Инверторите - Колко е истинската им цена?

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Инверторите - Колко е истинската им цена?

Мнениеот Mateev » 02.05.2009 00:45

Отварям тази тема, за да представя един факт, за който малко от вас се досещат:

Колко струва един инвертор?

Всеки знае истинската цена на инверторите, а ако не я знае - може да поиска оферта. Но дали това е реалната цена, която се заплаща? Твърдо не !!! Реално инвеститора заплаща от джоба си цената на инвертора + цената на загубите в него за времето на неговия живот.

В долната таблица съм се опитал да изчисля реалната цена на различните инвертори. За да определя загубите съм приел следните допускания:

1. Електропроизводството на 1 kWp инсталирана мощност е 1200 kWh/kWp. Тази стойност е средна за страната.
2. Изкупната цена е 0.755 лв./kWh
3. Средно време на живот на инвертора - 15 години
4. Средна годишна деградация на модулите - 0.4%
5. Себестойност на една централа - 3.5 EUR/Wp
6. Дисконтов процент - 6%

На базата на тези допускания съм изчислил загубите във всеки един инвертор за времето на неговия живот както като като киловатчасове, така и като пари. След това съм дисконтирал тези загуби, за да получа нетната настояща стойност. Тази нетна настояща стойност я добавям към цената на инвертора (умножена по процента на неговите загуби) и получавам неговата ИСТИНСКА ЦЕНА. И ето какво се получи:
Прикачени файлове
Пълна цена на 1 инвертор.xls
Пълна цена на различните видове инвертори
(38 KiB) 1812 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 02.05.2009 01:01

Какви изводи могат да се направят:

1. Колкото е по-голяма мощността на 1 инвертор, толкова той е по-евтин като EUR/Wp.

2. Безтрансформаторните инвертори в общия случай са по-евтини от техните трансформаторни аналози.

3. Най-добрия инвертор за централи с моно и поликристални модули е SMA SMC 11000TL с пълна цена 0.40 EUR/Wp.

4. Най-добрия инвертор за централи с тънкослойни модули е SMA SMC 6000А с пълна цена 0.57 EUR/Wp.

5. Централите с тънкослойни модули са по-скъпи от тези с кристални модули с 0.17 EUR/Wp само заради факта, че са принудени да използват по-лош инвертор.

6. Всички малки централи (под 5 kWp) са по-скъпи с 0.25..1.00 EUR/Wp само заради по-лошите инвертори. В процентно изражение те са по-скъпи със 7-30%. Следователно цената на ДКЕВР за централи под 5 kWp е нереалистична (много ниска).

7. Ако въобще ще се прави малка централка, то тогава тя задължително трябва да е със SMA SB 5000TL-20.

8. Тестовите централи трябва да се правят със SMA SB 1100. Използването на SB700 е много по-скъпо (с цели 43%).

Предлагам да доразвием тази таблица, като включим в нея и инвертори на други производители.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Kavrakov » 23.07.2009 11:38

Здравейте, Матеев!
За централата върху която работя в момента избрах немските инвертори на КАСО. По-специално серията Powador. Политиката ни е да поръчваме и доставяме модулите и инверторите директно от производителя, затова написах писмо до немците... и останах изненадан, че след няколко дни ми се обадиха на служебния телефон на чист български. Оказа се, че КАСО си имат фирма дистрибутор за България. И цената която предлагат е по-ниска от това, което намерих в немските интернет магазини. Още не съм се докоснал до тези инвертори. Познавам ги само на хартия... подробности от собствен опит ще мога да дам, живот и здраве, в края на тази или началото на следващата година.
Качвам таблицата, с въведени инверторите на КАСО от серията Powador, която е безтрансформаторна. Цените са тези, които дава българския доставчик.
Прикачени файлове
kako.xls
(31.5 KiB) 1248 пъти
Аватар
Kavrakov

Мнениеот Mateev » 23.07.2009 12:17

Да.......

Хубави начални цени за зарибявка на клиенти и лоши крайни, което се дължи на техния лош КПД. Това още веднъж потвърждава колко е важно КПД-то на инвертора да е високо, а не цената да е ниска.

При инверторите на Kaco има и още един проблем - класа на защита е IP54, а не IP65. Тоест трябва да им правим къщичка, за да не ги вали дъжда. Това направо обезсмисля използването на KACO инвертори в централи на полето.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Kavrakov » 23.07.2009 13:15

Да.. съпоставката в таблицата дава интересни отговори. Инверторите на КАСО излизат икономически по-изгодни от SMA в мощностите до 4000W, нагоре обаче SMA повеждата в състезанието, защото ефикасността им се повишава. Незнайно защо цялата серия Powador на КАСО е с еднаква ефикасност от 94.4% :scratch:
Относно класа на защита, мисля, че IP54 e достатъчен за монтаж на покрив. Все пак инверторите ще имат малко заслон от конструкциите на модулите.
IP54:
5 за праха е добре, все пак горе на покрива не е толкова запрашено, както на полето.
4-ка за водата.. по стандарт означава, че можеш да му излееш кофа с вода и нищо да не му стане.. но с водоструйка вече рискуваш доста :lol:
Аватар
Kavrakov

Мнениеот Kavrakov » 23.07.2009 13:24

Опппааа... шарените кутийки в моята таблица ми замъглиха погледа. :D Сега видях, че SMA на 6000W има крайна стойност от 0,53 euro/Wp, а КАСО на 6000W има 0,52 euro/Wp. Така, че догонването става там някъде около шестте хиляди вата ;)
Но наистина трябва да се има предвид факта, че инверторите са с различен клас на физическа защита :!:
Аватар
Kavrakov

Мнениеот Mateev » 23.07.2009 13:37

Обединих двете таблици и направих нова версия, в която са сложени и инверторите на KACO. Също така добавих и 2 нови колонки - AC Power и Max Real DC Power. Класацията се извършва по Max Real DC Power. Обосновката за промените е следната:

Различните производители по различен начин си измерват параметрите на инверторитте. При SMA параметъра DC Power е само няколко процента по-голям от AC Power, което включва само загубите в инвертора и нищо повече. При KACO параметъра DC Power е с 25-30% по-голям от AC Power и явно това е абсолютния максимум на подаваната DC мощност, над която има опасност от изгаряне на инвертора. При това положение за всички е ясно, че не може да се прави сравнение между двата типа инвертори само на базата на параметъра DC Power.

Няма да коментирам факта доколко е коректно KACO да прави такъв некоректен търговски ход, цитирайки много голяма DC мощност, за да може неговата цена EUR/Wp да изглежда по-малка. Всеки може сам да си направи изводите.

За всички е ясно, че един инвертор трябва да се натоварва с 5-15% по-голяма DC мощност. Затова в таблицата аз създадох нова колонка Max Real DC Power, която е с DC мощност, точно с 15% по-голяма от AC мощността и по тази колонка изчислих цената на всички инвертори. Това е и реалната цена, която всеки от вас ще заплати, независимо дали използва SMA, KACO или Mastervolt.
Прикачени файлове
Пълна цена на 1 инвертор v2.xls
Пълна цена на инвертор с включени инвертори на SMA, Mastervolt и Kaco - Версия 2
(43 KiB) 1212 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 23.07.2009 13:41

Анализирайки резултатите стигаме до извода, че най-добрия инвертор на KACO е по-лош от най-лошата Sunny Mini Central. Тоест няма абсолютно никаква икономическа изгода от нито един от моделите на KACO. А това, че са IP54 допълнително влошава и без това лошата картинка.

Има и още нещо - инверторите на SMA са още по-по-евтини от цифрите, които съм написал като цена. Стига наистина да си купите повечко бройки.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот terazini » 23.07.2009 13:58

Поразгледах малко таблиците и според мен изчисляването на дисконтираните приходи е грешно. Направи ми впечатление голямата разлика в последната колона (за 15-тата година). 70евро за 15 години при 6% не стават 437. Трябват ти 182. Пуснах и формулата на Excel и тя ми даде нетна настояща стойност 4392, а не 3948. Голямата разлика идва от грешно въведената формула за изчисляване на дисконтираните приходи. От друга страна мисля, че приходите за първата година също трябва да се дисконтират. Въпреки, че тук може да се спори, защото приходите се получават всеки месец, а не на края на годината. Но това не е голям проблем.
Прикачени файлове
kako_2.xls
(31.5 KiB) 911 пъти
terazini

Мнениеот Kavrakov » 23.07.2009 14:09

...
Последна промяна Kavrakov на 03.03.2011 20:56, променена общо 1 път
Аватар
Kavrakov

Мнениеот terazini » 23.07.2009 14:13

Kavrakov, всъщност забележката ми беше към Матеев. Ти си работил с неговата таблица. А аз върху твоята.
terazini

Мнениеот Kavrakov » 23.07.2009 14:24

Да, terazini.. просто отбелязвам, че дисконтирането го приех за даденост, тъй като не съм компетентен там. Но сега ще потърся материали в интернет за него, че да не се чувствам невеж. ;)
Аватар
Kavrakov

Мнениеот malchev » 23.07.2009 16:07

В сайта на КАСО има два нови модела:
- Powador 6650xi с евро ефективност 95.8%
- Powador 4000supreme с 96.6%

Освен това в брошурите им серията ..00xi е с 95.3-95.8% евро ефективност.
С 94.4% и по-ниска са трансформаторните серии.

Така излиза, че само SMA х000TL е по-добра от безтрансформаторните на КАСО.
Интересни са и следните характеристики:
- SMA консумират до 10W в работен режим и 0.25W през нощта.
- КАСО дават 11W в работен и 0W (!) през нощта.

- SMA допускат до 4% нелинейни изкривявания (хармонични съставки)
- КАСО твърдят, че са до 3%.

КАСО заработват при минимум 20W до 40W към мрежата, за SMA не открих на колко вата започват да отдават.
malchev

Мнениеот Kavrakov » 23.07.2009 16:27

Интересни разминавания наистина... аз взех информацията за ефективността на инверторите от сайта на доставчика за България. Представляват pdf файлове на немски, с таблици и снимки.. с логото на КАСО, както си му е реда.
Току що отворих брошура от сайта на производителя и там ефективността е по-висока с 1% :scratch:
За капак отоврих и базата данни на PVSYST.. там ефективността на серията на КАСО Powador от 4000xi до 8000xi варира от 95.00% до 96.50% :D
Последна промяна Kavrakov на 23.07.2009 17:09, променена общо 1 път
Аватар
Kavrakov

...

Мнениеот Gio » 23.07.2009 17:01

...колегите в Германия съпоставиха работата на 4 марки инвертори, поставени при еднакви условия на работа. Sunways дадоха най-добри резултати, като периода на проучване е вече повече от година и половина. Останалите марки са SMA, Fronius, Kaco...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали