5 kW система на покрив

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Wreck » 15.07.2009 12:54

Общо взето не ме разубедихте. Доста по-добра инвестиция ми се струва, от колкото парите да ми стоят в банка. А мога ли с пълномощно да опълномощя някоя фирма да се занимава със съответните ходения по мъките. Срещу съответното заплащане разбира се.
И другият ми въпрос, много важен, за да си направя правилната сметка е:
Не можах да разбера когато произвеждам ел. енергия, изцяло ли я продавам на преферциалната цена или я ползвам и ако нещо остане, то остатъка се продава? Демек ако примерно произвеждам 1 mwh, а консумирам 0,5 mwh, това какво значи? Че продавам 1 mwh на 78 стотинки и си купувам 0.5 mwh на 15 стотинки, или пък значи че продавам само разликата, тоест 0.5 mwh за 78 стотинки?
Това играе значение, защото въпреки че аз не живея в къщата в Габрово, вътре живее двучленно семейство, което консумира ел. енергия.

Благодаря ви.
Wreck

Мнениеот ferdy » 15.07.2009 20:54

Възможни са и двата варианта, Вие избирате. Енергото, разбира се, предпочита да продавате само разликата, но ако Вие решите да продавате цялата произведена енергия има начин и за това - просто трябва да се отдаде под наем покривът на лице, различно от собственика му и документите да се вадят на негово име направо. Да, можете и да си наемете някой, който ще Ви извади документите вместо Вас, но за централа с мощност като Вашата, сумата, която ще платите, ще е сериозен процент от цялата инвестиция. Но все пак, всичко е въпрос на сметки и на личен избор.
ferdy

Мнениеот Beboko » 20.07.2009 10:56

Трябва да има два електромера.

Единия за семейството, а друтия за ФЕЦ.
Beboko

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали