Колектори

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Колектори

Мнениеот romanpm » 09.04.2008 23:35

Има ли някъде публикувани схеми тип "направи си сам".[/quote]
седем фута вода под кила и попътен вятър
romanpm

Мнениеот Penev » 10.04.2008 06:18

Колкото искаш.
Просто напиши в търсачката Google "слънчева направи сам"
Penev

Колектори

Мнениеот romanpm » 16.04.2008 16:49

ilarionov написа:А всъщност да си зададем един "габровски" въпрос: какви видове панели има и всъщност освен разликите в парите, има ли и други разлики. А има ли някъде сайт, където да са сравнени различните панели от български и чужди производители? Има ли някъде публикувани схеми тип "направи си сам".

Ето направих го сам , като много не ме интересува КПД на колектора защото разликата е в това кой колко си разхлажда водата :)
Прикачени файлове
2.jpg
2.jpg (60.04 KiB) Прегледано 29396 пъти
седем фута вода под кила и попътен вятър
romanpm

Мнениеот antmadara » 13.05.2008 18:40

Ще си купувам слънчев колектор на сънсистем и се питам, ако вместо вертикално на ъгъл 40 градуса, го монтирам хоризонтално на същия ъгъл (защото такова място имам по-удобно), дали ще му се влоши работата. На повечето илюстрации го виждам вертикален, но съм виждал някъде подобен колектор и с хоризонтален монтаж.
antmadara

Мнениеот nikbo » 05.04.2009 04:45

antmadara написа:Ще си купувам слънчев колектор на сънсистем и се питам, ако вместо вертикално на ъгъл 40 градуса, го монтирам хоризонтално на същия ъгъл (защото такова място имам по-удобно), дали ще му се влоши работата. На повечето илюстрации го виждам вертикален, но съм виждал някъде подобен колектор и с хоризонтален монтаж.

Малко със закъснение, но имат изпълнение и за хоризонтален монтаж
nikbo

Мнениеот ники » 15.05.2009 21:44

Admin написа:Има 3 вида слънчеви колектори за топла вода: обикновенни, селективни и вакумни. И трите вида колектори получават от слънцето едно и също количество топлинна енергия. Разликата между тях е в загубите, които те имат.

С най-нисък коефициент на полезно действие са обикновенните колектори. Но за сметка на това те имат най-добро съотношение цена/получена енергия.

Селективните колектори са малко по-ефективни от обикновенните, но съотношението цена/получена енергия при тях е малко по-лошо. Може би ако се отчетат и разходите за конструкция и монтаж (те са малко по-малки) ще се окаже че системите с обикновенни колектори са равностойни на системите със селективни колектори по цена.

Вакумните колектори са най-ефективни, но и в същото време са много по-скъпи и с много по-кратък живот. При тях съотношението цена/получена енергия е много по-лошо от това на обикновенните и селективните колектори. Вярно е, че вакумните колектори могат да загряват водата до висока температура и през зимата, но това не означава, че отдават достатъчно количество енергия. През зимните месеци слънчевата радиация е около 2 пъти по-слаба. Освен това деня е 2 пъти по-къс. И броя на облачните дни е 2-3 пъти по-голям. Следователно през зимните месеци вакумните колектори отдават около 10 пъти по-малко енергия отколкото през летните месеци (обикновенните и селективните колектори не отдават нищо). И тука си задаваме въпроса: Струва ли си да инвестираме 2-3 пъти по-голяма цена в колектори, които ще отдадат само 10% повече енергия в годишен план? И освен това вакумните тръби се повреждат за 3-4 години и трябва да се сменят.

На база на направения по-горе сравнителен анализ може да се направи препоръка за изграждане на инсталации за топла вода само със селективни колектори. Производители на такива колектори има много, но като производител с добро съотношение цена/качество бих препоръчал завода в Шумен. Визуално и като конструкция Шуменските селективни колектори по нищо не отстъпват на най-добрите западни образци, като в същото време цената си е наша Българска. :lol:
Извинете не разбрах кои са обикновенните.
ники

Мнениеот Mateev » 15.05.2009 22:57

antmadara написа:Ще си купувам слънчев колектор на сънсистем и се питам, ако вместо вертикално на ъгъл 40 градуса, го монтирам хоризонтално на същия ъгъл (защото такова място имам по-удобно), дали ще му се влоши работата. На повечето илюстрации го виждам вертикален, но съм виждал някъде подобен колектор и с хоризонтален монтаж.

Разликата между хоризонтален и оптимален наклон е само 11-12%. При колекторите обаче е много важно с каква цел го монтирате:

1. Ако искате максимална топлинна енергия - гонете 30-те градуса. През лятото ще имате излишък от енергия, а през зимата ще помага само през слънчевите дни.
2. Ако искате равномерна енергия през цялата година (по-малка от оптималната) - гонете 60-те градуса. Средногодишната енергия ще е по-малко с около 40-50%, но за сметка на това ще е почти равномерна през цялата година.
3. При хоризонтален монтаж ще имате 11-12% по-малко енергия през лятото (спрямо оптимума) и почти нищо през зимата (водата в бойлера ще се нагрява при слънчеви дни, но няма да достига и 30 градуса).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ники » 16.05.2009 22:39

Ники написа:
Admin написа:Има 3 вида слънчеви колектори за топла вода: обикновенни, селективни и вакумни. И трите вида колектори получават от слънцето едно и също количество топлинна енергия. Разликата между тях е в загубите, които те имат.

С най-нисък коефициент на полезно действие са обикновенните колектори. Но за сметка на това те имат най-добро съотношение цена/получена енергия.

Селективните колектори са малко по-ефективни от обикновенните, но съотношението цена/получена енергия при тях е малко по-лошо. Може би ако се отчетат и разходите за конструкция и монтаж (те са малко по-малки) ще се окаже че системите с обикновенни колектори са равностойни на системите със селективни колектори по цена.

Вакумните колектори са най-ефективни, но и в същото време са много по-скъпи и с много по-кратък живот. При тях съотношението цена/получена енергия е много по-лошо от това на обикновенните и селективните колектори. Вярно е, че вакумните колектори могат да загряват водата до висока температура и през зимата, но това не означава, че отдават достатъчно количество енергия. През зимните месеци слънчевата радиация е около 2 пъти по-слаба. Освен това деня е 2 пъти по-къс. И броя на облачните дни е 2-3 пъти по-голям. Следователно през зимните месеци вакумните колектори отдават около 10 пъти по-малко енергия отколкото през летните месеци (обикновенните и селективните колектори не отдават нищо). И тука си задаваме въпроса: Струва ли си да инвестираме 2-3 пъти по-голяма цена в колектори, които ще отдадат само 10% повече енергия в годишен план? И освен това вакумните тръби се повреждат за 3-4 години и трябва да се сменят.

На база на направения по-горе сравнителен анализ може да се направи препоръка за изграждане на инсталации за топла вода само със селективни колектори. Производители на такива колектори има много, но като производител с добро съотношение цена/качество бих препоръчал завода в Шумен. Визуално и като конструкция Шуменските селективни колектори по нищо не отстъпват на най-добрите западни образци, като в същото време цената си е наша Българска. :lol:
Извинете не разбрах кои са обикновенните.
Не ми пиши запамитени фрази от компа си.Запитахте в лс. за полимерните колектори,нищо неми отговори.А селективните ги правих преди 7 години когато работех във въпросната фирма.А за ваша информация и за antmadara тя произвежда и хоризонтални колектори.
ники

Мнениеот vanko68 » 17.05.2009 09:50

Само да вметна за повреждането и смяната на вакуумните тръби на 3-4 г. Как е възможно вносителя или производителя да е толкова глупав да дава 7-10 г ГАРАНЦИЯ,а те да се чупят на 3тата година.Ми аз като клиент съм на далавера-винаги ще съм с нови тръби доживот. Дреме ми,че се чупели,нали са в гаранция и се сменят безплатно.А смяната е за минута-две.
vanko68

Мнениеот valka » 17.05.2009 21:28

Ето и още един вид колектор - надуваем.

Ето и линка към него:
http://www.hi-news.ru/tehnologii/naduvn ... store.html
valka

Мнениеот ники » 18.05.2009 22:39

Извинявай че не е по Габровси а одговорат на въпросат ти е по Шуменски.
Прикачени файлове
съпоставка.pdf
(888.52 KiB) 1258 пъти
ники

Мнениеот Miro » 18.05.2009 23:22

Ники, имаш ли повече информация за сравнението? На мен постановката не ми се вижда много чиста. В сравнението има куп излишна информация, за разлика от съществената.
Примерно пише кога била реновирана, но не пише каква е ориентацията на сградата... Надали е абсолютен юг, но дори и да е - оранжерията засенчва различно плоските и вакумните колектори. Ако ги бяха наредили в един ред под билото на покрива щеше да е най-добре...
Miro

Мнениеот Kovex » 19.05.2009 00:48

Пак се изкара от нафталина "поръчковото" сравнение между колекторите.
Жалко наистина, че се мъдри в страницата на първия вносител на вакуумни колектори в България, при това на едни от качествените и ефективни !
Много неща се виждат директно от снимките, ама ще взема тези дни да покоментирам малко това "сравнение" !!!
Kovex

Мнениеот Kovex » 19.05.2009 01:02

7 г. гаранция се дава за вакуума в тръбите, а не за механично счупване !
Ако някой колектори се "чупят" на 3 - 4 г. то си е техен проблем.
Във всеки случай живота на качествените вакуумни колектори поне по тестове е над 17-18 г.
Сейдо се появиха 97 г. в Германия ! Е още 5-6 г. , живот и здраве ще видим реално за какво става въпрос.
Kovex

Мнениеот solarism » 30.05.2009 09:47

Лабилните тръби обикновено сдават багажа още първата година. От там нататък освен едър град няма какво да им се случи. Затова се слага рабица или се прави застраховка на инсталацията.
А по повод сравненията м/у плоски и вакуумно-тръбни колектори, голямото преимущество на плоския колектор е в голямата нагревна площ на медните тръби и липсата на междинен топлоотдаващ агент (както е при стандартните heatpipe и SHCMV тръби). Така или иначе с появата на U-образните колекторни тръби и това е минало.
Аватар
solarism

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода