разрешение за фец

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

разрешение за фец

Мнениеот alarmabg » 20.07.2009 21:00

Искам да попитам дали не биха ме ограничили до достъпа на трафопоста или удобряване на проекта при изгарждане на малка или по-голяма централа (5-50кв) в близост до по-голям соларен парк.Ако се наложи да ползваме един и същ трафопост.
НА ВСЯКО ДЕИСТВИЕ ИМА ПРОТИВОДЕИСТВИЕ!
alarmabg

Мнениеот ferdy » 20.07.2009 21:20

Не можем да гадаем, това решение се взима от съответното ЕРП.
ferdy

Мнениеот antonivanov » 21.07.2009 09:29

To po princip Trafopostovete trqbva da se izkupqt ot saotvetnoto ERP,nali po zakon te trqbva da gi eksploatirat vinagi, no mi e mn interesno kakvo stava kato na golemiq solaren park sas sigurnost trafa e vutre v parcela zad ogradata. Kakvo li shte bude otnoshenieto na sobstvenika na golemiq kum nqkoi koito iska na gotovo da me se vurje kum negoviq.
antonivanov

Мнениеот malchev » 21.07.2009 10:13

При изграден вече ТП за ФЕЦ с мерене на страна СрН,
аз не виждам начин да се закачи който и да е друг към него.
malchev

Мнениеот donpesho » 21.07.2009 12:38

Може би malchev има предвид присъединяване на няколко централи към един ТП.И това е въпрос ,който вълнува по голямата част от нас понеже се спестяват разходи за изграждане на няколко ТП което си е загуба на пари и време. Т.Е. решението е да се заложи по голяма мощност в ТП ,но това зависи от ЕРП -то според мен.
Аватар
donpesho

може

Мнениеот iliae » 21.07.2009 13:40

Може има собственик на централа, който има изградени 23kWp, като ТП който е изградил е за 100kWp. Първата централа вече продава, сега е наред да се изгради втората част( която е на друга фирма - на жена му), като предписанието за връзване към мрежата е на този ТП. Повече инфо на лс.
iliae

Мнениеот Beboko » 22.07.2009 11:14

antonivanov написа:To po princip Trafopostovete trqbva da se izkupqt ot saotvetnoto ERP,nali po zakon te trqbva da gi eksploatirat vinagi,

ЕРП са задължни да изкупят и обслужват даден трафопост ако на него има 2 или повоче абоната на страна НН.
Beboko

Мнениеот ferdy » 23.07.2009 00:44

Beboko, повтаряш това изречение вече за стотен път и не знам дали си наясно, че между задълженията на ЕРП-тата по закон и реалността има сериозни разминавания. С какво се занимаваш всъщност?
ferdy

Мнениеот Mateev » 23.07.2009 19:22

Вече съм виждал становища и предварителни договори от EON и EVN, в които се разрешава на 2 и повече централи да са свързани към един трафопост. И при двете ЕРП-та има мерене както на ниската, така и на високата страна, но изкупуването е решено по различен начин. При ЕВН директно пише, че изкупуването ще е по показанията на електромера от високата страна, а електромерите от ниската страна служат само за определяне на коефициента на участие на всяка една централа. При ЕОН пише, че важи меренето на ниската страна, но не ставя ясно какво ще се прави с показанията на високата страна. Може би ще се смятат загуби в трансформатора и те ще се поделят от централите в ниската страна.

Едно нещо обаче е абсолютно сигурно - ЕРП-тата вече правят жестове в посока подобряване на взаимоотношенията с производителите на енергия от ВЕИ. Не знам дали Бойко има пръст в това, но факта си е факт - ИМА ПОДОБРЕНИЕ !!!
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 23.07.2009 23:33

Mateev написа:Едно нещо обаче е абсолютно сигурно - ЕРП-тата вече правят жестове в посока подобряване на взаимоотношенията с производителите на енергия от ВЕИ. Не знам дали Бойко има пръст в това, но факта си е факт - ИМА ПОДОБРЕНИЕ !!!

Не е Бойко, по-скоро са нашите приятели от ДКЕВР. Определиха добавка за зелената енергия от 0,00212 лв/кВтч.

Ето го решението
Miro

Мнениеот Beboko » 24.07.2009 13:17

Mateev написа:Вече съм виждал становища и предварителни договори от EON и EVN, в които се разрешава на 2 и повече централи да са свързани към един трафопост. И при двете ЕРП-та има мерене както на ниската, така и на високата страна, но изкупуването е решено по различен начин. При ЕВН директно пише, че изкупуването ще е по показанията на електромера от високата страна, а електромерите от ниската страна служат само за определяне на коефициента на участие на всяка една централа. При ЕОН пише, че важи меренето на ниската страна, но не ставя ясно какво ще се прави с показанията на високата страна. Може би ще се смятат загуби в трансформатора и те ще се поделят от централите в ниската страна.

Едно нещо обаче е абсолютно сигурно - ЕРП-тата вече правят жестове в посока подобряване на взаимоотношенията с производителите на енергия от ВЕИ. Не знам дали Бойко има пръст в това, но факта си е факт - ИМА ПОДОБРЕНИЕ !!!

Граница на собственост между ЕРП и Абонат са изходящите клеми на електромера, не виждам как може да има мерене на 20кV и на страна НН. Едните електромери са само кантролни и ако след трафа има два абоната с договор с ЕРП, то не би трябвало да има елекромер на 20кV.

Другия вариант е ЕРП ако плаща на електромера на 20кV собствениците на двете централи да седнат в кафето и да делят пари. Което е глупаво.

Ако са само предварителни договори то ЕРП ще назначи незовисим одитор и след пускането в експлоатация на двете централи ще изкупи съоръженията (трафа), и тогава търговскато мерене минава на НН.
Beboko

Мнениеот Beboko » 24.07.2009 14:27

ferdy написа:Beboko, повтаряш това изречение вече за стотен път и не знам дали си наясно, че между задълженията на ЕРП-тата по закон и реалността има сериозни разминавания. С какво се занимаваш всъщност?

Защо не съдите ЕРП аз поне знам че това е най-лесното. Естествено ако правотата е на ваша страна.

Кажи какво ти е питането да ти кажа дали мога да ти свърша работа!!!
Beboko

Мнениеот ferdy » 24.07.2009 18:44

Съденето е ясно, последствията от него - също.

Просто питам с какво се занимаваш - инвеститор, строител, консултант?
ferdy

Мнениеот venkap » 24.07.2009 18:47

Колегата от форума работи в ЧЕЗ, предполагам.
venkap

Мнениеот Beboko » 25.07.2009 09:59

ferdy написа:Съденето е ясно, последствията от него - също.

Просто питам с какво се занимаваш - инвеститор, строител, консултант?

Автор Съобщение
venkap
Колегата от форума работи в ЧЕЗ, предполагам.

консултираме, проектираме, строим фец-ове - ЧЕЗ, ЕВН, ЕОН.
Още не сме пробили в НЕК ама дано да има и такива проекти !!!!
Beboko

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали