Търся доставчик и изпълнител на тестова централа.

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот petyostoev » 26.07.2009 07:54

Като е толкова далеко от селото,къде ще те присъедини ЕРД-то.
Аз мисля че ти трябва първо становище и одит.Но трябва да си наясно каква мощност можеш да разположиш на мястото или на покрива на сградата.
petyostoev

Мнениеот bsgroup » 26.07.2009 19:52

На мен тестовите централи са ми, за да мога да сравня различните видове панели, каква производителност дават, колко ще се покачи производителността ако е на едноосов или двуосов позиционери, тънкослойните панели и монокристалните колко биха произвеждали на едно и също място. Това според мен е важно, за да се избере оптимално най-добрия вариянт между инвестицията която ще се направи и нейната възвръщаемост!

За присъединяване има поне три вариянта, но всеки е на разстояние от поне 3000 метра от централата, но понеже големината на парцелите е повече от 110 декара, едно прекарване на ток до там би било рентабилно според мен.
bsgroup

Мнениеот Mateev » 26.07.2009 22:41

Всичко това ти го дава PVSYST-a. Ако наистина направиш тестови централи, ще премериш нещо, но данните няма да могат да бъдат тълкувани еднозначно. Нали имам в Габрово точно такива тестови централи, за които мечтаеш. И вече имам натрупани данни от 2 години. И когато започнах анализите се уверих колко много други фактори има, които не ги знам и които вероятно опорочават измерванията.

Например:
1. Мощността на модулите е с разброс. Аз не знам дали при мене са се случили хубави или лоши модули. Само от тука идва грешка от порядъка на 3-4%.
2. Птичетата цвъкат модулите. Това въвежда случайна грешка от порядъка на 1%.
3. Кабелите не са с еднаква дължина
4. Инверторите не са напълно еднакви
5. Напреженията по трите фази не са еднакви
6. Засенчванията вероятно не са еднакви
7. Има спирания на тока
8. и т.н. и т.н.

Като се замисли човек, по време на измерванията може да се получи много по-голяма грешка, отколкото едно изчисление с професионален програмен продукт.

Ако наистина гониш измервания с грешка, по-малка от 1%, то тогава някаква централка със скапан инвертор на поляна на 3 километра в полето е възможно най-лошата идея. Поразрови се в интернет за висококачествен пиранометър с автономно захранване и ще получиш точни данни за радиацията. Всичко останало може да се изчисли. Но трябва да знаеш, че пак ще има грешка от различната спектрална чувствителност на пиранометъра и модулите.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот petyostoev » 26.07.2009 23:13

Чакай чакай
"Ограда и ще ги сложа на високо, т.е. ще има една постройка, върху която ще са"
Каква е тази постройка 110 дка.
Или аз не съм разбрал нещо.
petyostoev

Мнениеот Lupus » 26.07.2009 23:45

Mateev написа:............
Ако наистина гониш измервания с грешка, по-малка от 1%, то тогава някаква централка със скапан инвертор на поляна на 3 километра в полето е възможно най-лошата идея. Поразрови се в интернет за висококачествен пиранометър с автономно захранване и ще получиш точни данни за радиацията. Всичко останало може да се изчисли. Но трябва да знаеш, че пак ще има грешка от различната спектрална чувствителност на пиранометъра и модулите.

И аз подкрепям такава постановка:
1. Постави на мястото, където искаш да мериш един висок стълб.
2. Сложи на върха му един пиранометър, едно малко панелче за захранване+акумулатор.
3. Сложи един дейталогер+GPRS модем за връзка.
4. Седи си на сянка, пий си бирата и се наслаждавай на данните. :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали