервно захранване при системите за комуникации и други подобни , когато през повечето време има централно електрозахранване и от време на време спира тока и оборудването минава на батерии.А в моя случай няма 220V и ако взема такъв акумулатор той ще работи ПОСТОЯННО , всеки божи ден, дали ще има слънце или не е все тая , даже по зле понеже ще се черпи ток от него.Той се безпокои от ежедневното "вкарване" на ток от панела и дали контролера няма да презарежда.Ако приемем че контролера работи "точно" то избора се свежда между MVR или "Megalight Power" http://www.monbat.com/monbat/articles.p ... eGroupID=9 който е AGM технология и като чета това описание http://www.monbat.com/monbat/showpage.p ... ParentID=3 може би е най подходящ за целта.Надявам се това което пише на сайта им да е истина , което по БДС не знам колко е вероятно, все пак всеки си хвали стоката :lol: .Може ли колегата vaklin (цитат : Точно това научих и аз преди няколко месеца. А до преди това умишлено правих разряди на батерията - от време на време за да има все пак някакви цикли. Уви било е грешка.) да поясни какво точно има предвид.Какво се е получило при умишлените заряди-разряди и кое е грешката.Благодаря
petar1

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали