Ivan Buzov написа: И без това към момента финансовата част е малко смущаваща без субсидия(която не се знае колко от нас ще я получат). А за 2009г. ще се надяваме на нарочна програма за ВЕИ.
Точно това се опитвам да обясня. Никой няма да я получи, колкото и да е специална субсидията. На една торба пълна с приказки, нито сега, нито в което и да е бъдеще, някой ще даде ей-така субсидии.
Субсидиите и в момента ги има всякакви. Но още на PIN-а я закъсваме. Там пише "ОПИТ", "КАПАЦИТЕТ" - какво ще напишем срещу това? Аз имам 5 кW и помогнах на още 10 да си направят по 1 - 2 кW и затова ми дайте субсидията, че да си направя 1 мW.
Колеги, инженери!
Има специална методика, по която се оценяват инвестиционните проекти.
За това, че всички ние сме големи привърженици на PV екологията, на никого не му пука. В методиката пише: капацитет, опит, екип, референции, съфинансиране...
Едно време, в училище, ни натресоха нов учител по литература. Всички на конвеер получаваха 2 и 3. Аз никога не съм блестял по литература. Но като дойде моя ред, изкарах първата 5-ца. Защо? Защото разбрах какво иска да чуе новия учител и му го казах.
Така е и с грантовете. Има критерии за оценка на кандидатите и то на три нива. Никой на този форум сега не може да удовлетвори тези критерии.
Старая се да бъда позитивен и да посочвам решения. Но вижте какви постове се появяват. Кога ще дойдат грантовете? Кога ще пуснат специалната програма за ВЕИ? И какво ще ги правим като дойдат и като ги пуснат? Аз и сега ги имам листнати повечето грантове, бизнес ангели и венчърни капитали по света. И с всички тях съм на етап преди PIN.
А за да охладя ентусиазма на всички - никой не дава грант предварително. Първо вадиш парите от джоба, строиш, сертифицираш и като мине одита да каже "Да", след някоя и друга година може и да получиш гранта.
Това обаче не означава, че не можем да пробием. Иначе нямаше да съм тук. Всеки от нас има по една малка частица от това, което е необходимо за целия проект.
И сега ще го повторя за 101-ви път - можем да успеем само ако се обединим ВСИЧКИ под мотото на един общ сериозен проект. И пак повтарям - така никой нищо не губи, а може само да спечели.
А за капак на всичко, информацията за наносолар на този форум не е достоверна. Някой пак - на гол тумбак ..., не му отговаряли.
1. Контактува се само по e-mail
2. Четат всяко писмо, при това много внимателно
3. Преценяват всяко запитване (част от критериите вече ги споделих тук)
4. Капацитета им е запълнен за 1 година напред.
5. Технически данни дават само на крупни и одобрени инвеститори, срещу споразумение за конфиденциалност.
6. Продукцията е сертифицирана, при това имат завод край Берлин, и строят PV централа за германска община, по грантова схема.
7. Полагат неимоверни усилия да увеличат капацитета.
8. Технологията е революционна (трето поколение PV) и въпроса е не дали конкурира 1-во и 2-ро поколение PV, а че конкурира по себестойност даже тока от въглища, петрол, газ (за АЕЦ не съм сигурен, но най-вероятно).