има ли смисъл - централа до 5кw ?

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот YordanIvanov » 20.06.2009 16:27

спокойно всички.в пенсионния фонд няма пари ;) :D :D :D .има по-добри начини да си осигурите старините.
YordanIvanov

Мнениеот estqwerty » 20.06.2009 23:40

благодая на всички за мненията - картинката ми се изясни и след уикенда ще се консултирам с счетоводстото но ми върнахте надеждата че има смисал да се бачка по въпроса!
850 лева са си доста парички но пак бива.

просветлиха ме и че докато проектирам може да не се плащат защото фирмата не развива дейност.

миро : ще съм благодарен ако посочиш с темата за амортизации данаци и подобни, но те за сега остават в доста далечното бъдеще :)

следващото като проблем ми е как да си прхвърля земята но ако не намеря в форума ще питам отново.

благодаря отново на всички предполагам всеки най-малкото си сверява чесовника с подобни глупави темички и проблеми като моите :)
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот petyostoev » 21.06.2009 08:25

А проектиранито да не би да не е дейност.Имаш договори,фактури и т.н.
petyostoev

Мнениеот estqwerty » 21.06.2009 09:24

ами не - фирмата ще развива дейност от мига в който ме присъедини е.он
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот Pavlin » 15.09.2009 01:13

Здравейте. Чета форума от известно време, но чак сега пиша за пръв път. След като не ми излязоха сметките за голяма централа си мисля за една мъничка до 5kWp . Мисля си обаче да си остана на работата, на която си работя в момента, тоест осигурявам се. Въпроса ми е нужно ли е да се осигурявам и чрез фирмата, при положение, че ще съм собственик/съсобственик(ЕООД, ООД) и управител ?

Какви данъци се плащат върху печалбата на фирмата ?
Pavlin

Мнениеот Miro » 15.09.2009 11:00

Да, независимо, че се осигуряваш и на друго място. Най-добре да не се назначаваш на трудов договор, а да се самоосигуряваш... в момента върху 260 лв, което прави около 70 лв месечно. Върху печалбата на фирмата се плаща данък печалба 10%, плюс още 5% данък дивидент, ако решиш парите да си ги сложиш в джоба. Не забравяй, че става дума за данък върху печалбата, а не върху прихода...т.е. печалбата ти е след като си приспаднеш разходите, най-големите от които са ти амортизациите.

Най-добре попрочети по-обстойно форума, всичко това сме го писали.
Miro

Предишна

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ