Позициониране

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Lupus » 07.07.2009 23:33

Mateev написа:Няма по-екологично нещо от бетона. Не се разтваря в подпочвените води. Винаги може да бъде разбит и преместен. Ако използвахме набити или навити в земята метални колове или винтове, щяхме да наситим подпочвените води на целия регион с железни окиси. Каквото и да заровим в земята, то рано или късно се разтваря или изгнива и по този начин замърсява почвата. Единственото изключение са камъните и бетона.

А аз досега се чудех защо така упорито бетонират по морето и в планините.... То къде било разковничето.... :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Vandal » 07.07.2009 23:36

То на това му се вика "визуално и инфраструктурно замърсяване" :D
Аватар
Vandal

Мнениеот Lupus » 07.07.2009 23:43

Vandal написа:То на това му се вика "визуално и инфраструктурно замърсяване" :D

"визуално и инфраструктурно замърсяване" ли?
Стотици години нищо не минава през бетона! Колкото повече старее - по-здрав става. А съм виждал през пукнатините на асфалта как расте трева и храсти....
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот NRG » 07.07.2009 23:48

Mateev написа:Няма по-екологично нещо от бетона. Не се разтваря в подпочвените води. Винаги може да бъде разбит и преместен. Ако използвахме набити или навити в земята метални колове или винтове, щяхме да наситим подпочвените води на целия регион с железни окиси. Каквото и да заровим в земята, то рано или късно се разтваря или изгнива и по този начин замърсява почвата. Единственото изключение са камъните и бетона.

Циментовото производство е един от основните виновници за нарастване на съотношението на парниковия газ CO2 в атмосферата (15%-в световен мащаб), пък и не само това. Повече ме тревожи нарушения свят на билките, тревичките и пчеличките, отколтото благосъстоянието на народа, поради което бетонирането/асфалтирането и унищожаването на земята ми звучи като обявяване на война на природата.

Знае се по подразбиране, че основната цел на досегашната цивилизация бе да се бори с природата. Новата парадигма е различна. В новия свят ще сме както пчеличките, т.е. ние помагаме на природата и тя на нас...Не че не сте наясно и с това, господа...
NRG

Мнениеот Mateev » 08.07.2009 00:25

Може и да си прав, но тогава задавам въпроса:

В пещера ли живееш или в жилищен блок, изграден от бетон?
Караш ли лека кола и замърсяваш ли атмосферата?
Ядеш ли месо и налага ли се заради тебе да убиват животни?
Носиш ли кожено яке и даваш ли си сметка, че е отнет живот, за да бъде направено това яке?

И т.н. и т.н.

Даваш ли си сметка, че с приказките за мушички и пчелички ставаш смешен?

Готов съм на някакви екологични жертви в името на нашите деца и внуци, но ако в сметката включим и мушичките и пчеличките, това означава да се върнем в средновековието. На това не съм съгласен. Човечеството трябва да се развива и да прогресира, докато завладее цялата галактика или дори вселена. При този свой прогрес то неминуемо ще експлоатира всички природни ресурси както на земята, така и на космоса и другите планети и звезди. И разбира се ще прави опити да съхранява екологичния баланс на природата, но дотолкова, доколкото да не се самоунищожи и разбира се да остави незамърсени планетии и достатъчно природни ресурси на бъдещите поколения. За животните ще мислим тогава, когато се реши проблема с глада в световен мащаб.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 08.07.2009 07:43

Христяните имат една приказка:
"Прекалено големия светец, и на богу не е драг"
Аман от пишман "еколози" които се превземат до такъва степен, че стават смешни.
Аватар
Vandal

Мнениеот NRG » 08.07.2009 09:51

Естествено, че ставам смешен, Матеев. За някой смешен, за други абсурден...Как ли ще живея нормален живот, незнам... :o)

Но като говорим за смях, преди няколко коментара имаше изказвания за бетонирани поляни и асфалтирани хълмове, като всичкото бе подкрепено от здравомислещи инженери. Та, моя въпрос във връзка с това е:

"Как бихте изказал своето възмущение от тези изписани мисли тип-МУТРА-ЕНЖИНЕРИНГ" ?
NRG

Мнениеот petyostoev » 08.07.2009 09:59

До колкото знам,големите бетонови основи на Белене за реакторите вече са нарязани на парчета.Е и това струва пари разбира се.
petyostoev

Мнениеот Mateev » 08.07.2009 10:29

Човечеството трябва да се развива и при това свое развитие трябва да повреди това-онова от природата. Това е факт. Съгласен съм обаче, че човечеството трябва да внимава какво точно поврежда. Например строителство на централа в изоставени земи 9-та категория е нещо напълно нормално. По-тоози начин се усвоява един наистина безполезен ресурс. Няма проблеми с бетоните и при скалисти или силно каменисти почви. Грехота е обаче да се повреждат плодородни земи.

Така че според мене няма голяма разлика в моето и вашето разбиране. Вие просто изпадате в една крайност, която за всички е ясно, че е невъзможна. Ако сам се позамислите, ще разберете, че в името на нашето благополучие трябва да се нанесат някакви щети на природата. Друг е въпроса, че трябва да се опитваме да минимизираме тези щети.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 08.07.2009 11:53

Аз против бетона и асфалта освен екологични имам и чисто технически забележки - много се нагряват. А лятото това е смърт за фотоволтаиците. Докато изпарението на влагата от почвата и растенията има по-скоро охлаждащ ефект.
Miro

Мнениеот odimov » 08.07.2009 12:20

В темата май трябваше да става въпрос за позициониране...
Орлин
odimov

...

Мнениеот Gio » 08.07.2009 12:36

... :) Тук е така - от време на време някой трябва да ни "завръща" в темата - особено след 8 вечерта... :)
По принцип съм за използването на позиционери /имам лични предпочитания за конструкции/ - просто трябва да се направи сметка какви мощности биха могли да се инсталират стационарно за цената на следящата система с монтажа и... На тракерите, с които планирам проектите си, могат да се монтират до 35 kWp като отстоянието между тракери е 44 метра - казвам това, защото и цената на терена е хубаво да се вкара в калкулациите... Всичко е въпрос на сметки...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот DanielDimov » 08.07.2009 12:37

освен че ще е грозно аз нямам други забележки към бетона

много по-добре ще изглежда една зелена полянка с наредени конструкции върху нея без да се вижда никъде бетон (тоест да е скрит), но този вариант ще си иска регулярна поддръжка която в един момент може да ви писне да правите или да организирате...
DanielDimov

Мнениеот Lupus » 08.07.2009 13:30

lubobuba написа:......
Но като говорим за смях, преди няколко коментара имаше изказвания за бетонирани поляни и асфалтирани хълмове, като всичкото бе подкрепено от здравомислещи инженери. Та, моя въпрос във връзка с това е:

"Как бихте изказал своето възмущение от тези изписани мисли тип-МУТРА-ЕНЖИНЕРИНГ" ?

Аз имам един елементарен въпрос:
Вие в къща ли живеете или в пещера, землянка?
Ако случайно живеете в къща (блок, комплекс, село или град) замисляте ли се какво е било преди те да се изградят това място?
И ако сте такъв краен еколог дайте пример и вървете да живеете в землянка или пещера. Но молбата ми е само - СПРЕТЕ ДА ДЕМАГОГСТВАТЕ!
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот NRG » 08.07.2009 14:35

Лупус, като за начетен човек, много се повтаряте.

Както и да е, спирам да демагогствам, а моята молба е да стоите далеч от валяците.
NRG

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчева енергия