Инсталация за топла вода

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот LazarG » 17.07.2009 19:10

Забивате спора в задънена улица. Че се заваряват - заваряват се тръбите при изграждане на инсталации, ама сравнението с тръбите не е много уместно, защото те са поне 3мм дебели, а бойлерът е от тънка ламарина.
Аватар
LazarG

Мнениеот lz1wvm » 18.07.2009 21:02

Това (за заваръчния шев) пък въобще не е вярно!! Как ли се заваряват тръбите с малък диаметър

За тръбите знам че не се заваряват(то се вижда) но има и тръби които се заваряват(например фи 200 за водопровод).Бойлера не съм го отварял за да видя вътрешния шев.Но знам че е дефектирал(пробит) но и не съм единствения който си е изпатил от този вид бойлери.Та за това писах че не искам такива бойлери.
lz1wvm

Мнениеот filmatoplo » 01.08.2009 20:11

Вътрешен човек ми е казвал че още не ги правят добре неръждаемите -има случаи шева се пука от движението на ламарината .На 1 година соларки се спукаха .
Аватар
filmatoplo

Проблем с термовентил. Лято 77 max гр. - Есен max 85 гр.

Мнениеот asen_pari » 10.11.2009 19:04

Здравейте,

През пролетта ми инсталираха система за топла вода - селективен плосък колектор 2.7 кв.м, бойлер с мантел и серпентина и две помпени групи.
Втората помпа през мантела отдава топлина към лира в банята при прегряване, а през зимата служи за електрическо парно.
От наклона на покрива и стойката се получи по-голям ъгъл на колектора, от което се получи много добър ефект - летния максимум е 77 градуса на загряване, а през преходния сезон - през есента постигнах по-голям максимум - цели 85 градуса загряване на топлата вода.
Следват естествено въпросите - Толкова ли голямо влияние оказва ъгъла на падане на лъчите към колектора ? Не е ли такова или сходно влиянието и при фотоволтаичните панели ?

От фирмата, монтирала системата ми направиха и отстъпка от първоначалната оферта при плащането. Тъй като уважавам много фирмите с подобна дейност, реших да отвърна на жеста, като вместо да взема отстъпката в брой си взех различни резервни части и термовентил. Монтирах го на входа на пералнята, но когато тя не работи (не зарежда с вода) се получава поток от студената вода към кръга на инсталацията за топла вода. Получава се, че искам или не винаги топлата вода ми се разрежда още в инсталацията, а не в батериите. Получи се така, че започнах още повече да икономисвам топлата вода, кояти ми е даром отгоре и от фирми като на много от участниците в този прекрасен форум.
Къде ми е грешката ?
Поставих възвратен клапан на входа на термовентила за топлата вода и смятам, че реших проблема, но все пак мисля че може и без него ...
asen_pari

Мнениеот Miro » 11.11.2009 01:57

Всички флуиди се движат от високо към ниско налягане... това ще рече, че ако на входа на пералнята имаш постоянно отворен смесител, а водата като не пълни пералнята се спира от нейния клапан, който е след смесителя, то като резултат водата с по-високо налягане ще тръгне по тръбите на тази с по-ниско докато налягането се изравни...
За това възвратния клапан ти е правилното решение и вече си го направил..
Miro

Предишна

Назад към Слънчеви колектори за топла вода