Системи за намаляване на разходите по електроконсумация

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот jedy » 01.06.2009 11:31

Аз те разбирам напълно,но този въпрос трябва да го зададеш на хората, които ще ти отпуснат субсидията, не на мен.Иначе прекрасно и всичко е розово. Като усвоиш нещо,напиши тук.
jedy

Мнениеот Miro » 01.06.2009 11:44

Daron написа:Струва ли ви се рентабилно да си посторя малка система на покрива - около 5kW, кандидатствам за субсидия-до 50 или 70%. И след едни груби сметки след 3 години ще съм на печалба. Какво трябва да предвидя?

Принципно сме писали много пъти, но пак ще обележа няколко момента:

1. Трябва да си регистрираш някакво дружество. Мярката го изисква. Дори и да не го изискваше, ако собственика на сградата и на инсталацията на покрива са едно и също лице - ЕРП-то ще изкупува само непотребената от теб електроенергия.

2. Това дружество мъкне със себе си куп ежемесечни разходи - счетоводство, осигуровки... порови из форума, има писано по темата.

3. Ако ще го правиш с кредит, трябва да сметнеш и таксите по кандидатстването, лихвите, евентуално разходи за учредяване на ипотека и т.н.

4. Ако ще ползваш консултант за кандидатстването ще трябва да предвидиш и неговата част.... отделно, че повечето са затрупани с проекти и за такива "мижави" проектчета не се хващат....
Miro

Мнениеот Daron » 01.06.2009 17:48

Това не ме притеснява - дружеството е лесно, разходите по вкарване съм ги сметнал в кюпа. Но да разбирам, ли че тъй като това е малък проект, даже и да съм изряден няма да ме огреят... Защото много лесно може да стане голям проекта, ако е лесно за една къща...
Like no other in nowadays
Daron

Мнениеот Kovex » 01.06.2009 18:24

Очевидно след изборите ще трябва да се поработи за промяна в законодателството, така че и физическите лица с малки ФЕЦ-ове да бъдат подвързвани към ниското напрежение, притова без излишни и никому ненужни формалности !
Kovex

Мнениеот Daron » 01.06.2009 19:06

Определено трябва да се настоява за скъсяване и олекотяване на процедурата за присъединяване на малки централи до 5кW.
Like no other in nowadays
Daron

Мнениеот ferdy » 01.06.2009 19:16

Daron, не се плашете излишно. Ако отговаряте на условията, изпълните централата и успеете да оправдаете реалните си разходи, не виждам защо да не получите субсидията.

Мярка 312 е доста добра, проектът Ви дори да не се одобри от първия път, подлежи за преразглеждане, когато си оправите документите. Ако не сте сигурен, че ще се справите сам, на всеки етап от финансирането имате право да използвате специалисти, като разходите за това се признават за допустими, ако са в границите на програмата.
ferdy

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали