от Mateev » 04.01.2008 23:36
Продължаваме с поредните загуби, а именно
ЗАГУБИ В БЛОКИРАЩИТЕ ДИОДИ НА ПАНЕЛИТЕ
Както всички знаете, всеки панел е оборудван с един, два или 3 байпас диода + един блокиращ диод. Ролята на байпас диодите е да осигурят алтернативен път на тока, когато има засенчване на част от клетките. Ролята на блокиращия диод е да предотврати обратен ток от други стрингове или от акумулаторите през нощта. Дефакто наличието на поне един байпас диод и един блокиращ диод вече се е превърнало в стандарт и ще остана учуден, ако някой ми посочи модул без такива диоди. И докато байпас диода няма нищо общо със загубите, то при блокиращия диод това не е така. Блокиращия диод е свързан последователно на модула и върху него има пад на напрежение от около 0.6-0.7V в права посока (ако е обикновен силициев диод). Ако говорим за Шотки диод, то пада на напрежение е по-малък (0.4-0.5V), но и цената на диода е по-голяма. Малко производители обявяват какъв е типа на техния байпас диод. И за тези производители, които мълчат, можем смело да предположим, че слагат обикновенни силициеви диоди (иначе щяха да се хвалят). Следователно всеки техен модул има по 0.7V загуби, което при ток 5-7А означава загуби от около 4-5W или 2-3%. Става въпрос за стандартните моно и поли-кристални модули с мощност 160-180Wp. При модулите Kaneka загубите в блокиращите диоди са на ниво от около 1%, защото са с високо напрежение (около 60V) и нисък ток (около 1А).
Интересен остава въпросът дали тези загуби са отчетени, при сортирането на модулите по мощност при производителя, или не? Тоест кога производителя замерва мощността на модулите? Преди или след монтажа на байпас диода. Изхождайки от факта, че PV*SOL отчита тези загуби в сметките си, стигаме до извода, че производителите отново ни прекарват, карайки ни да плащаме за мощност, която отива за отопление на байпас диода. Вие сами трябва да си решите, дали ще добавяте тези загуби в бъдещите си разчети или не. Аз лично предпочитам да ги добавям. Защото съм убеден, че един проект трябва да изглежда привлекателен даже и в най-песимистичния си вариант. Иначе въобще не трябва да се захващаме.